Zoran Manojlović i Dejan Meleg (©AFP, ©Star sport)
Zoran Manojlović i Dejan Meleg (©AFP, ©Star sport)

Piramids spreman za krunisanje: Kreće šampionat Egipta, debituju Zoran Manojlović i Dejan Meleg

Vreme čitanja: 3min | uto. 18.10.22. | 11:13

Zamalek i Al Ahli strepe od prošlogodišnjeg prvog pratioca

Nešto više od mesec i po dana prošlo je od krunisanja Zamaleka u nacionalnom prvenstvu Egipta, a već kreće 64. izdanje Premijer lige. Nekoliko klubova ostavilo je pečat u prelaznom roku, pa tradicionalne moćnike - Al Ahli i Zamalek - verovatno čeka oštra konkurencija u borbi za presto.

Piramids se borio do kraja prošle sezone, iznenadio Al Ahli i "oteo" mu čak i drugo mesto, pa se očekuje da sada bude jedan od glavnih kandidata za prvu titulu u istoriji kluba. Branilac trofeja Zamalek želi da osvoji treću uzastopnu krunu što mu nikada nije pošlo zarukom, dok je Al Ahli, rekorder sa 42 nacionalna pehara, svestan da ne može da priušti da ponovo posrne.

Izabrane vesti

Zamalek se drži portugalskog veterana Žezualda Fereire, koji je bio arhitekta trijumfa u ligi prošle sezone, iako je klubu bilo zabranjeno da angažuje igrače. Ovaj put je blagoslovljen, jer je klub potpisao nekoliko imena. Među dolascima su senegalski napadač Ibrahima Ndiaje, marokanski vezista Zakarija El Vardi i napadač iz Benina Samson Akinjola.

15.00: (3,05) Asvan (2,85) Al Itihad (2,50)

Za Piramids egipatski novinari kažu da ima ubedljivo najjači sastav u takmičenju, koji je dodatno pojačan pozajmicom krilnog igrača Mostafe Fatija iz Al Tavona. Bitna stvar je i činjenci da je uspeo da zadrži veterana Abdalaha El Saida, produživši mu ugovor na dve godine. Iako je u sumraku karijere, 37-godišnjak je glavni arhitekta napadačkih akcija Piramidsa.

Al Ahli je napravio hrabar potez otpustivši portugalskog trenera Rikarda Soareša posle dva meseca na kormilu. Povod je logično zauzimanje trećeg mesta u Premijer ligi, a njegova zamena je Švajcarac Marsel Koler. Nadaju se u taboru Crveni đavoli da Koler može da vrati tim na pravi put posle dve razočaravajuće sezone.

Žezualdo Fereira (©Reuters)Žezualdo Fereira (©Reuters)

Iz tabora najtrofejnijeg kluba u zemlji naveli su umor kao jedan od glavnih razloga za pad forme, posebno imajući u vidu da su u poslednje tri sezone stigli do finala Afričke Lige šampiona, pobedivši u dva navrata. Međutim, sada su Đavoli spremni zahvaljujući odluci klupskog odbora da u kasnijoj fazi prošle sezone pošalje ključne igrače na odmor pošto je postalo jasno da ne može do titule.

15.00: (2,25) NB Egipat (2,95) Farko (3,35)

Crveni đavoli su napravili samo tri potpisa, pri čemu su angažovani vezni igrači Keramika Kleopatre Šedi Husein i Mostafa Sad, kao i brazilski napadač Bruno Savio, koji je došao iz bolivijskog Bolivara.

Drugi, manje popularni timovi, takođe su trošili novac kako bi napredovali. Future i Masri potpisali su dvocifreni broj igrača, dok je Ismaili, koji je flertovao sa ispadanjem prošle sezone, takođe napravio velike promene.

SRBIJA IMA DVOJICU PREDSTAVNIKA

U aktuelnoj kampanji Premijer lige srpski fudbal predstavljaće po jedan trener i igrač. Zoran Manojlović preuzeo je početkom septembra Al Itihad iz Aleksandrije. Šezdesetogodišnji Manojlović će posle odlaska bivšeg trenera Emada El-Nahasa u poslednjim utakmicama sezone naslediti privremenog trenera Mohameda Omara. Primorski klub je prošlu sezonu završio na 12. mestu sa 38 bodova, odnosno 39 poena zaostatka za šampionom Zamalekom. Manojlović je ranije radio kao trener Primeiro de Agosta u Angoli, marokanskog Vidada, sudanskog Al Hilala, alžirskog Beluizdada, saudijskog Al Taija i tanzanijske Simbe. Istaknuta dostignuća su mu osvajanje titule prvaka Alžira i Angole.

Sreda, 17.00: (5,70) ENPPI (3,70) Piramids (1,58)

Ujedno, Dejan Meleg biće zadužen za organizaciju igre ENPPI-ja. Dete Vojvodine postiglo je ukupno 13 golova i zabeležilo dve asistencije u 69 nastupa za Borac iz Banjaluke u svim takmičenjima. Meleg je sada posvetio svoju budućnost ENPPI-ju pošto je stavio potpis na trogodišnji ugovor koji će ga zadržati u klubu do leta 2025. Vredi napomenuti da je Meleg na početku svoje karijere bio deo mladog tima Ajaksa, a takođe je igrao za Kajseri, Levadijakos i Crvenu zvezdu.

---------------

Možeš li ti da budeš današnji pobednik i osvojiš put u Katar na Svetsko prvenstvo?

---------------

EGIPAT 1 - 1. KOLO

Utorak

15.00: (3,05) Asvan (2,85) Al Itihad (2,50)

15.00: (2,25) NB Egipat (2,95) Farko (3,35)

19.00: (2,00) El Masri (3,20) Keramika Kleopatra (3,70)

Sreda

17.00: (5,70) ENPPI (3,70) Piramids (1,58)

17.00: Ismaili - Al Ahli

19.00: (1,53) Zamalek (3,90) Smouha (5,90)

Četvrtak

15.00: (2,25) Al Mokavlon (2,95) Gazi Al Mehala (3,35)

17.00: Haras El Hodud - Future

19.00: El Dakleja - El Geiš

*** kvote su podložne promenama

TABELA IZ PROŠLE SEZONE



tagovi

Egipat 1ZamalekAl Ahli KairoPiramidsDejan MelegZoran Manojlović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara