Karlos Baka (©YouTube/Punto Deportivo)
Karlos Baka (©YouTube/Punto Deportivo)

Pet pretendenata na presto i Karlos Baka kao osigurač

Vreme čitanja: 4min | pet. 19.01.24. | 20:31

Junior sa iskusnim strelcem favorit da odbrani tron u Kolumbiji pred start nove kampanje, a Amerika Kali, Miljonarios, Independijente Medeljin i Atletiko Nasional vide svoju šansu

Sve je spremno za 77. izdanje šampionata Kolumbije. Od petka, 19. januara, 20 klubova najvišeg ranga Kafeterosa boriće se za osvajanje trofeja. Junior brani krunu, i ima čvrste namere da ostane na prestolu, ali neće mu biti lako. Što se tiče favorita, osim tima iz Barankilje pojavljuje se četiri imena - Amerika Kali, Miljonarios, Independijente Medeljin i Atletiko Nasional.

Sistem takmičenja u Aperturi se nije bitnije menjao. Važna novina je da je izbačeno kolo klasika, pa je na programu 19 rundi. Najboljih osam ekipa će dobiti kartu za plej-of fazu. Oni će biti podeljeni u dve grupe, pri čemu će najbolji iz napredovati u veliko finale za titulu, a pobednik će uzeti Aperturu i kartu za naredno izdanje Kopa Libertadores. Preostale međunarodne karte biće odlučene u Klausuru i dalje kroz ukupni plasman.

Izabrane vesti

Pod komandom Artura Rejesa, aktuelni kolumbijski fudbalski šampion namerava da zadrži lovorike. Tim iz Barankilje je uložio značajan finansijski napor da dovede stare poznanike kao što su Jimi Čara, Viktor Kantiljo i Rafa Peres. Zapaženo je i angažovanje Roberta Hinohose, Fabijana Kantilja, Brajana Kastrijona i Marka Peresa, iskusnog napadača koji se probio u Agvilasu 2023. godine, zbog čega ga je još jednom uzeo u obzir gigant nacionalnog fudbala. Isto tako, najvažnije je da su Ajkule zadržale prekaljenog strelca Karlosa Baku - inače najefikasnije u sezoni za nama - naravno čitavu bazu i ojačale pozicije koje su im bile nešto tanje, što ih čini ozbiljnim kandidatom za najviša dostignuća.

23.55: (2,10) Patriotas Bojaka (3,10) Jaguares (3,50)

Amerika Kali ima potencijalno najtalentovaniji sastav. Đavoli su se rešili Lukasa Gonzalesa i sada nastoje da se ponovo iznedre neka imena. U Ameriku su stigli vrhunski talenti kao što su Edvar Lopez, Džoel Graterol, Oskar Ernandez, Džejson Palasios, Nilson Kastriljon, Majkl Barios, Aleksis Zapata, Harold Rivera, Rodrigo Olgado, Danijel Bokanegra i Andres Moskera Gvardija. Osim toga, zadržao je Adrijana Ramosa, važnu figuru u napadu, koji produžio ugovor do decembra 2024. Amerika je u prošlom semestru bila veoma dobra, ali je razočarala u završnici.

Otkako je Alberto Gamero preuzeo Miljonarios, momci iz Bogote su u većoj ili manjoj meri bili protagonisti u svakom od kampanja. Miljonarios je bio diskretan na tržištu, ali je ojačao na pozicijama na kojima je imao problema u prošlosti. Od bitnijih akvizicija izdvaja se Argentinac Santjago Đordana, koji je bio na visini zadatka Garsilasu iz Perua.

02.15: (2,25) Pereira (3,20) Deportivo Kali (3,10)

Pod komandom Alfreda Arijasa, Independijente Medeljin je zaigrao opasno dobar fudbal koji ga je katapultirao u finale druge polovine 2023. godine, koje je izgubio od Juniora. Uz važne role Edvuina Setrea i Jaira Morena, kao i dolazak značajnih imena kao što su Baldomero Perlaza, Pablo Lima, Hose Aja, Eder Šo, Kener Valensija i Džon Vaskez, očekuje se dobra sezona za DIM.

Atletiko Nasional je uvek jedan od timova koji treba uzeti u obzir za gornjim dom. Iako nije u potpunosti posložen na svim pozicijama, sa Džonom Hairom Bodmerom je cilj da se izgradi dugoročni projekat koji će Nasionalu doneti mnoštvo trofeja. Tim iz portulaka je upravo osvojio Kup Kolumbije 2023. i sada nastoji da doda novu titulu lige, koju nije osvojio od 2022. Verdolagase je napustio Kristijan Zapata, iskusni štoper koji je skoro čitavu karijeru igrao za Udineze i Milan. S obzirom na odlazak Tomasa Anhela, Atletiko Nasional je povukao iz svojih omladinskih redova igrača poput Emilija Aristizabala koji je imao minute u predsezoni i koji želi da se bori za mesto sa nezamenjivim Džefersonom Dukeom.

S druge strane, kao potencijalna iznenađenja mogla bi da se pojave imena poput Independijente Santa Fea, potom Pereira, Atletiko Bukaramanga i Pasto. U međuvremenu, Deportivo Kali nije impresionirao pred start kampanje, baš kao ni Onse Kaldas i Agvilas, dok su među nepoznanicama Tolima, Alijansa Petrolera, Čiko, Envigado, Fortaleza, Jaguares, La Ekidad i Patriotas.

KOLUMBIJA 1 - 1. KOLO

Petak

23.55: (2,10) Patriotas Bojaka (3,10) Jaguares (3,50)

Subota

02.15: (2,25) Pereira (3,20) Deportivo Kali (3,10)

22.00: (2,10) Onse Kaldas (3,15) Bojaka Čiko (3,50)

Nedelja

00.10: (1,70) Tolima (3,45) Fortaleza CEIF (4,90)

02.20: (2,00) Amerika Kali (3,30) Agvilas (3,60)

22.00: (2,05) Miljonarios (3,20) Independijente Medeljin (3,60)

Ponedeljak

00.10: (1,60) Junior (3,70) Atl. Bukaramanga (5,40)

02.20: (1,60) Atletiko Nasional (3,70) Alijansa Petrolera (5,40)

Utorak

00.10: (1,85) La Ekidad (3,30) Envigado (4,20)

02.20: (2,30) Pasto (3,10) Santa Fe (3,10)

***kvote su podložne promenama


tagovi

Kolumbija 1JuniorAtletiko NasionalMiljonariosIndependijente MedeljinIndependijente Santa FeAmerika KaliKarlos Baka

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara