Petev pred utakmice odluke: Sa igračima pričam srcem, to je ključ

Vreme čitanja: 3min | uto. 09.11.21. | 14:32

"I jedva čekam da vidim puno Bilino polje"...

Kada se u martu krenulo u proces kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u Kataru, iz perspektive javnosti u Bosni i Hercegovini sve to delovalo je kao nekakva nemoguća misija.

Turbulencije u i oko saveza, bojkotovanje novog selektora Ivaila Peteva, bili su samo dodatni razlog za pesimizam koji je tada preovladavao sa svih strana. Ipak, osam meseci nakon toga, BiH je došla u situaciju da sama odlučuje o svojoj sudbini i plasmanu u baraž. Dve domaće utakmice, protiv Finske i Ukrajine, a četiri boda trebalo bi da budu garancija drugog mesta.

Izabrane vesti

Upravo je o predstojećim susretima bugarski stručnjak Ivailo Petev govorio u intervjuu za BH radio 1.

Moja očekivanja i ciljevi su uvek visoki. Sve je u našim rukama. Moramo da odigramo još bolje i čvršće nego što je to bio slučaj u prošlim utakmicama. Naš jedini cilj je pobeda i daćemo sve od sebe da je ostvarimo“.

Sve je krenulo od gostujućeg remija u Helsinkiju, što je bio prvi zvanični meč na klupi za novog selektora, pa se i nije mogao videti neki značajniji rukopis. Ipak, osvojen je bod koji je bio inicijalna kapisla za nastavak dobrih partija.

„Puno vremena je prošlo od tada. Mislim da smo sada mnogo jači i pametniji, tako da su očekivanja velika. Verujem u pobedu“, istakao je Petev te se dotakao i meča sa Ukrajincima, koji će za razliku od prvog duela biti jači za dva proverena imena, za Sitijevog Zinčenka i Atalantinog Ruslana Malinovskog

„Obojica su top igrači, što pokazuje i to u kojim klubovima igraju. Pratio sam ih na Evropskom prvenstvu i moram reći da su bili jako dobri. Zinčenko je uspešan na nekoliko pozicija u timu, a na jednoj od njih ga ne bih voleo videti protiv nas. To neću otkriti. Malinovski nije bio u dobrim odnosima sa njihovim selektorom, ali evo vidim da je sad pozvan, pa me zanima kako će se uklopiti. Sve u svemu, prioritet nam je Finska i kad to rešimo, onda ćemo se baviti Ukrajinom“.

Kada se sabere ovaj period stiče se utisak da je odrađen dobar posao. Pogotovo jer je selektor krenuo "od minusa", a ne od nule, budući da je na njegovom predstavljanju skoro kompletna BiH javnost bila skeptična, a neretko su znali osvanuti i grafiti protiv njega.

„Kako sam se tada osećao to samo ja znam. Niko se na mom mestu ne bi lepo osećao, ali ne želim da se osvrćem na to. Meni je od početka bio cilj samo da pomognem reprezentaciji i da svi zajedno budemo uspešni. Ja sam srećan što smo došli ovde gde jesmo, ali još nismo uspeli u našoj nameri. Napravljena je dobra atmosfera, želimo plasman na Mundijal“.

Upravo je dobra atmosfera bila jedan od glavnih faktora da se dođe do situacije u kojoj dva domaća meča odlučuju o plasmanu u baraž.

„Ključno je to što sa igračima pričam srcem. To su sve dobri momci, nije bilo teško napraviti dobru atmosferu kada se radi sa takvim ličnostima“.

Sve navedeno bilo je važno da se povrati kult reprezentacije koji je odavno izgubljen negde u magli. Još od onog Svetskog prvenstva u Brazilu...

„Još na prvoj pres konferenciji i mom predstavljanju izjavio sam da je temelj svakog uspeha kult reprezentacije. Drago mi je što sam uspeo to da vratim. To polazna tačka. Meni je puno srce kada šetam po gradu, a ljudi mi prilaze i govore o reprezentaciji, utakmicama, igračima. Vidim da sve prate. To je moja najveća pobeda i nagrada. Rezultat jeste bitan, ali meni ništa manje nije bitno to što se taj pobednički duh vratio u naš narod i što jedva čekaju utakmice“.

Upravo je taj kult možda i ključna stvar što će stadion Bilino polje u Zenici biti ispunjen do poslednjeg mesta, a sve to biće dodatni motiv Zmajevima u pohodu na tri boda.

„Verujte mi da jedva čekam da vidim puno Bilino polje uživo. Pratio sam neke utakmice ranije i znam da je uvek gorelo. Ne sumnjam da će tako biti i sada. To će nam mnogo značiti“, završio je Petev.


tagovi

Kvalifikacije za Mundijal 2022Ivajlo Petev

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara