Pedri (©Reuters)
Pedri (©Reuters)

Pedri: Fudbal je postao robotizovan, ali ja ga igram iz zabave

Vreme čitanja: 3min | pon. 20.06.22. | 15:12

Mladi vezista Barselone pričao o stilu igre koji zahteva Ćavi i generalanom izgledu fudbala danas

Sve je manje klasičnih "desetki" i majstora fudbal koje je uživanje gledati kako s lakoćom i elegancijom čuvaju loptu u svojim nogama ili je prosleđuju saigračima tako da se oni nađu u gol-šansi.

Mnogo je više u današnjem fudbalu trkača i fizički prespremnih igrača, kojima tehnika nije jača strana, ali su spremni da ispune svaku trenerovu naredbu i pokriju prostor i u odbrani i u napadu. Pedri nije takav. Mladi fudbaler Barselone voli dribling i iznenadni pas ka saigraču. Voli da se igra.

Izabrane vesti

O svom viđenju fudbala sjajni vezista Barselone govorio je u intervjuu za Gardijan. Istakao je da je srećan u Barseloni i da mu stil tiki-taka izuzetno odgovara.

"Neki klubovi su zadovoljni pobeđivanjem bez obzira na način na koji to rade. U Barseloni takođe žele pobede, ali je ideja da se igra fudbal i stvaraju šanse. Meni se to više sviđa", rekao je 19-godišnjak s Tenerifa.

Osvrnuo se Pedri i na saradnju sa Ćavijem.

"Ćavi ima vrlo jasnu sliku, model po kom želi da njegov tim igra i šta želi od svojih fudbalera. Centralni vezisti moraju da se ubacuju između protivnikovih linija, a lopta da kruži sa jedne na drugu stranu. Kao trener pokušava da nametne ekipi stil kojim je on svojevremeno igrao. Centralni igrači moraju da čuvaju loptu i da budu okrenuti ka protivničkom golu. Ako ne stojiš na predviđenoj poziciji lako možeš da izgubiš loptu i teže je izvršiti pritisak na rivala", navodi mladi ofanzivac.

Poznat je bivši kapiten Barselone po fantastičnoj saradnji na terenu sa Andresom Inijestom, još jednim bivšim igračem Barselone i španske reprezentacije na kog se Pedri ugledao.

"Inijesta mi je uvek delovao kao dobra osoba. Ima mirnoću i jednostavnost u igri, kada ga gledaš čini ti se da je sve lakše nego što zaista jeste. Način na koji je saigračima stvarao šanse me je oduševljavao".

Ne sviđa se vezisti Katalonaca u kom smeru se fudbal razvija. Smeta mu što je postao previše fizička igra.

"U poslednje vreme više se pažnje poklanja igraču koji trči nego koji je tehničar, koji razume igru. Fudbal postaje sve više robotizovan, ali i dalje ima onih koji se odupiru tome. Ja i dalje igram radi zabave. Za mene je oduvek tako i mislim da je to najbolje što fudbal može da ponudi. Ako uživaš u njemu, bićeš mnogo bolji", tvrdi Pedri.

U sezoni 2020/2021. Pedri je za klub i reprezentaciju odigrao neverovatnih 73 utakmica. Ceh je platio prošle sezone, kada je zbog povreda sakupio svega 12 mečeva u Primeri, a ukupno 21.

"Volim da igram, ali dobro je i odmoriti se nekada. Bilo je ludo u pretprošloj sezoni, kao da je svaka utakmica išla u produžetke. Sve se dešavalo veoma brzo i na kraju sezone sam bio baš umoran", priznaje Barsin tinejdžer.

U predstojeći takmičarski ciklus 19-godišnjak bi trebalo da uđe potpuno spreman. To znači i nova sjajna izdanja, a cilj će biti vratiti Barselonu na stazu uspeha i dočekati novembar i Svetsko prvenstvo u željenoj formi.


tagovi

PedriBarselona

Obaveštavaj me

Barselona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara