Đerar Pike (Reuters)
Đerar Pike (Reuters)

Pike: Superliga znači uništavanje fudbala, Kasiljas me "iskulirao" u reprezentaciji zbog Murinja

Vreme čitanja: 2min | pet. 13.05.22. | 12:30

Štoper Barselone oštro suprotstavljen kontroverznom takmičenju koje nije zaživelo

Ovog proleća Đerar Pike često je bio u žiži španske i evropske javnosti. Ne toliko zbog doprinosa na terenu, koliko zbog činjenice da je kompanija "Kosmos" čiji je osnivač i prvi čovek na konto selidbe španskog Superkupa u Saudijsku Arabiju u kojoj je posredovao, obezbedio sebi prihod od 24.000.000 evra u narednih šest godina.

U poslednje vreme Pikea nismo mnogo viđali na terenu zbog povrede i problema sa primicačem, a slobodno vreme dok se ne vrati takmičarskom fudbalu zamenik kapitena Barselone koristi i za razgovore sa medijima. U poslednjem u nizu intervjua Pike je pričao o evropskoj Superligi, ali i o rivalstvu Barselone i Real Madrida.

Izabrane vesti

"Superliga u Španiji ima izrazito političku konotaciju. Štampu kontroliše nekoliko ljudi koji podržavaju projekat i po tome se razlikujemo od Ujedinjenog Kraljevstva gde su mnogi navijači protiv. To je uništavanje fudbala jer se favorizuju samo veliki klubovi. Mislim da Real Madrid, Barselona i Juventus nisu uradili pravu stvar, čak i ako u potpunosti razumem njihovu poziciju. Superliga nije najbolja stvar za navijače", kategoričan je bio iskusni štoper povodom takmičenja koje je 12 evropskih velikana pokušalo da pokrene prošle godine, a čiji su najglasniji zagovornici bili prvi čovek Real Madrida Florentino Perez i Juventusov gazda Andrea Anjeli.

Pike je u Barseloni od 2008. i za 14 godina u klubu pamti 42 El Klasika. Real Madrid je rival protiv kojeg je najčešće igrao u karijeri, a u najvećem derbiju Španije dok je Barsu predvodio Lionel Mesi, a Real Kristijano Ronaldo, sve je prštalo. Pike se prisetio tih vremena.

"Bilo je zaista teško, Murinjo je došao u Real nakon što je osvojio Ligu šampiona sa Interom, ali je prvi el Klasiko sa 5:0. Bilo je veoma teških konferencija za štampu, svakim danom pritisak je rastao i zbog toga je verovatno i Gvardiola u jednom, trenutku osetio da mu je previše. To nema veze sa fudbalom. Murinjo ulazi u glavu igračima i ako vam kaže da vas neko mrzi, vi mu verujete. Sećam se kada me Iker Kasiljas nije pozdravio dok smo bili zajedno u reprezentaciji Španije", zaključio je Pike.

Za kraj, Pike se osvrnuo na činjenicu da mu mnogi spočitavaju posredništvo u izmeštanju kupa i uzimanje ogromne provizije.

"Kontroverze su prava noćna mora, ali tako je to u Španiji. To je kulturološko pitanje kada u fokus dođe tako veliki novac. Ranije niko nije obraćao pažnju na Superkup koji je sličan engleskom Komjuniti Šildu, s tim da Komjuniti Šild privlači pažnju ogromnog broja ljudi. Razmem da ljude koji ne žele da se takmičenje igra u Saudijskoj Arabiji, ali ja ne odlučujem. Odluku donosi federacija. Uvek sam govorio da fudbal i sport otvaraju države jedne prema drugima. Sa Frankom (Franciskom prim. aut.) dobili smo organizaciju Svetskog prvenstva 1982. godine, a Franko je bio diktator. Moramo da damo ovim ljudima priliku", rekao je Pike.


tagovi

Evropska SuperligaĐerar PikeBarselona

Obaveštavaj me

Barselona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara