undefined
undefined

Pičini je Zvezdina opklada: Mora da pokaže da je u stanju da iznese sezonu ili u vatru ponovo uskače Gobeljić

Vreme čitanja: 3min | uto. 14.06.22. | 10:13

Italijanski bek će dobiti veliku šansu da dokaže da je u stanju da ponovo igra fudbal na ozbiljnom evropskom nivou. Ukoliko kojim slučajem ne uspe u toj nameri, ogroman teret bi mogao da padne na leđa Kraljevčanina

Odlazak Milana Gajića iz Crvene zvezde nije samo dodatno ubrzao produžetak saradnje sa Markom Gobeljićem, jednim od prvotimac sa najdužim stažom u aktuelnoj generaciji srpskog šampiona, već je posebnu vrstu pritiska stavio na pleća Kristijana Pičinija. Na stadionu Rajko Mitić su još tokom proleća izrazili uverenje da bi iskusni Italijan upravo ovog leta mogao da dostigne nivo kvaliteta igre koji je neophodan Crvenoj zvezdi u odlučujućim mečevima na evrosceni, pa se otvoreno može reći da predstavlja novu opkladu šefa struke Dejana Stankovića. Temperamentni strateg je uvek spreman da pruži maksimalno poverenje igračima, pa ostaje da se vidi da li će Pičini uspeti da uzvrati na pravi način.

Kristijano Pičini je svojevremeno bio igrač reprezentativnog kalibra, tako da njegov kvalitet i mogućnosti nisu sporni. Ipak, Italijan je i tokom proleća osećao posledice ozbiljne povrede koju je doživeo još u avgustu 2019. godine kada je pretrpeo tešku frakturu čašice kolena na treningu Valensije i potom pauzirao više od godinu dana. Uspeo je da zabeleži 14 nastupa u svim takmičenjima za crveno-bele, a ukupno 22 sa mečevima koje je jesenas sakupio u klubu sa Mestalje, što je najviše u poslednje tri sezone. Ipak, bio je predaleko od sezona 2017/2018. i 2018/2019. kada je igrao najbolji fudbal u karijeri, sakupio ukupno 78 mečeva u svim takmičenjima i zaslužio poziv Roberta Mančinija u selekciju Azura. I sa te strane jasno da je ovo leto ključno kada je u pitanju njegov potpuni povratak na teren.

Izabrane vesti

©FK Crvena zvezda©FK Crvena zvezda

Na Marakani su ubeđeni da treba da ga sačekaju i da će u narednoj sezoni biti sposoban da opravda igrača kvaliteta za "lige petice". Niko ne može da ospori da na terenu izgleda taktički jako pismeno, iz samih kretnji i kod prvog dodira sa loptom se vidi da poseduje poseban dar, ali se onda izgubi u nastavku akcije, kao da nije dovoljno spreman. Polusezonu je završio bez gola i asistencije, iako mu je ofanziva znatno jača strana od defanzive, pa sve to zajedno nije bilo dovoljno da dobije prelaznu ocenu od navijača Crvene zvezde. Publika srpskog šampiona uvek gleda svoju ekipu iz posebnog rakusa, što je sasvim i opravdano, ozbiljno i detaljno ocenjuje pojačanja sa jakim fudbalskim pedigreom, pa Italijan i sa tom vrstom pritiska mora da se izbori kako bi uspeo da iskoristi priliku za potpuno oživljavanje karijere.

Ukoliko kojim slučajem ne uspe u toj nameri, ogroman teret bi mogao da padne na leđa Marka Gobeljića. Igrač, koji iza sebe ima 168 utakmica u crveno-belom dresu svaku od prethodnih pet sezona započinjao je kao alternativa na desnom boku, a često i na levom, gde se Crvena zvezda oslanjala na nezamenjivog Milana Rodića. Gobeljić je na Marakani prvo odmenjivao Filipa Stojkovića, tako je trebalo da bude i posle dolaska Milana Gajića, ali se Kraljevčanin u najmanju ruku izborio da bude ravnopravna konkurencija nekadašnjem mladom reprezentativcu Srbije. Delovalo da bi definitivno mogao da napusti Marakanu kao slobodan igrač ovog leta, ali mu je Zvezda ponudila produžetak saradnje i usledio paraf na dvododišnju saradnju.

©FK Crvena zvezda©FK Crvena zvezda

Pičinijev dolazak je proletos aktivirao ogromnu dozu motivacije kod Milana Gajića, pa nema sumnje da će tako biti i kada je u pitanju Marko Gobeljić. Nekadašnji igrač Napretka iz Kruševca i kraljevačke Sloge, često je bio na udaru zvezdaške javnosti, ali bi bilo prilično nepravedno njegovu ulogu u dresu Crvene zvezde gledati isključivo kroz prizmu kritike. Gobeljić je igrao ozbiljne role na terenu, zatresao je mrežu Đanluiđiju Bufonu u beogradskom spektaklu protiv Pari Sen Žermena, a bio je i jedan od heroja bitke za pamćenje protiv Kopenhagena na Parkenu. Često, kada je trebalo da se vode rovovske bitke sa najboljim protivničkim krilima, prvo Vladan Milojević, a potom i Dejan Stanković, tu specijalnu ulogu njihovih čuvara dodeljivali su upravo Gobeljiću.

Ostaje da se vidi da li će tokom leta biti novih specijalnih zadataka za igrača koji zajedno sa Milanom Borjanom, Milanom Rodićem i El Fardu Benom biti u prilici da izjednači učinak legendarnog Rajka Mitića i dođe do šeste šampionske titule u crveno-belom dresu.


tagovi

Kristijano PičiniMarko GobeljićDejan Stamenković

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara