Dejan Stanković (Reuters)
Dejan Stanković (Reuters)

Penal u 99. minutu za moralni slom Dekijeve Sampdorije - Serija B sve bliže (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | pon. 06.02.23. | 22:52

Nadoknada je već istekla, a fudbaleri Sampa prokockali viđenu pobedu

Bila je na vidiku. Pobeda koja bi bar delimično podgrejala nade Sampdorije da su joj šanse za opstanak koliko-toliko realne. Duboko u sudijskoj nadoknadi ekipa Dejana Stankovića imala je željenih 2:1 na gostovanju Monci, za prekid bolne serije poraza, za podizanje ambicija i samopouzdanja. A onda, nakon što je isteklo predviđenih šest minuta nadoknade i nakon što je sudija propustio priliku da svira kraj, poletela je duga lopta u šesnaesterac. U nastavku penal, Pesinin gol sa bele tačke za izjednačenje i moralni slom Dekijeve Sampdorije - 2:2.

Stoji i dalje ona teza da i penali u velikoj meri približavaju Doriju Seriji B. Ne zato što ih neko izmišlja već zato što odbrana tima iz Đenove često gubi koncentraciju i pribegava nedozvoljenim sredstvima. Zbog toga je uostalom srpski stručnjak u januaru toliko potencirao na dolasku Aleksandra Dragovića iz Crvene zvezde. Ista boljka njegovog tima manifestovala se i večeras u Monci. Jeste Danijele Kifi pustio da se igra i kada je nadoknada istekla, ali je dosudio apsolutno čist penal, sedmi protiv Sampdorije od starta sezone. Stigla je lopta do Andree Petanje, a njegovu snagu nakon što je zagradio loptu mogle su da zauzdaju jedino dve ruke i rvački zahvat protivničkog štopera. Kapiten Mateo Pesina, poslao je golmana Emila Audera u jednu stranu, a loptu rutinski prosledio u nebranjeni ugao.

Izabrane vesti

Mirisalo je da će Sampdorija prići na šest bodova do sigurne zone, a nakon razočaravajućeg remija do željene pozicije je deli osam. Ostao je Dejan Stanković na samo dva trijumfa u 13. prvenstvenih utakmica od preuzimanja kormila na Marasiju (devet poraza i dva remija).

PENAL ZA MONCU POGLEDAJTE OVDE.

Glavni protagonista večeri do pred sam kraj finalnog čina vrlo uzbudljive predstave u Monci bio je Manolo Gabijadini, delovalo je Sampdorijin i Dekijev spasilac. Iskusni italijanski napadač je vodećim golom iz 12. minuta prekinuo golgetersku sušu Sampa dužu od 500 minuta, a na rezultatski egal koji je rival vratio po isteku pola sata igre, odgovorio je još jednim golom u drugom poluvremenu. Ali u poslednji čas, slavu mu je ukrao Petanja, autor izjednačujućeg gola Monce, kasnije i ključna figura kod iznuđenog penala domaćina.

Gabijadini je kod prvog gola iskoristio svoju lukavost i iskustvo stečeno u preko 260 nastupa u Seriji A da pre egzekucije prevesla nesnađenog Kaldirolu, a kasnije se našao u pravo vreme na pravom mestu da pospremi odbranu Di Mikele posle udarca Lerisa pravo u mrežu Monce. Ali nije samo Samp imao raspoloženog špica. Petanja je u obe situacije i kod postignutog gola i kod iznuđenog penala, pokazao zašto je najopasniji kada je leđima okrenut golu.

Prekinula je Sampdorija seriju od četiri ligaška, ukupno pet poraza, ali uteha je slaba. Dok god njeni fudbaleri u ključnim trenucima budu paničili, ispucavali lopte umesto da pokušaju da ih zadrže, ovakve stvari bi mogle da im se dešavaju.

Sa druge strane Monca gubi pobednički mentalitet kada je raspored makne iz popodnevnog termina. Naime, čedo nekadašnjeg gazde Milana i Premijera Italije Silvija Berluskonija je svih sedam ovosezonskih prvenstvenih pobeda upisalo kada je igrala utakmice s početkom u 15.00. Ali Monca ovaj remi i te kako slavi za razliku od Sampdorije, njime je nastavljena serija nepobedivosti koja je večeras porasla na sedam utakmica.

SERIJA A - 21. KOLO

Subota

Kremoneze - Leče 0:2 (0:0)

/Baskiroto 59, Strefeca 68/

Roma – Empoli 2:0 (2:0)

/Ibanjez 2, Ejbraham 6/

Sasuolo - Atalanta 1:0 (0:0)

/Lorijente 55/

Nedelja

Specija - Napoli 0:3 (0:0)

/Kvarachelija 47p, Osimen 69, 73/

Torino - Udineze 1:0 (0:0)

/Karamo 49/

Fjorentina - Bolonja 1:2 (1:1)

/Orsolini pen 14, Poš 47 - Saponara 19/

Inter - Milan 1:0 (1:0)

/Martinez 34/

Ponedeljak

Verona - Lacio 1:1 (0:1)

/Engonge 51 - Pedro 45/

Monca - Sampdorija 2:2 (1:1)

/Petanja 34, Pesina 99 - Gabijadini 12, 58/

Utorak

20.45: (6,00) Salernitana (3,80) Juventus (1,60)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Dejan StankovićSampdorijaMonca

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara