Crno-beli pod imperativom (© Star sport)
Crno-beli pod imperativom (© Star sport)

Pitanje bonusa muči Partizan pred derbi: Rizik sa Belićem, Jović zbog ranih radova ili Pele iz Ćićevca?

Vreme čitanja: 4min | uto. 30.08.22. | 09:19

Čini se da Samed Baždar nije opcija za startera

Problemi na sve strane. Kao u crtanom filmu – i ne, nije smešno, ne žalosno – jedna rupa može da se zapuši, ali odjednom voda šikne iz druge i već je došla do grla Partizanovih fudbalera, a da školska godina još nije ni počela. Nalik minulim sezonama, izuzimajuću prethodnu pod komandom Aleksandra Stanojevića.

Ta hrpa nevolja koje pritiskaju klub (organizaciono razvaljen, finansijski slomljen) prelila se na ekipu koja u susret 168. večitom derbiju traži način za izlazak iz igračke krize i priključak sa gornjim domom tabele Mozzart Bet Superlige. A jedan od uočljivijih tiče se izbora bonusa, što je preko leta odjednom postala bolna tačka crno-belih, mesto gde su ranjivi, usled suženog broja igrača mlađih od 21 godine i ne baš preteranog kvaliteta u poređenju sa nekim ranijim godinama kad su talenti iz „Zemunela“ čak pravili razliku u najvećim utakmicama srpskog fudbala.

Izabrane vesti

Pred ovu, novi trener Gordan Petrić ima na raspolaganju sedmoricu igrača koji ispunjavaju uslov da počnu derbi, međutim, teško je poverovati da će u ovako delikatkom trenutku posegnuti za napadačem Vanjom Vlahovićem, desnim bekom Matijom Staševićem ili štoperom Mihajlom Ilićem, što sužava opcije i otvara debatu kome će pokloniti poverenje u sredu od 20 časova (TV Arena Premiju 1). U igri su tri imena, svako sa prednostima i manama, a nijedan nije zacementiran kao siguran starter, posledično tome i stručni štab je na raskrsnici kome da pokloni poverenje.

Ako je do istorije onda je najbliži mestu u prvih 11 Nemanja Jović. Ovo mu je već treća sezona među prvotimcima, već pet puta je bio akter susreta sa Crvenom zvezdom, od Partizanove mlađarije skupio je najviše utakmica na elitnoj sceni (49) i sa te strane gledano ima osnova da počne. Ono što mu ne ide u prilog je podsećanje da je, iako ofanzivac, na minulim duelima sa komšijama bio neučinkovit, a Grobarima je u sećanju najviše ostala šansa iz aprila 2021. kad je na stadionu „Rajko Mitić“ propustio priliku da savlada Milana Borjana. Otprlike otad je krenuo i njegov pad, posle čega su usledili problemi sa povredama, odsustvo zbog virusa korona, a činjenica da je na poslednja dva gostovanja u ligi (Mladosti i Radničkom) ulazio u drugom poluvremenu znači približavanje ulozi startera.

Petković u Kragujevcu (© Star sport)Petković u Kragujevcu (© Star sport)

Najverovatnije umesto Kvinsija Meniga. Holanđanin je prvi kandidat da trpi u ofanzivnom delu tima, bilo da starter bude Jović, bilo da se struke opredeli za Mihajla Petkovića. Krilni vezista je ovog leta promovisan u prvotimca, dao je gol na premijeri u Ivanjici i taman kad se očekivao njegov uzlet – stao je. Prirodno za mladog fudbalera, iako su mu i Ilija Stolica i Gordan Petrić davali šanse od početka svih utakmica Mozzart Bet Superlige osim one sa TSC-om. Iz tog ugla posmatrano, Pele iz Ćićevca je prvo rešenje za bonusa, samo što bi onda na njegova pleća palo veliko opterećenje, s obzirom da bi sa tek navršenih 18 godina igrao debitantski večiti derbi, pod velikim pritiskom, jer samo pobeda drži Partizan u kakvoj-takvoj igri. A mladim igračima, govorili su o tome treneri i pre Petrića, potreban je mir da bi ispoljili talenat.

Zato ima zagovornika ideje da se ne dira napadački deo tima koji je postigao osam golova na četiri evropske utakmice (uz dva u režiji levog beka Slobodana Uroševića), ali da dođe do rokade na jednog od pozicija zadnjih veznih. Da se tu pojavi Kristijan Belić. Razlog za takvo opredeljenje je da se sačuva osovina Menig-Dijabate-Rikardo, sposobna da pravi razliku u internacionalnim mečevima (a pretpostavlja se da je derbi utakmica nivoa Lige Evrope). Kad su dovodili Belića iz Čukaričkog u Humskoj su hvalili njegov radijus kretanja, sposobnost da kvari akcije rivala, da se dobro pozicionira i u situaciji kad Zvezda ima snažniji vezni red, možda ima smisla opredeliti se za Belića. Mada, i to je rizik, jer dosad Kristijan nikad nije igrao ovako zahtevan meč i jedina utakmica koju je počeo na novoj adresi bila je ona sa TSC-om. A nije baš Partizan „pucao“ od kreacije na tom susretu.

Od opcija koje su mu na raspolaganju, Gordan Petrić se, kao i njegov prethodnik, ugavnom odlučuije da Samedu Baždaru ukaže šansu u drugom poluvremenu. Sva je prilika da će tako biti i na 168. večitom derbiju, zavisno od rezultata. Ostaje samo pitanje: ko od prvog minuta: Jović, Petković ili Belić?



tagovi

FK Partizan168. večiti derbiVečiti derbiNemanja JovićKristijan BelićMihajlo Petković

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara