Plejlista zimskih hitova: Oba i Barsa po ko zna koji put, nezadovoljni Matador i Lilov blještavi izlog

Vreme čitanja: 13min | sub. 01.01.22. | 09:50

Dragulji iz Buenos Ajresa, Porta i Lidsa čekaju licitaciju

Zimski prelazni rok ili prilika za evropske velikane da popune i isprave nedostatke uočene u prvom delu sezone. Dok se prave januarske bombe kriju među fudbalerima koji su ušli u poslednjih šest meseci ugovora (Mbape, Pogba, Dibala...) i o kojima ćete moći da čitate u posebnom tekstu na našem portalu, napravili smo selekciju od petnaestak igrača koji bi mogli da obeleže prvi mesec nove godine.

Jednima nedostaje minutaže, drugi su se učaurili i promenom sredine bi da ožive karijere, treći jednostavno čekaju mig evropskih giganata... Mnogo je iskustva, bar podjednako talenta, a o kvalitetu da ne govorimo. Plejlista zimskih hitova je spremna - Obamejan i Barsa po ko zna koji put, potcenjeni Matador od stotinu leta, Lilov blještavi izlog razmaknutih zavesa i dragulji iz Lidsa, Porta i Buenos Ajresa....

Izabrane vesti

Pjer Emerik Obamejan i Felipe Kutinjo

Tanka je linija između vlasnika kapitenske trake Arsenala i čoveka na izlaznim vratima kluba ako ste Pjer Emerik Obamejan. Pre nekih petnaestak meseci Gabonac je potpisao novi, znatno unosniji ugovor sa Tobdžijama (14.500.000 evra godišnje), ali se, kako stvari stoje neće zadržati na Emirejtsu do planirane 2023. godine. Sa prošlogodišnjim parafom koji ga je učinio drugim najplaćenijim igračem Tobdžija (po odlasku Ozila postao najplaćeniji) na Obu kao da je prešao sindrom Mesuta Ozila. Nije bio golgeterski superioran, ni približno očekivanjima koja imate od igrača na čiji račun uplaćujete osmocifrenu sumu, dok je vladanje konstantno bilo na margini.

U martu ove godine na kratko je ispao iz tima zbog nediscipline, a kap koja je prelila čašu dogodila se pre nepunih mesec dana. Obamejan je bez dozvole kluba, dan pred utakmicu napustio zemlju kako bi dopunio kolekciju tetovaža na svom telu. Epilog je bilo oduzimanje kapitenske trake, a od tog trenutka Gabonac se u naredne četiri utakmice, odnosno do kraja kalendarske godine nije našao ni u protokolu - jasan pokazatelj da će Arsenal vrlo rado ispratiti iz severnog Londona ove zime iako je Mikel Arteta odbio da se javno izjasni da li je to zaista kraj za Obamejana.

Džaka i Obamejan (Reuterrs)Džaka i Obamejan (Reuterrs)

Tabloidi na Ostrvu pisali su da je za Obamejanove usluge zainteresovan Njukasl koji je spremio džakove novca s namerom da bude najveći trošadžija Premijer lige ove zime. Ima logike, jer mu je engleska elita dobro poznato tle, ali britanski mediji takođe navode da nekadašnji špic Borusije Dortmund ima drugačije planove.

Ne mogu Tobdžije očekivati Bog zna kakav novac za fudbalera koji je u 33. godini života i čija tržišna vrednost je u strmoglavom padu. Zato Arsenal, kako su nedavno javili španski mediji, pokušava da dogovori trampu sa Barselonom u sklopu koje bi u suprotnom smeru otišao Felipe Kutinjo, još jedan fudbaler koji bi mogao da obeleži ovu zimu. Da njegova budućnost nije u Barseloni, jasno je već duže vreme, a Katalonci takođe žele da se ratosiljaju lanaca njegove godišnje zarade od 9.000.000 evra. Arsenal lako može da isprati tu svotu, naročito ako skine s vrata Obamejanovih skoro 15.000.000. Ali da bi trampa uspela neophodno je i da Gabonac prihvati ozbiljno rezanje zarade na Kamp nou, stadionu velikana sa kojim se u prošlosti neretko dovodio u vezu.

Minulog leta Brendan Rodžers za čijeg je mandata u Liverpulu Kutinjo igrao najatraktivniji i najproduktivniji fudbal karijere, želeo je da ga vidi u Lesteru, Barsa ga je istovremeno nudila Laciju, ali su ambicije Brazilca bile vezane za Ligu šampiona, takmičenje koje ne bi video odlaskom na Olimpiko ili King Pauer stadion. Najrealnije je delovao povratak u Premijer ligu, iz koje bi ga u svojim redovima rado videli Arsenal, Totenhem i Everton, ali su pre dva dana ugledni brazilski mediji javili da je Kutinjo obavestio čelnike Barse želi da se vrati u domovinu. Tamo ga raširenih ruku čeka novopečeni šampion Atletiko Mineiro, trenutno prvi favorit za potpis 29-godišnjeg ofanzivca iz Rija.

Projekat velikan iz Belo Orizontea je očigledno ozbiljan, kolaju priče da će kormilo uskoro preuzeti Žorž Žezus, a Kutinjo tu vidi svoju šansu za povratak na radar selektora Titea jer želi da se otisne sa Brazilom na Mundijal u Kataru.

Edinson Kavani i Entoni Marsijal

Imajući u vidu sve one golove koje je Edinson Kavani prošle sezone postizao za Mančester Junajted, mahom kao džoker, greota je što ima status fudbalera koji je na izlaznim vratima kluba. Takmičarske 2020/21 Ole Gunar Solskjer je morao da mu da mnogo više prostora od 1.400 minuta na terenu. Pred start sezone zaličilo je da bi mogao biti bitna napadačka opcija, ali se slika promenila kada se letos Kristijano Ronaldo vratio na Old Traford. Bilo je očito da je Matador višak.

Doduše, mogao je Ralf Rangnik protiv Njukasla da se uveri da je Kavani, iako gazi 35. godinu života i dalje čovek sposoban da donese momentalnu prevagu ulaskom u igru. Bez obzira na to, rastanak deluje znatno realnije, a spisak interesenata nije kratak.

Prvenstveno ga je želela Barselona, čak je Kavani čelnicima Boke Juniors kada su se raspitivali za njegove usluge rekao da u januaru stiže na Kamp Nou. Čitava priča trebalo je da se odigra bez obeštećenja, ali je Junajted u poslednji čas promenio ploču i počeo da zahteva novčanu odštetu. Posle rečenice "Mora da se plati", deluje da se Barsa jednostavno ohladila, a u međuvremenu se bacila na Obamejana.

Kavanija bi u svojim redovima rado videli brazilski velikani Korintijans i Palmeiras, Sevilja je takođe bila zainteresovana, ali se prešaltovala na Urugvajčevog saigrača Entonija Marsijala. Poslala je ponudu za pozajmicu sa otkupom, ali su Crveni Đavoli ubrzo odbili. Marsijal je nedavno otvoreno rekao novom treneru Ralfu Rangniku pod čijom dirigentskom palicom nije odigrao ni minut, da želi da napusti Teatar snova. Januar je idealan trenutak za prodaju fudbalera koji ima još dve i po godine ugovora i na kojem Đavoli mogu da zarade tridesetak miliona evra.

Za sada pomalo nejasna transfer politika Mančester Junajteda koji ima previše ofanzivaca za koje očigledno nema dovoljno mesta, a konstanto propušta prilike da ih se oslobodi, rastereti platni spisak i dozvoli zgusnutom rosteru da prodiše. Međutim, klub je spreman da sluša ponude u januaru. Za sada je Sevilja jedini klub koji je pokazao otvoreno interesovanje za francuskog ofanzivca, ali nije nemoguće da će biti još interesenata.

Sven Botman i Renato Sančez

Aktuelni šampion Francuske, Lil, poslednjih godina poznat je kao klub sa jednim od najblještavijih fudbalskih butika u Ligama petice. Samo od 2019. godine na konto prodaje fudbalera zarađeno je 304.000.000 evra, a Sven Botman i Renato Sančez su igrači koji bi odlascima ove zime mogli dodatno da napune klupsku kasu.

Trenutno izvesnije deluje odlazak korpulentnog holandskog štopera, a ako dve strane zarate za njegov potpis ove zime, biće to Njukasl i Milan. Promene vlasništva na Sent Džejms Parku, uz Džejmsa Tarkovskog, Sven Botman je označen kao još jedan prioritet na štoperskoj poziciji. Pare za Svrake dolaskom saudijskog princa Mohameda bin Salmana nisu problem - biće ih u izobilju i to je velika komparativna prednost Njukasla u odnosu na Milan.

Sven Botman u zagrljaju Džonatana Dejvida (Reuters)Sven Botman u zagrljaju Džonatana Dejvida (Reuters)

Ali i Rosoneri kojima je potrebna zamena za Simona Kjera za kojeg je sezona gotova, imaju svoje adute. Kec iz rukava mogla bi da bude činjenica da je Milan u vlasništvu američkog investicionog fonda Eliot, koji svoju šapu delimično drži i na francuskom klubu. Odnosi klubova su na visokom nivou što pokazuj i letošnji transfer Majka Menjana na San Siro u transferu vrednom 14.500.000 evra, odnosno raniji dolazak Rafaela Leaa na sever Italije za 29.500.000.

Obeštećenje za Botmana ne bi trebalo da bude manje od 30.000.000, a poznajući Milanovu transfer politiku poslednjih godina, ne bi bilo iznenađenje da na Žofroa Gišar stigne ponuda za pozajmicu, pa za otkup na rate.

Negde kroz maglu provejava i ime Vulverhemptona, dok se interesovanje Napolija za 195 centimetara visokog defanzivca takođe samo sporadično pominjalo kroz italijanske medije.

Kada je reč o Sančezu, Portugalac je prošlog leta bio na radaru Liverpula koji je u njemu video zamenu za Žoržinja Vajnalduma. Redsi nisu pompezno pristupili letnjem prelaznom roku, Renato je ostao u Francuskoj, ali ima džentlmenski sporazum sa predsednikom kluba Olivijeom Letanžom da na zimu napusti klub.

"Već sam razgovarao sa njim i ako na našu adresu stigne ponuda velikog kluba, pustićemo ga da ode. Videćemo šta će se dogoditi. Za sada je sa nama i srećan je što je ovde. Videli smo da je sposoban da pokaže zavidan nivo fudbala i nakon povrede krajem prošle sezone, kao i na Euru sa Portugalijom", rekao je Letanž u oktobru.

Renato Sančez proslavlja gol (Reuters)Renato Sančez proslavlja gol (Reuters)

U međuvremenu su pol pozicije u borbi za talentovanog vezistu zauzeli Milan i Arsenal. Kao i u slučaju Svena Botmana, ponovo će klub iz Premijer lige imati prednost iz vizure finansija, a Rosoneri se uzdaju u momenat zajedničkog vlasnika. Procena je da bi 35.000.000 bila suma koja bi zadovoljila upravu Doga. S tim što nikako ne bi trebalo otpisivati Liverpul koji je minulog leta kupio samo Ibrahimu Konatea.

Žoržinjo Vajnaldum, Mauro Ikardi i Alvaro Morata

Prošlog leta pola Evrope je želelo da potpiše Žoržinja Vajnalduma. Prema njegovim rečima, Barsa je odugovlačila, Bajern kasno otvorio pregovore, Inter ostavio odličan utisak, ali Pari Sen Žermen je pobedio. Pola godine kasnije, holandski vezista nije srećan u Parizu, jer nije očekivao da će na 50 posto utakmica imati ulogu rezerviste.

To je glavni razlog zašto bi rastanak mogao da se dogodi čak dve godine pre isteka ugovora, a kao najrealniji ishod nameće se povratak u Premijer ligu. Tu figuriraju dva kluba - Njukasl i Arsenal.

Za Svrake je Đini sa velikim uspehom odigrao sezonu 2015/16 i sa 11 golova i pet asistencija se preporučio Liverpulu koji je njegovom kupovinom od 27.500.000 evra napravio jedan od najboljih poteza u novijoj istoriji. Sa takvim fudbalerom u veznom redu, put ka opstanku u Premijer ligi bio bi mnogo lakši, jedino je pitanje da li Holanđanin iz ekipe koja važi za jednog od favorita u Ligi šampiona želi da se preseli u klub koji će se boriti da izbegne pad u Čempionšip.

Žoržinjo Vajnaldum (Reuters)Žoržinjo Vajnaldum (Reuters)

Druga potencijalna destinacija je severni London, odnoso Emirejts. Arsenalu je potreban centralni vezista, naročito jer će u januaru ostati bez Tomasa Partija i Mohameda Elnenija (odlazak na KAN), ali čak i da to nije slučaj, gotovo da nema veznog reda u Evropi koji ne bi poželeo Vajnaldumov motor koji se ne gasi.

Arsenal i Njukasl su klubovi o kojima se do sada pričalo, ali ko zna ko još može da stane u red za 31-godišnjeg vezistu.

Uoči januarskog prelaznog roka, finansijski fer-plej bdi nad glavom Pari Sen Žermena koji bi kroz prodaje fudbalera morao da prihoduje oko 100.000.000 evra. Već su Parižani spremili listu za čistku, na kojoj nije Vajnaldum, ali jeste Mauro Ikardi.

Daleko je italijanski špic od epiteta standardnog u društvu Kilijana Mbapea i Lionela Mesija. Iako u Parizu sanjaju prodaju od 50.000.000 evra, niko još nije pokucao na vrata Parka prinčeva sa namerom da razgovora o Argentincu. Spekulisalo se da je Ikardijeva supruga Vanda Nara nedavno sastančila u Torinu sa prvim čovekom Juventusa, Andreom Anjelijem i pričala o Maurovoj budućnosti, ali osim pomenutog trača nije bilo konkretnih informacija.

Međutim Juventusu jeste potreban špic, a tek će mu biti neophodan ukoliko odluči da pusti Alvara Moratu koji je želja trenera Barselone, Ćavija. Tu informaciju je dva dana pre Nove godine lansirala ugledna španska Marka. Šef struke katalonskog giganta smatra da bi mu se španski reprezentativac idealno uklopio u viziju napada i da klub mora da ga dovede.

Štaviše, operacija dovođenja Morate na Nou Kamp je već počela. Samo je vrlo komplikovana. Jer, španski napadač je pod ugovorom sa Atletikom, a na pozajmici je u Juventusu. Koji, opet, gleda da ga se nekako oslobodi, jer nije ispunio očekivanja. Samim tim, oba kluba moraju da daju zeleno svetlo da bi se Alvaro otisnuo ka Kataloniji.

Luis Murijel, Aron Remzi i Matijs de Liht

Kada smo već kod Juventusove potrebe za napadačem, na radaru se svakako nalazi i Atalantin Luis Murijel (30). Problem je samo u tome što bi Kolumbijca koji je presekao i koji je u potrazi za većom minutažom rešio da napusti Boginju, u svojim redovima rado videla još dva velikana sa severa Italije - Milan i Inter.

Prema procenama italijanskih transfer stručnjaka, klub iz Bergama Murijela ne bi pustio ispod 20.000.000 evra za koliko ga je pre dve godine kupio od Sevilje. Nije to veliki novac za čovka koji je za dve sezone i kusur u dresu Atalante postizao ili nameštao gol u Seriji A na svakih 58 minuta!? Istina, nije ni mala suma za fudbalera koji je zagazio u četvrtu deceniju života.

Iz vizure Juventusa Aron Remzi je teret. Masimilijano Alegri ga je ove sezone na terenu koristio samo 112 minuta, a klub ga godišnje plaća 7.000.000 evra neto, maltene duplo više na bruto nivou. Juventusov promašaj mogao bi da bude bingo za Njukasl koji je u ovom trenutku glavni pretendent na njegov potpis. Čast izuzecima, ali Italija očigledno nije tlo koje preterano leži igračima sa Ostrva, pa bi najlogičniji sled događaja bio Remzijev povratak u Premijer ligu.

Poslednjih dana, još jedan fudbaler Juventusa postao je tema u rubrikama sa etiketom transfer glasine. Matijs de Liht se konstanto dovodi u vezu sa Barselonom i to nakon što je katalonski Sport objavio da postoji klauzula u ugovoru po kojoj je cena za Holanđanina, samo ako Barselona pita, 75.000.000 umesto 120.000.000 evra. Instalirao ju je svojevremeno agent defanzivca Mino Rajola zbog dobrih odnosa sa tadašnjom upravom Barselone. Nije tajna da su se Rajola i predsednik Katalonaca Đoan Laporta nedavno sreli u Torinu gde su prošli sijaset tema i nije nemoguće da se pričalo i o De Lihtu.

Italijanska Gazzeta tvrdi da takva klauzula ne postoji, ali što god da se ispostavi kao istina, De Liht je svakako tražena roba. Čelsi koji je u potrazi za štoperom bi ga rado video u svom taboru, kao i Totenhem koji ima novac i ambicioznog trenera kojem su po dolasku obećana pojačanja.

Teo Ernandez i Luka Dinj

Teo Ernandez je tržišno gledano najvrednije što Milan u ovom trenutku poseduje. Ako pitate Rosonere, jedan od najboljih levih bekova sveta je nedodirljiv, što ne isključuje mogućnost da Čelsi na njihovu adresu pošalju nepristojnu ponudu. Spekulisalo se da bi Plavci mogli da napadnu Francuza sa 60.000.000 evra, budući da im je pozicija levog beka goruća nakon saznanja da je sezona za Bena Čilvela završena.

Realnija opcija je Evertonov Luka Dinj koji je na izlaznim vratima kluba, ali za kojeg je osim interesovanja giganta sa Stamford Bridža zagrizao i Inter. Kako bi doveli francuskog defanzivca, Neroazuri prvenstveno moraju da se ratosiljaju Matijasa Vesina ili Aleksandra Kolarova. Kao treća potencijalna destinacija za nastavak karijere pominje se Napoli koji predvodi Lućano Spaleti, čovek sa kojim je Dinj imao odličan odnos igrajući za Romu.

Rafinja i Luis Dijaz

Nedelju dana pre nove godine brazilski TNT Sports je plasirao vest sa etiketom "ekskluzivno" - Rafinja stiže u minhenski Bajern za 50.000.000 evra. Dani su prolazili, a priča nije dobila kulminaciju niti epilog, iako ona i te kako ima smisla. Pregovori Bavaraca sa Kingslijem Komanom ne idu u dobrom smeru i ne bi bilo iznenađujuće da Koman narednog leta napusti Alijanc arenu.

Rafinja je ove sezone nastavio gde je stao na kraju prethodne, zadivio evropske velikane i mogao bi da bude skupoceni novogodišnji poklon - samo, još uvek je pitanje: kome?

Moraće šampion Nemačke da pazi na trenutno jedinog pravog konkurenta koji je Rafinju snimio dok Bajern nije bio na radaru. Deko je, kao agent Brazilca, jesenas potvrdio interesovanje Liverpula i Mančester Junajteda, ali je jasno da je Rafinja profil igrača koji bi se idealno uklopio u sistem Jirgena Klopa. Problem je što igra na istoj poziciji kao Mohamed Salah, ali Redsima je potrebno krilo jer će i Salah i Mane i januaru na Kup afričkih nacija.

Rafinja (Reuters)Rafinja (Reuters)

Deko je već nagovestio okvirnu cenu koja debelo odudara od vrednosti koju je istakao specijalizovani Transfermarkt. Nekadašnji reprezentativac Portugalije veruje da je 32.000.000 malo za njegovog štićenika, da će tržište diktirati cenu i da je realnost ukoliko ga budu "napali" premijerligaši, da napusti Lids za oko 60.000.000 evra.

Nije Rafinja jedino krilo koje se dopada klubu sa Enfilda. Trenutno, u Portugaliji nema čoveka koji igra bolji fudbal od Luisa Dijaza. Širok spektar evropskih medija vidi kolumbijskog Kristijana Ronalda kao novu akviziciju Liverpula, samo bi njegova kupovina u januaru koštala velikana sa Enfilda daleko više nego što bi to bio slučaj predstojećeg leta.

Trenutno ima otkupnu klauzulu na 80.000.000 evra, Porto želi da ga zadrži do kraja sezone jer bez njega može samo da sanja o otimanju šampionske titule Sportingu, a cena bi kroz šest meseci pala na oko 50.000.000 evra.

Hulijan Alvarez

Od sredine septembra do polovine novembra, čuveni Monumental u Buenos Ajresu, zajedno sa još nekolicinom stadiona u Argentini postao je bioskop za skaute evropskih velikana. U glavoj ulozi prikazivanih filmova protagonista se nije menjao. Hulijan Alvarez je Riverovo čudo iz klase 2000 koje je zaludelo italijanske gigante Milan, Inter i Juventus, a na čije golgeterske sposobnosti nisu ostali imuni ni Fiorentina, Bajer Leverkuzen, Sevilja, Barselona...

Nije tu kraj liste klubova koji su mesecima unazad parili oči gledajući 170 centimetara visokog špica kako postiže i pakuje golove. Dva gola Njuelsu, dva gola Boki, het-trik protiv San Lorenca, pa poker golova Patronatu. Čak su ime Hulijan i prezime Alvarez počeli da se čuju na Santjago Bernabeu, iako Real Madrid u glavi ima bombe poput Kilijana Mbapea i Erlinga Halanda.

U ovom trenutku, uz Dušana Vlahovića, verovatno je napadač kojeg, kvantitativno gledano, želi najveći broj klubova. Konkretne ponude na račun River plejta sa kojim Alvarez ima još godinu dana ugovora, nije bilo. Ali na videlo je izašla anegdota nemačke pevačice Marite Kelner. Ona je u intervjuu za tamošnje medije ispričala da joj se jedan momak na plaži u Meksiku slučajno pohvalio da ima ponudu minhenskog Bajerna, a kako postoji zajednika fotografija sa Alvarezom iz Meksika, jasno je o kome je reč.

Godinu dana pre isteka ugovora sa Milionerima procenjuje se da je 20.000.000 evra dovoljno da River da potvrdan odgovor. Velikan iz Buenos Ajresa pokušava da ga ubedi da produži ugovor kako bi u budućnosti mogao više da prihoduje njegovom prodajom, ali deluje da je sazreo za evropski fudabla i da bi svako oklevanje da se otisne put Starog kontineta predstavljalo traćenje talenta uz dužno poštovanje prema fudbalu koji se igra u Argentini.


tagovi

Aron RemziRenato SančesSven BotmanFelipe KutinjoMauro IkardiŽoržinjo VajnaldumPjer Emerik ObamejanHulijan AlvarezLuis MurijelLuis DijazRafinja

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara