Jović, Mitrović ili Vlahović?
Jović, Mitrović ili Vlahović?

Piksijeva prva dilema: Ko u špic?

Vreme čitanja: 5min | uto. 23.03.21. | 09:26

Aleksandar Mitrović, Luka Jović ili Dušan Vlahović?

Postoje tu dve škole fudbala. Italijani recimo, Antonio Konte je u tome uvek prednjačio, vole da im igraju oni koji u tom trenutku najviše pokazuju. Nema starih zasluga. S druge strane, Slavoljub Muslin je, čak i kad Aleksandar Mitrović nije igrao u Njukaslu, forsirao korpulentnog napadača u startnih 11 i ovaj mu je po pravilu uzvraćao golovima.

Sada slična dilema čeka novog selektora Dragana Stojkovića Piksija. Jer Mitrović, Luka Jović i Dušan Vlahović imaju svoje argumente u “prepirci” oko toga ko zaslužuje mesto u prvoj postavi Orlova za mečeve sa Republikom Irskom, Portugalijom i Azerbejdžanom u kvalifikacijama za Mundijal u Kataru 2022.

Izabrane vesti

To se pitanje uopšte ne bi postavljalo da posle preležane korone Mitrović nije izgubio status startera u Fulamu. Popularni Mitar je na 61 utakmici u državnom dresu postigao već 36 golova i peti je na večnoj listi najboljih strelaca reprezentacije. Gol više postigli su Savo Milošević, Blagoje Marjanović i Milan Galić, na koti 38 je najbolji strelac u istoriji državnog tima Stjepan Bobek. Nema dakle nikakve sumnje da će Mitrović uskoro zadužiti status vanvremenskog, a kako mu je tek 26 leta, i da će podići lestvicu toliko visoko da će je biti teško dosegnuti.

Nema sumnje da će probiti tu brojku od 38 golova. I on je svestan toga i mi smo svesni. Mora samo da povrati samopouzdanje, ja sam tu da mu dam podršku. Ako ćemo pošteno da pričamo, poslednja dva ili tri meseca da izračunamo tačno koliko je minuta igrao... I pored te vrlo male minutaže ja sam ga ipak stavio na spisak. Da budem iskren, mnogo ljudi me pitalo zašto zoveš Mitrovića, kad on ne igra? Pravo pitanje. Ja objašnjavam. Da verujem u njegovu igračku moć, da je on u nekom nokdaunu, posebno posle onog penala protiv Norveške. Biće on onaj stari“, govorio je Stojković na prvoj konferenciji za novinare sa mesta selektora.

Činjenica je ipak da ima prostora i za razmišljanje u suprotnom smeru. Ne bismo smeli da zaboravimo da nam je Luka Jović kao džoker sa klupe doneo produžetke u onom meču sa Škotskom, da je potom bio asistent i u remiju sa Mađarskom, da je protiv Rusije bio dvostruki strelac i pride spakovao jedan pogodak Dušanu Vlahoviću. Nažalost, pokazalo se da je Real došao rano za Jovića, pa sada pokušava da povrati minutažu u Ajntrahtu, u poslednje vreme je ravnopravno deli sa Andreom Silvom, ali gol nije postigao još od 23. januara i meča sa Arminijom.

Ne mora to ništa da znači. On ima strahovit potencijal, jako je talentovan, brz je, jak na lopti, ima fizičku korpulentnost. Iako nije visok, izuzetno je jak na nogama. I to treba da iskoristimo i verujem da hoćemo“, komentarisao je Piksi u nedavnom intervjuu za Mozzart Sport.

Uostalom, Mitrović nije pogodio od septembra, pa ga se niko pri zdravoj svesti ne bi odrekao. Međutim, ako govorimo o trenutnoj formi niko nije ni za prići Dušanu Vlahoviću, koji u poslednje vreme trese mreže kao pušten sa lanca. U poslednjih 17 mečeva Serije A čak 11 golova 21-godišnjeg napadača Fjorentine, pride dve asistencije. Samo je Erling Haland efikasniji igrač ako gledamo igrače rođene posle 2000. godine koji igraju u ligama petice. Nicin Amin Guri je poravnat na koti od 12 golova, Pari Sen Žermenov Mojze Ken je stepenik ispod…

Ako neko postigne gol, ne znači da je napravio čudo, to je sastavni deo igre, on učestvuje u tome, to mu je i posao. Kod Vlahovića je impresivno što deluje mnogo ozbiljno i zrelo za godine koje ima. Smeši mu se strahovito dobra karijera ako je pametan, a mislim da jeste. Ta ozbiljnost, kretanje, naravno i golovi, način kako ih postiže su impresivni. Mene raduje što je standardni igrač kluba iz Serije A... Meni se i te kako sviđa njegovo kretanje, ponašanje na terenu, volja. Treba samo malo da tu municiju sačuva za nas, da se ne ispuca tamo, jer će nam biti potreban neko ko će davati golove“, analizirao je Stojković za Mozzart Sport.

Naravno, tu je i Đorđe Despotović kao četvrta opcija, ali njemu se ipak daju male šanse da zaigra od prvog minuta, mada je raspucan, pa je u dresu Rubina 11 puta tresao mreže u prvenstvu Rusije računajući tu i golove u oba meča sa Zenitom, pogađao je i protiv CSKA, dao dva komada Spartaku... On ipak još čeka debi u dresu Orlova, a kako ćemo igrati tri utakmice u sedam dana verovatno bi bio zadovoljan i kada bi dočekao prve minute na terenu.

(1,67) Srbija (3,50) Irska (5,90)

Postoji jasno i mogućnost da se Stojković opredeli i za formaciju sa dvojicom napadača, mada je trenutno uvreženo mišljenje da ćemo gledati Srbiju u formaciji 3-4-3 u kojoj se traže dvojica krilnih fudbalera, a ne dve klasične devetke. Piksi doduše na pomenutoj konferenciji za novinare nije sasvim odbacio mogućnost da zaigra sa dvojicom napadača s tim da je bilo teško proceniti koliko je ironije u njegovom odgovoru na takvo pitanje.

Što se tiče tandema Mitrović – Jović. Lepo izgleda, lepo zvuči, moguće je da će doći do toga. Ako to javnost želi ja ću joj rado izaći u susret. Ako će to doneti dobro ekipi naravno. Nije loša ideja ni da svu trojicu stavim u špic? Javnost bi bila oduševljena?“, zapitao se Piksi sa zagonetnim osmehom.

Ako pak pogledamo odluke poslednjih selektora, realnije je da se ograničimo na jednu devetku. Slavoljub Muslin je recimo samo u prijateljskom meču sa Izraelom počeo utakmicu sa dva klasična napadača. Po pravilu mu je u napadu bio usamljeni Mitrović, tada doduše uz značajno slabiju konkurenciju nego danas.

Mladen Krstajić se ugruvao u onih 0:5 protiv Ukrajine kada je počeo sa Aleksandrom Prijovićem i Lukom Jovićem, mada je možda veća greška bila ta što mu je u vezi igrala “laka konjica” u sastavu Nemanja Maksimović, Adem Ljajić, Dušan Tadić uz pomoć Filipa Kostića i Mijata Gaćinovića sa krila. Ljubiša Tumbaković se uglavnom držao na 3-4-2-1 formaciji, s tim je Ruse ponizio u sistemu 4-4-2 sa Jovićem i Mitrovićem od prvog minuta. Već od 31. minuta je zbog Radonjićeve povrede na terenu bio i Vlahović.

Pre toga Radovan Ćurčić, Dik Advokat, Siniša Mihajlović, Vladimir Petrović Pižon… Niko od njih nije u vatru gurao dvojicu napadača. Radomir Antić već jeste. Cele kvalifikacije su uz Nikolu Žigića igrali Marko Pantelić ili Danko Lazović, dok smo na Mundijalu u takvom sistemu igrali samo protiv Gane kada nismo bili previše opasni. Protiv Nemačke i Australije 4-2-3-1 sa Milošem Krasićem i Milanom Jovanovićem po krilima.

Sad je red da vidimo legendarnog Piksija. Navijači naravno vole golove, vole napadače. Ali džaba sve ako nema ravnoteže na terenu. Piksi se pita.



tagovi

fudbalska reprezentacija SrbijeFSSKvalifikacije za SP 2022.Katar2022

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara