Garibaldi arena u Pizi (©Wikipedia/Arne Müseler)
Garibaldi arena u Pizi (©Wikipedia/Arne Müseler)

Piza na pobedu do povratka u Seriju A posle 31 godine, Berluskonijeva Monca ispisuje istoriju

Vreme čitanja: 3min | ned. 29.05.22. | 14:00

Revanš meč finala baraža u drugom rangu italijanskog fudbala na programu je u nedelju od 20.30 časova na stadionu Garibaldi arena

Ove nedelje će Garibaldi arena u Pizi da bude premala. Stadion koji se nalazi pored slavnog krivog tornja ima mesta za 25.000 navijača, ali prema svim najavama iz Italije, to će da bude nedovoljno da se zadovolje svi navijači. Razlog je taj što fudbaleri Pize igra najvažniju utakmicu u novijoj istoriji, u nedelju od 20.30 časova će se sastati sa Moncom u revanš meču baraža za plasman u Seriju A.

Domaćin mora da pobedi ako želi u elitu. U prvom meču, pre tri dana, poražen je sa 2:1. Monca je povela golovima Denija Mote i Kristijana Gitkjera, samo da bi defanzivac Pize Filipo Barera u 93. minutu postigao veoma važan pogodak kojim je prepolovio minus.

Izabrane vesti

U Italiji više ne važi pravilo gola u gostima, tako da bi Pizi bilo kakav trijumf sa jednim pogotkom prednosti doneo produžetke. Naravno, cilj ekipe koju trenira Luka D‘Anđelo je već posle 90 minuta dođe do dovoljno velike razlike, koja bi mu obezbedila povratak u Seriju A posle 31 godine, odnosno od sezone 1990/1991, ukupno sedme u elitnom rangu.

Šta je zajedničko Dungi, Dijegu Simeoneu i Hozeu Čamotu? Svoj trojici je prvi evropski klub bila upravo Piza. Kroz crno-plavi dres su prošli svojevremeno još i Kristijan Vijeri, Masimo Alegri, Leonardo Bonuči, Alesio Čerči, Roberto Muci, Marko Tardeli… Uprkos svemu tome, za 113 godina postojanja Piza nije osvojila nijedan značajniji trofej na domaćoj sceni. Uzela je samo Mitropa kup, 1986. i 1988. godine.

20.30: (2,55) Piza (3,15) Monca (2,85) - prvi meč 1:2

I pored toga ima znatno slavniju istoriju od Monce. Ekipa iz Lombardije je samo četiri godine mlađa od Pize, ali nikada do sada nije igrala u Seriji A. Štaviše, nikada nije bila ni blizu. Međutim, ambicije belo-crvenih su se značajno izmenile od 2018. godine, kada je taj klub kupio nekadašnji gazda Milana i bivši premijer Italije, Silvio Berluskoni. Predsednik kluba je njegov mlađi brat Paolo, a tu je i Adrijano Galijani.

Godinu dana pod novim rukovodstvom bilo je dovoljno Monci da uđe u Seriju B, prošle sezone je tamo, baš kao i ove, bila treća posle ligaškog dela. Samo što je prošle godine u baražu izgubila u polufinalu, sada je stigla korak dalje.

Ključ uspeha bio je dolazak trenera Đovanija Strope, koji je u subotu proslavio tačno godinu dana na klupi Monce.

Ponosan sam na sve što smo postigli, ali se osećam kao da je prošlo malo više vremena“, iskren je Strope, koji bez ikakve sumnje trpi veliki pritisak. Berluskoni zahteva rezultate i nema strpljenja da čeka.

Uostalom, nije kroz poslednje dve sezone uzaludno utrošio čak 23.500.000 evra na pojačanja. Samo na levog beka Karlosa Augusta i centralnog vezistu Hozea Mačina je potrošeno po 4.000.000 evra, na junaku prvog susreta meča sa Pizom, Moti, Juventus je zaradio 2.300.000…

Naravno, ima i Piza svoje adute. Pre svih, rumunski tandem ofanzivaca koji čine George Puškaš i Marijuš Marin. Tu je i iskusni Izraelac Jonatan Koen, iz Juventusa je došao Idrisa Ture… Zanimljivo, član Pize je i nekadašnji kadet Crvene zvezde Vladan Đekić, koji je još 2016. godine prešao u Inter. Ovaj 22-godišnji golman je doduše rezerva i još nije odigrao nijedan zvaničan meč za Nerazure, prednost ima iskusni Brazilac Nikolas, koji je godinama branio za Veronu i Udineze.

Pre baraža su se Piza i Monca dva puta sastali u ligaškom delu, a oba okršaja su pripala današnjem domaćinu – istim rezultatom od po 2:1.

-------------------

Misliš da poznaješ fudbal bolje od drugih? Mozzart Prognozzer ti pruža šansu da to i dokažeš i osvajaš vredne nagrade svake nedelje! Odigraj odmah potpuno besplatno!

--------------------

ITALIJA 2 (BARAŽ) – FINALE

Nedelja

20.30: (2,55) Piza (3,15) Monca (2,85) - prvi meč 1:2

***Kvote su podložne promenama


tagovi

Serija ASerija BPizaMoncaSilvio Berluskoni

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara