Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Persepolis (ne) može da živi sa porazom u finalu Azijske Lige šampiona

Vreme čitanja: 3min | pet. 25.12.20. | 09:35

Četvorostruki uzastopni šampion Irana gostuje Nasaiju na veštačkoj podlozi

Nedelju dana nakon poraza u finalu Azijske Lige šampiona, strasti redovima Persepolisa se ne smiruju, prisutan je jak emocionalni naboj, a alibi za poraz od Ulsana traži se u velikoj meri u pojedinim odlukama domaćeg Fudbalskog saveza. Ipak, fudbaleri i stučni štab najtrofejnijeg kluba u državi moraju da budu svesni da vraćanje filma na propuštenu priliku da se osvoji prvi, istorijski trofej azijske elite može samo da udalji ekipu od onoga što će na dalje biti cilj broj jedan, a to je odbrana titule prvaka Irana i peti uzastupni trofej u Pro ligi persijskog zaliva.

Danas, Crvena Armija gostuje Nasajiu u zaostaloj utakmici petog kola. Ali u izjavama trenera i fudbalera pred utakmicu dominira priča o neuspešno završenom finalu Azijske lige šampiona. Vrhovno fudbalsko telo Irana je, kako navode iz kluba, čestim promenama rasporeda utakmica domaćeg prvenstva, u ogromnoj meni uticalo na to da se Persepolis ne domogne pehara. Upravo je današnji duel sa Nasaijem trebalo da bude odigran pre manje od dvadesetak dana i da predstavlja uvertiru za najbitniju utakmicu u sezoni, ali kako je savez odlučio da je odloži, teheranski velikan je dobio pauzu od 19 dana pre finala kontinentalnog takmičenja. Tako je ispao iz takmičarskog ritma i jedini je tim u prvenstvu sa samo četiri odigrana meča – neke ekipe već su stigle do brojke od osam.

Izabrane vesti

“Želeli smo da igramo utakmicu sa Nasaijem i ponudili smo da bude odigrana u Teheranu . To bi bilo u interesu oba kluba. Ne mogu da ih kritikujem, ali mislim da je trebalo da dođu. Još uvek niko nije dao zvanično objašnjenje zbog čega je taj meč odložen, a odlaganje utakmica nas je i te kako koštalo”, ispričao je trener Persepolisa Jahja Golmohamadi.

Po mnogo osnova predstojeći duel biće izuzetno nezgodan za ekipu sa najvećim navijačkim uporištem u zemlji, koja takođe važi za jednu od najpopularnijih na kotinentu. Izašla je iz deprimirajućeg poraza o kojem i dalje razmišlja, ima ubedljivo najmanje utakmica u nogama od starta sezone i to je u ovom slučaju više hendikep nego prednost što se pokazalo i protiv Ulsana i treće, protiv jednog od najstarijih iranskih klubova moraće da se nadmeće na veštačkoj podlozi, sa kojom većina ekipa koja nastupa na prirodnoj travi ima velikih problema po pitanju prilagođavanja.

Crvena armija se prethodne sezone prošetala kroz prvenstvo i okončala ga sa 14 bodova više u odnosu na Esteglal, klub sa kojim gaji jedan od najljućih i najžešćih rivaliteta na podneblju Azije. Nema sumnje da je cilj da se kao i u prethodnoj takmičarskoj godini i u aktuelnoj ponovi sličan scenario i bez previše napetosti zaključi peta uzastopna titula. Ipak je klub koji nosi ime nekadašnje prestonice Prvog persijskog carstva, daleko najtrofejniji u državi sa 13 pehara. Od toga je šest osvojio od 2001. otkako se takmičenje zove Pro liga persijskog zaliva.

Kada je reč o rezultatima od starta, Persepolis je jedini tim koji nije izgubio (dve pobede i dva remija). Nasaji koji dve utakmice više i već tri poraza i jedan jedini trijumf prvi je iznad zone ispadanja. Utakmicu sa izabranicima trenera Golmohamadija dočekuje posle dva poraza bez postignutog gola i nada se da će prekinuti negativan niz jer u poslednja četiri međusobna okršaja je dva puta gubio i dva puta osvajao bod.

Jasno je da Persepolis nije preboleo poraz u borbi za trofej koji mu je izmakao i 2018. godine, ali utakmica sa Nesajiem će pokazati da li sa tim može da živi.

PRO LIGA PERSIJSKOG ZALIVA, ZAOSTALE UTAKMICE

8. kolo

11.30: (2,95) Mašin Sazi (2,50) Naft (2,85)

5. kolo

12.30: (4,80) Nasaji (3,20) Persepolis (1,78)



 


tagovi

IranPersepolis

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara