Žil Kunde (©Reuters)
Žil Kunde (©Reuters)

Plejmejker u “Lavolpijana otvaranju”: Nekad skup za 20.000.000, danas malo i 60.000.000

Vreme čitanja: 4min | čet. 11.02.21. | 11:03

Žil Kunde je nova zvezda Primere i idealan igrač za “Lavolpijana otvaranje”

Ronald Kuman je morao da brani Samjuela Umtitija i da se pravda za greške francuskog štopera. Seviljinog sportskog direktora Monćija niko ništa nije ni pitao. Mangup je opet pogodio. I svi su se odmah setili konferencije za novinare od leta 2019. godine. Promocija Žila Kundea na stadionu “Sančez Pishuan”. Neko se osmelio da Monćija pita nije li preterao kada je izdvojio 20.000.000 evra kako bi iz Bordoa doveo Žila Kundea? Niko u Španiji tada nije ni čuo za njega.

Skup? Pitajte me to za dve godine”, odgovorio je možda i najveći genijalac među evropskim sportskim direktorima.

Izabrane vesti

Nismo morali da čekamo dve godine. Još prošlog leta javio se Mančester Siti, tada u očajničkoj potrazi za štoperom. Nudio je fiksno 55.000.000 evra, još 5.000.000 u bonusima, a mamio je i potpisom Nikolasa Otamendija, koji je na kraju za 15.000.000 završio u Benfiki.

Monći je samo odmahnuo rukom. Početna cena je 80.000.000 evra. Tako stoji u ugovoru. I proklet da je ako neće izvući toliko za 22-godišnjeg Francuza. Barselona se već povukla, nema sada toliko para, pominje se ipak i Mančester junajted. Biće i drugih. Kunde je preko noći postao nova evropska senzacija.

Nije to samo zbog gola protiv Barselone, kada je maltene iz svog kaznenog prostora povukao loptu i posle par razmenjenih pasova sa saigračima postigao pogodak koji bi pre odgovarao kakvom plemenitom vezisti no štoperu. Mada ima veze sa tim golom. Jer Kunde je ono što traže svi sledbenici Pepa Gvardiole, koji je Starim kontinentom proširio ideju da fudbal počinje od golmana, te da je za štopera podjednako bitno da ume da uzme loptu koliko i to da ume da je zadrži u nogama.

Gvardiola je svojevremeno, nije još ni bio trener Barselone, govorio o “Lavolpijana otvaranju”, da budemo slobodni u prevodu. Nazvanom po argentinskom treneru Rikardu la Volpeu, koji je insistitao na izgradnji akcija tako što bi se zadnji vezni spuštao na štopera, a onda bi defanzivci uglavnom iznosili loptu napred. Prihvatio ga je Pep i učinio popularnim u svakom kutku sveta. Samo da bismo ubrzo shvatili da nema baš mnogo štopera koji znaju to da rade.

Kunde nema taj problem.

U mlađim kategorijama u Bordou sam imao trenera koji nas je terao da izlazimo iz zone i iznosimo loptu čak i kada bi protivnik išao na nas. Nije bilo važno ako izgubimo. Mi smo morali da budemo ti koji će prvi da driblaju i iznenade rivala”, priseća se Francuz tršave kose.

21.00: (1,95) Atletik Bilbao (3,30) Levante (3,80)

Opet, u Andaluziji je dočekan sa skepsom. U prvoj sezoni je do oktobra samo jednom bio u startnih 11 Sevilje. Potom zaigrao, pa posle loše partije protiv Osasune u Pamploni opet izgubio mesto startera. Rizično je za štopera kad igra tako visoko. Još ako pored sebe ima superofanzivnog desnog beka kakav je Hezus Navas, koji suštinski igra kao krilo… Fernando se onda sa mesta zadnjeg veznog spušta i igra kao treći štoper. Kunde maltene duplira Navasa i postaje rezervni desni bek što mu daje prostora da ide napred.

I tu dolazimo do onoga što Kundea čini igračem za kojim je poludela cela Evropa.

Prvo, Kunde i ceo tim Sevilje retko gube lopte. Nijedan gol u Primeri nisu primili tako što su ih rivali “opljačkali”. Dalje, statistički listovi beleže da je Kunde ove sezone upisao 331 – u nedostatku boljeg prevoda – “iznošenje lopte”. Da pojasnimo, kao “iznošenje” se računa svako kretanje fudbalera duže od pet metara sa loptom u posedu. U Španiji, samo su šestorica igrača tu bolja od Kundea, među njima Lionel Mesi, Luka Modrić i Frenki de Jong, čisto poređenja radi.

Od tog broja, 205 puta je Kunde sa loptom išao napred, gurao dakle ekipu ka protivničkom golu. Tu su bolji samo Viljarealov Pau Tores (321), De Jong (288), Mesi (252) i drugi štoper Žute podmornice Raul Albiol (246).

Kunde se dakle ne plaši odgovornosti. Protiv Barselone je imao 63 uspešna dodavanja (preko 50 su od 2013. od štopera imali još samo Medi Benatija i Serhio Ramos) i nije da su to sve alibi pasovi nazad ka golmanu ili u stranu. U Primeri 387 dodavanja napred, više od bilo koga drugog, uz procenat uspešnosti od 79,6 odsto.

Plejmejker na mestu štopera. Malo ih je takvih danas. Zna to i Gvardiola, muče se da pronađu takvog i u Barseloni, pitajte i Jirgena Klopa saglasiće se. Pride, Marka baš danas piše o njegovom pitomom karakteru. Nikad problem, nikad žurke, eventualno NBA mečevi uveče, uvek koncentrisan, uvek ljubazan. Tokom pandemije zbog korona virusa sam je sedeo kod kuće i trenirao.

Sada kupi nagrade. Lokalni Super Deportivo ga je za izdanje protiv Barselone častio devetkom. Marka piše da su Luis Suarez i Kunde prve teme u novoj sezoni…

Ne, zaista nije bio skup.


tagovi

Žil Kunde

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara