Ilustracija (©AFP)
Ilustracija (©AFP)

Pet godina posle titule sa Markom Nikolićem Fehervar pred ispadanjem iz lige

Vreme čitanja: 4min | ned. 07.05.23. | 15:20

Nekadašnji Videoton u zoni ispadanja pred ključne četiri utakmice za spas u najjačem mađarskom rangu

Fehervar je u velikoj nevolji. Da je neko pre početka prvenstva Mađarske pitao prosečne poznavaoce fudbala u zemlji gulaša da li će nekadašnji Videoton i Kečkemet da budu razdvojeni dvadesetak bodova na tabeli, verovatno bi deset od deset odgovorilo da je to realna razlika između dva tima. Međutim, nema sumnje, niko ne bi pomislio da će ova disproporcija ići u prilog novajliji. Tim kojim rukovodi Ištvan Sabo jurio je Ferencvaroš sve vreme i na korak je do evropske ulaznice, dok se klub iz Sekešfehervara bori za opstanak.

Možda je Fradi uspeo da odbrani tron i pokupi slavu, ali Kečkemet je lepršavom igrom stekao mnogo fanova i očigledno je da fudbaleri i šef struke uspevaju da ostanu sa obe noge na zemlji.

Izabrane vesti

A, šta je sa Fehervarom? Slučajno ili ne, tek trostruki prvak Mađarske - čiji je navijač prvi čovek nacije Viktor Orban - krenuo je stranputicom otkako se odrekao imena, integriteta, tradicije. Otkad je kompanija MOL dospela kao naslovni sponzor, najpre kao MOL Vidi, a sada i kao MOL Fehervar, rezultati su sve slabiji. Samo pet godina posle osvajanja šampionskog pehara pod palicom srpskog trenera Marka Nikolića, crni oblaci su se navili nad ekipom iz Sekešfehervara.

Situacija na MOL Areni Sosto nije ohrabrujuća, jer Vidi klizi ka ispadanju u drugu ligu. Stacioniran je na pretposlednjem 11. mestu sa 30 bodova, dva manje od Honveda koji je prvi iznad crte, ali i susretom zaostatka u odnosu na rivala iz Budimpešte. Do kraja sezone odigraće igrači Bartoša Grzelaka još četiri utakmice, i svaka od njih predstavljaće finale. Naročito naredna protiv Mezokovežda, još jednog sapatnika u trci za spas.

19.30: (1,85) Fehervar (3,45) Mezokovežd (4,00)

Nema sumnje da je sudbina nedeljne borbe pitanje života za oba tima, što je prilično iznenađujuće u slučaju Videotona. Navijači kluba iz Sekešfehervara nisu navikli na ovako loše stanje u poslednjih deceniju i po. U tom periodu Vidi je tri puta bio najbolji u Mađarskoj, i samo u dva navrata se dogodilo da ne dobije "medalju" na kraju sezone, a čak i tada je oba puta završio kao četvrti.

Neobjašnjiv pad nagovešten je lošim otvaranjem sezone, kao i smenama trenera, a ni nastavak nije doneo boljitak. Drugim rečima, u poslednjih pet kola Videoton nije napuštao teren kao pobednik. Prošle nedelje ga je pobedio Debrecin 2:0, a pre toga Kečkemet 2:1.

Iako fehervar nije poražen od Mezokovežda kod kuće na svih deset ligaških duela, odtvarivši osam pobeda i dva remija - učinak na MOL Areni Sosto ove godine ne obećava mnogo dobrog. Od sredine septembra Vidi je trijumfovao samo tri puta pred domaćom publikom.

"Ovom timu su preko potrebni bodovi, tako da očekujem tešku utakmicu i da će moji igrači izaći gladni pobede. Momci su dobro trenirali ove nedelje, i iako može da nedostaje samopouzdanja u ovakvoj sezoni, osetio sam veliku motivaciju u njima na treninzima", rekao je trener Videotona Bartoš Grzelak.

Za razliku od Vidija, Mezokovežd je sakupio 32 boda, ali je potpuno van forme.

"Znamo da nas očekuje veoma važna utakmica, znamo da gostujemo jednoj od najboljih ekipa u ligi. Očekujem veoma težak, borben susret. Nas ne zanima plasman, fokusiramo se samo na sebe. Trudimo se da igramo fudbal najbolje što možemo, želimo da budemo uspešni u tome", izrazio je svoja očekivanja Atila Kutor, kormilar Mezokovežda.

Žuto-plavi su pobedili samo jednom u poslednjih pet kola, u Kečkemetu, a u prethodna četiri odigrana duela svaki put su gubili. Ako se desi i peti u nizu, onda može doći do velikih nevolja.

Sve u svemu, borba za opstanak izuzetno će da bude uzbudljiva. Fenjeraš Vašaš ima samo teorijske šanse da se spase. Sakupio je 24 boda, i osam poena je daleko od mesta gde želi da bude na tri runde pre kraja. Čak ni osam pogodaka Filipa Holendera, nekadašnjeg ofanzivca Partizana, nije pomgolo budimpeštanskom sastavu da bude uspešniji. Visi i Honved, koji je prvi iznad crte, a predvodi ga drugi strelac lige Nenad Lukić sa 13 golova.

Fehervar ima sve u svojim rukama, ali one nisu pokazale do sada da mogu da izdrže pritisak...

MAĐARSKA 1 - 30. KOLO

Petak

Honved - Kečkemet 1:0 (0:0)

Subota

Ujpešt - Vašaš 1:1 (1:1)

Pakš - Debrecin 0:0

Ferencvaroš - Kišvarda 3:0 (0:0)

Nedelja

Zalaegerseg - Puškaš U TOKU

19.30: (1,85) Fehervar (3,45) Mezokovežd (4,00)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Mađarska 1VideotonMezohovežd

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara