Stojković (©Starsport)
Stojković (©Starsport)

Piksi može da čeka sa spiskom do 7. juna

Vreme čitanja: 2min | ned. 14.04.24. | 09:34

Konačan sastav će imati generalku u Švedskoj dan kasnije

Odbrojavanje je počelo. Tačno još dva meseca su ostala do prve utakmice na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj (14. jun).

Dva dana kasnije na teren će i Orlovi protiv Engleske. Biće to prva utakmica našeg državnog tima na šampionatu kontinenta nakon 24 godine, a prva u istoriji pod ovim imenom - Srbija.

Izabrane vesti

Kakav je plan i program do premijere sa Englezima? Iako se EP bliži, UEFA još nije odlučila da li će selektori moći da vode na veliko takmičenje 23 igrača, kako je bilo do sada ili će uslišiti njihovu molbu i povećati broj na 26. Tako je bilo na Mundijalu u Kataru, išao je povećani broj igrača u odnosu na dosadašnje pravilo, pa se veruje da će i UEFA povući potez kao FIFA. Za to navija i srpski selektor Dragan Stojković.

Najzanimljivije pitanje, ono što najviše intrigira sve ljubitelje fudbala u Srbiji je ko će biti među tim putnicima u Nemačku. Za sada nema zvaničnih informacija o tome kada će Stojković objaviti spisak igrača koje vodi na Evropsko prvenstvo. Niti da li će najpre saopštiti širi spisak ili će odmah ići sa konačnim.

Kada se igrao Mundijal u Kataru selektori su imali mogućnost da na preliminarni spisak stave čak 55 fudbalera. Stojković je, navodno, prijavio mnogo manje, ali FSS nije objavio tu listu. Samo je 11. novembra, 13 dana pre meča sa Brazilom, izašao niz sa imenima putnika za Katar.

A, Englezi su, recimo, već zvanično najavili da će Garet Sautgejt 21. maja saopštiti širi spisak igrača na koje računa za Evropsko prvenstvo.

Ključni datum i za Stojkovića i za Sutgejta, kao i Matjaža Keka i Kaspera Hjumlanda je 7. jun. To je poslednji dan kada moraju da prijave definitivnih 23 ili 26 (kako UEFA kaže) igrača koje vode na EP. Tačno sedam dana pre prve utakmice na šampionatu. Do tada može i Piksi da drži navijače, ali i fudbalere, u neizvesnosti.

Pitanje je, ipak, da li će selektor Srbije čekati baš taj datum. Orlovi će se okupiti verovatno poslednjeg dana maja, a 4. juna imaće prijateljsku utakmicu sa Austrijom u Beču, četiri dana kasnije i generalnu proveru sa Švedskom u Stokholmu. Nekako zvuči, ipak, logičnije da selektor definitivne putnike za EP objavi pre polaska na ta dva kontrolna susreta. Ako svi budu zdravi i pravi, ako ne bude morao da se čeka zdravstveni bilten do poslednjeg trenutka, a valjda nas ovog puta ta čaša zaobiđe.

Kako god Piksi da odluči, šampionat se bliži, temperatura lagano raste. Još je na „kecu“, ali oseća se zagrevanje. Možda očekivanja od Orlova nisu velika, međutim, posle 24 godine na prvenstvu Evrope, nije mala stvar.


tagovi

Dragan Stojković Piksifudbalska reprezentacija SrbijeEURO 2024

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara