Rasim Ljajić (© MN Press)
Rasim Ljajić (© MN Press)

Pazarcima teško bez Rasima

Vreme čitanja: 5min | sre. 31.05.23. | 11:02

Radi se na otkupu Ergeleša i Stanojlovića, Rubežić ostaje još godinu i po, Nikčeviću cena skočila devet puta

(Od dopisnika Mozzart Sporta iz Novog Pazara)

Remijem sa šampionskim timom Crvene zvezde u Beogradu (2:2) na spuštanju zavese u Mozzart Bet Superligi, Novi Pazar je u jednoj od najuspešnijih klupskih sezona izbegao neslavan bodovni rekord u plej-ofu, iako je bio već viđen kao prvi klub sa svih sedam poraza u doigravanju najboljih osam.  

Izabrane vesti

Nemaju kraj Jošanice i Raške mnogo vremena za sumiranje utisaka, posebno jer su trenutno družina bez vođe. Za očekivati je brzu skupštinu izbornog karaktera, koja je jednom već zakazana, pa otkazana.

Odmora je tek nešto više od dve sedmice. Prozivka je planirana za 17. jun, a slede tri kontrolne utakmice, pa pripreme na Zlatiboru između 3. i 16. jula. Pet dana kasnije startuje sezona 2023/24.  

„Moramo ekspresno, najkasnije tokom sledeće sedmice, da rešavamo stvari unutar kluba. Svi su u ostavci od predsednika, potpredsednika, počasnog predsednika… To je prioritet, a potom će novo rukovodsto rešavati pitanje trenera i dovoditi igrače. Pozivamo na razgovor sve zainteresovane da pomognu ili vode klub. Ako treba, svi ćemo da se sklonimo. Neka izvoli ko god misli da može ovo bolje da radi. Po pitanju tek završene sezone, više je dobrih nego loših stvari. Ma, odlično je 80 odsto svega što smo napravili tokom prvenstva. Srušli smo mnoge rekorde, osvojili 21 bod na strani. Svaki pravi navijač mora da bude prezadovoljan. U ovoj konkrenciji, sa ovakvim ekipama, šesto mesto je veliki uspeh“, smatra generalni sekretar Plavih, Fikret Međedović.

Prvi klupski operativac u poslednje četiri godine naglašava da na polju finansija nikada nije bilo bolje. 

„Ponašamo se domaćinski. Znam kako je bilo pre. Vratimo se na 2019. godinu i obaveze od 480.000 evra u Unapred priremljenom planu reorganizacije. Prethodnih sezona, a dešavalo se da ispada i po šest ekipa, ostajali smo u ligi sa dvostruko manjim budžetom od drugog najslabijeg po tom kriterijumu. Ne dešava se više da nas bivši igrači i treneri zovu zbog dugova“.

Kad Pazarci pozovu neke njima interesantne igrače i trenere, u startu nailaze na barijeru.      

Prvo što pitaju je da li je tu Rasim Ljajić. Teško funkcionišemo bez oslonca, mnogo teško. Došao neko novi u klub ili ostao stari, neće bit lako da krene u bilo kakve pregovore. Apsolutno, svi odmah pitaju isto. Čovek je postavio visoke standarde, napravio sve ovo što imamo. U naredna dva meseca biće završen i drugi hotel za fudbalere na Atletskom stadionu. Posle fenomenalne sezone, šta sad mi možemo da obećamo. Valja biti realan. Ono što sigurno predstoji je ozbiljan remont. Kreće se sa novim četvorogodišnjim planom“, najavljuje Međedović.

Stava je da se napad grupe navijača na kapitena Filipa Kljajića ispostavio kao prvi i poslednji udarac u borbi za premijerni izlazak na evropsku scenu, od kojeg Pazarci nisu uspeli da se oporave.

Mi dotad nismo bili uzdrmani. Udarili su na golmana i kapitena, na stub ekipe. Kljajić je otišao kući, dali smo mu potpuno odrešene ruke. Ni u jednom momentu nismo dovodili u pitanje njegov ugovor. Sve to je povuklo svlačionicu, pa je otišao počasni predsednik Ljajić, dan kasnije i Feđa Dudić, koji je trebalo da preuzme vođenje ekipe. Trebalo bi da podigneš igrače kad tri bitne karike odu. Svaka im čast i na ovom što su napravili. Imali smo nakon toga dve vezane pobede, ali je posle prvog i posebno drugog poraza od Vojvodine svima postalo jasno da teško možemo od Evrope. A nije jednostavno da vratiš u ritam momke koji su sanjali evropske snove. Posle mečeva sa Vojvodinom smo znali da ćemo da završimo kao šesti“.

Kao i prošle, Novi Pazar su i tokom sezone 2022/23 vodila četvorica trenera. Počeo je, najduže se zedržao i najviše uspeha imao Vladimir Gaćinović, u čije vreme se tim izdigao posle tri startna poraza i prepoznatljivim fudbalom krunisanim serijom od sedam pobeda dospeo na čelo tabele. Na klupi su sedeli još Damir Čakar, Aleksandar Stanković i Davor Berber

Imali smo veličanstvenih trenutaka, pre svega mislim na doček više hiljada naših pristalica po pobedi u Kragujevcu. Bez sumnje je to jedan od najlepših momenata u našoj fudbalskoj istoriji. Svim trenerima zahvaljujem. Stavili su svoj pečat i potpis, ušli u istoriju našeg fudbala. Kada pričamo o promenama na klupi, imaju uticaja, ali ne donose tolike potrese da bi ugrozili funkcionisanje sistema. Nije posledica uvek smena. Nekada su u pitanju privatni razlozi, negde koči licenca. Dese se i pehovi u vidu povreda bitnih igrača, poput Nenada Gavrića i Bojice Nikčevića, kasnije Periše Pešukića“.

Stanojlović (© MN Press)Stanojlović (© MN Press)

Velikom broju igrača ističu ugovori. Još pre kraja prvenstva otišao je ofanzivni vezista Miloš Filipović, pozdravio se i levi bek Filip Jović. Neki prvotimci imaju ugovor još šest meseci, neki još godinu.              

Dosta razgovora obavljeno je u prethodnom periodu, napravili smo neku podlogu. Pod ugovorima su desetorica, uglavnom mlađih igrača, poput Slobodana Rubežića, Nikčevića, Miljana Momčilovića, Nikole Bogdanovskog, Danka Kikovića, Lazara Slavkovića… Pojavio se i Adetunđi Rasak Adešina iz omladinaca, koji je fenomenalno iskoristio minute. Inače, opstanak naše selekcije do 19 godina u Omladinskoj ligi Srbije ravan je šestom mestu u Mozzart Bet Superligi. Šestorica dečaka dobila su šansu. Semir Alić je pre povrede u Antaliji odigrao 13 utakmica za prvi tim. Glavni teret izneli su momci rođeni između 1999. i 2002. godine, što govori kako u perspektivi želimo tako da funkcionišemo“.

Neki igrači Novog Pazara, pre svih prvi strelac Andrija Majdevac, interesantni su domaćim i inostranim kupcima. S druge strane, Mitar Ergelaš i Slobodan Stanojlović po okončanju pozajmica moraju da se jave Čukarickom, odnosnu TSC-u.      

„Nekoliko ponuda je već na stolu, ali najpre da vidimo kakve ćemo temelje da postavimo. Rubežić želi da ostane još godinu i po. Porodica mu je ovde, a cena mu je porasla sedam do osam puta, Nikčeviću možda i svih devet. Ako neke ponude budu zadovoljavajuće, što da ne. Prošle godine smo posle mnogo vremena nešto zaradili prodajom Almira Aganspahića, a klub dosta zavisi od transfera. Što se tiče Ergelaša i Stanojlovića, to su zlatni dečaci. Želja nam je da obojica ostanu, ali kao naši igrači, s obzirom da pravimo zaokret u funkcionisanju. Probaćemo da nađemo kompromis sa Čukaričkim oko Ergelaša. Isto je i sa Stanojlovićem, zainteresovani smo da ga preuzmemo od TSC-a. Hvala i jednom i drugom klubu, njih dvojica su nam dosta značili. Pokusaćemo da to nekako rešimo i dovedemo ih u Novi Pazar", završava priču za Mozzart Sport, Fikret Međedović.

 

 


tagovi

FK Novi PazarNovi PazarRasim LjajićFikret MeđedovićSlobodan StanojlovićSlobodan RubežićBojica NikčevićMitar Ergelaš

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara