Natho na leđima Munasa Dabura slavi gol Izraela (© Reuters)
Natho na leđima Munasa Dabura slavi gol Izraela (© Reuters)

Partizanovi reprezentativci: Natho ima šansu za Mundijal, Saničanin oduševio na Sen Deniju

Vreme čitanja: 4min | čet. 09.09.21. | 10:26

Vujačić i Šćekić menjali partnere, neslavne epizode Sume i Rikarda, Holender izgubio status, Baždar najbolji igrač turnira u Subotici

Ceo tim rasput po selekcijama. Skoro dve sedmice morao je Partizan da radi u krnjem sastavu. S jedne strane prija svima u Humskoj što imaju dvocifren broj reprezentativaca, ali ih istovremeno ometa u pripremi narednih mečeva od kojih su prva tri izuzetno bitna (Radnički u Kragujevcu za ostanak na prvom mestu superligaške tabele, početak grupne faze Lige konferencije sa Anortozisom na Kipru i 165. večiti derbi).

Trener Aleksandar Stanojević maltene će tek danas imati kompletan kadar na okupu, prvi put posle meča sa Radničkim iz Niša. Sa raznih krajeva sveta vraćaju mu se igrači. Doduše, u različitim raspoloženjima.

Izabrane vesti

Rezultatski najbolje je prošao Bibars Natho. Njegova uloga u državnom timu Izraela je dragocena. Kako igrački, tako i ljudski. Nije slučajno kapiten reprezentacije. Da je pravi vođa pokazao je na gostovanju Farskim Ostrvima (62 minuta na terenu) kad je sjajnim pasom otvorio put Eranu Zahaviju ka het-triku u pobedi 4:0, da bi protiv Austrije, kao i cela ekipa, bio još bolji, pošto je 57 minuta dirigovao igrom u gaženju selekcije Franka Fode (5:2).

Kasnije su Izraelci poraženi u Danskoj (0:4), što se i očekivalo imajući u vidu snagu Skandinavaca i njihov perfektan učinak u ovim kvalifikacijama. Danci su prvi, a Nathu i Izraelu predstoji borba sa Škotskom za mesto u doigravanju (bod manje). Pogotovo što je Austrija izgubila od Ostrvljana i skliznula na četvrtu poziciju Grupe F.

Kao i kod prethodnik selektora, tako Siniša Saničanin uživa poverenje Ivajla Petrova, o čemu svedoči podatak da je zadržao mesto startera u ova takmičarska meča Bosne i Hercegovine. Sa snagom da razoruža aktulenog prvaka sveta na Sen Deniju (1:1) i odoli napadima Karima Benzeme, Kilijana Mbapea, kasnije Kingslija Komana i Antonija Marsijala – samo jedan gol dali su Trikolori i to preko Antoana Grizmana – ali i da zakaže kad se to najmanje očekivalo, pošto je odbrana poklekla dvaput u duelu sa Kazahstanom u Zenici, tako što je drugi gol primila u petom minutu nadoknade (2:2). Na oba duela Saničanin je destvovao u formaciji sa trojicom štopera, što je opcija koju planira u skorijom budućnosti da primeni i trener Partizana, Aleksandar Stanojević. Sa dva boda iz septembarskog ciklusa BiH i dalje imaju šanse da se domognu baraža, jer je drugoplasirana Ukrajina samo poen ispred.

Siniša Saničanin protiv Karima Benzeme (© AFP)Siniša Saničanin protiv Karima Benzeme (© AFP)

Crna Gora nije blistala. Ostvarila je dva remija, od kojih je onaj sa Turskom upečatljiv, jer je nadoknadila dva gola zaostatka (2:2), dok je sa Litvanijom razočaravajući, pošto je bila domaćin autsajderu u Podgorici (0:0). Između tih duela je glatko poražena od Holandije u Ajndhovenu (0:4). S obzirom na ovakav učinak tim Miodrga Radulovića sve je dalje čak i od mesta koja vodi u baraž i, realno govoreći, nema šanse da se domogne Mundijala.

Štoper Igor Vujačić je igrao u Istanbulu 90 minuta i zaradio žuti karton, nije ga bilo u sastavu protiv Lala, dok je pre dve večeri promenio partnera, umesto Stefana Savića podrška mu je bio Žarko Tomašević. Na sva tri susreta Sokolova starter je bio Aleksandar Šćekić, s tim što je na prvom sve vreme bio na terenu, a na preostala dva zamenjen u 77. i 72. minutu. Na meču sa Holandijom parnjak na mestu zadnjeg veznog bio mu je Dušan Lagator, a na meču sa Letoncima nekadašnji prvotimac Partizana, sada član Kairata, Nebojša Kosović.

Partizanovi Afrikanci neće po dobrom pamtiti septembarski ciklus. Rikardo Gomeš se oprostio od reprezentacije Zelenortskih Ostrva nezadovoljan tretmanom, dok je Sejduba Suma na svoju ruku otišao da igra za Gvineju, obonovio povredu, a potom ga je poterao maler u vidu državnog udara, zbog čega je danima bio odsečan od ostatka sveta. Kako sad stvari stoje, Suma neće skorije moći da pomogne saigračima u crno-belom, dok je Gomeš u poziciji da se maksimalno fokusira na klupski fudbal. I dobro mu ide.

Vredi napomenuti da je posle nedavnog Prvenstva Evrope Filip Holender izgubio mesto u reprezentaciji Mađarske. Selektor Marko Rosi nije ga ni zvao za mečeve sa Engleskom, Albanijom i Andorom.

Samed Baždar najbolji na turniru „Ćele Vilotić“ (© FSS)Samed Baždar najbolji na turniru „Ćele Vilotić“ (© FSS)

Mlada reprezentacija Srbije nije se proslavila na početku kvalifikacionog ciklusa za plasman na Prvenstvo Evrope u Rumuniji i Gruziji 2023. Lazar Pavlović i Nemanja Jović bili su starteri u porazu od Ukrajine u Staroj Pazovi (0:1), s tim što je centralni vezista na terenu proveo 52, a krilni 80 minuta. A u Ohridu, protiv Severne Makedonije (0:0) igrao je samo Jović, završnih 28 minuta, zamenivši doskorašnjeg cimera Filipa Stevanovića.

Za razliku od mlade, mnogo više pokazala je omladinska reprezentacija. Na tradicionanom turniru Stevan Ćele Vilotić osvojila je prvo mesto, savladavši Azerbejdžan (2:1), Crnu Goru (5:0) i Mađarsku. Za najboljeg igrača turnira prognašen je Partizanov napadač Samed Baždar, najbolji golman bio je takođe član crno-belih Matija Gočmanac, a priliku da igraju dobili su još štoperi Luka Subotić i Matija Đorđević, kao i napadač Marko Milovanović.


tagovi

FK PartizanBibars NathoSiniša SaničaninIgor VujačićAleksandar ŠćekićFilip HolenderSejduba SumaRikardo GomešLazar PavlovićNemanja JovićSamed Baždar

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara