Loren Džejms postiže gol (©Reuters)
Loren Džejms postiže gol (©Reuters)

Pobede i nisu tako slatke kada ti iznova nastrada ljudstvo: Engleskoj prvo mesto, uz težak hendikep

Vreme čitanja: 3min | pet. 28.07.23. | 12:54

Trenutkom inspiracije jedne od najmlađih na terenu rešen derbi meč drugog kola Grupe D

Ženska fudbalska reprezentacija Engleske je golom Loren Džejms trijumfovala  protiv Danske sa 1:0 u direktnom meču za prvo mesto u grupi D devetog Svetskog prvenstva u fudbalu za žene. Maksimalna ispunjenost stadiona u Brizbejnu, remek-delo na samom početku i jedna velika propuštena šansa u smiraj utakmice obeležili su međusobni meč dve snažne evropske selekcije.

Uprkos pobedi, selektorka evropskih šampionki Sara Vigman ne može da bude smirena zbog sve lošijeg zdravstvenog biltena njene ekipe, pošto je Kira Volš po svemu sudeći teško povredila koleno.

Izabrane vesti

Iako je Gordi Albion ušao u meč kao favorit očekivao se jak otpor Dankinja, osokoljenih trijumfom protiv Kine u 90. minutu na startu Mundijala. Izabranice Larsa Sendergora mučile su se u većem delu utakmice protiv azijskog predstavnika, a muke im je prekratila Amalija Vangsgor par minuta pre poslednjeg sudijskog zvižduka. Nisu se ni Engleskinje proslavile, doduše, jer su tek minimalnim rezultatom savladale apsolutnog autsajdera Haite, i to golom iz jedanaesterca.

Sve ovo ukazivalo je da bi bezmalo 45.000 gledalaca na Sankorp stadionu moglo da prisustvuje tvrdoj utakmici sa malim brojem golova. Da možda i ne mora da bude tako svi su pomislili kada je 22-godišnja fudbalerka Čelsija Loren Džejms zatresla mrežu protivnika već u šestom minutu. Primila je loptu na oko 25 metara od gola rivala, sjajnom fintom izbacila iz igre dva defanzivca skandinavske selekcije i prokrčila put sebi skoro do pred sam šesnaesterac. Filigranski precizan udarac u donji desni ugao gola bio je neuhvatljiv za golmana Lene Kristensen.

Dominirale su Ostrvljanke i nakon vođstva, imale loptu u svom posedu više od 75 odsto vremena uz nekoliko opasnih napada, dok su Dankinje pretile isključivo preko prve perjanice tima, igračice Bajerna Pernile Harder. Jedna od zanimljivijih situacija ispred gola Engleske viđena je u 27. minutu kada je upravo fudbalerka nemačkog giganta ostala kratka na bližoj stativi.

Neprijatan momenat dogodio se u 38. minutu kada je zbog povrede kolena igru napustila Kira Volš, vezista Barselone i jedan od glavnih kreatora igre, kako Blaugrane tako i državnog tima. Engleska je ovim dodatno osakaćena jer su meč zbog povrede propustila još dva standardna prvotimca Bet Med i Lija Vilijamson.

----------

Ako na svoj tiket dodaš jednu utakmicu Svetskog prvenstva za žene, možeš da dobiješ Samsung Galaxy Z flip 4 + 10.000 rsd

----------

Pošto je i treća igračica iz startne postave verovatno otpisana za nastavak turnira, jasno je da su šanse Engleske da konačno prođe dalje od polufinala na Mundijalima opale, ali i da pored toga ova selekcija ima dovoljno resursa za ozbiljan rezultat.

Tih početak drugog poluvremena u potpunosti je odgovarao reprezentaciji Tri lava. Čuvanje rezultata, bez pokazivanja prevelike želje za ozbiljnijim ugrožavanjem danskog gola kumovale su značajnom padu intenziteta u većem delu drugog poluvremena. Svo to trošenje vremena umalo se obilo o glavo Engleskinjama, jer su Dankinje sedam minuta pre završetka meča propustile najbolju šansu na utakmici, kada je Amalija Vangsgor pogodila stativu nakon udarca glavom i tako propustila priliku da još jednom postane heroj crveno-belih sa Jilanda. 

Poslednja utakmica devetog takmičarskog dana na Svetskom prvenstvu u fudbalu za žene biće ujedno i preostali duel drugog kola u Grupi D: Kina – Haiti od 13 časova. Samo bi potencijalni pobednik tog meča ostao sa bar teoretskim šansama za plasman u nokaut fazu pred susrete poslednjeg trećeg kola, u utorak 1. avgusta kada se sastaju Engleska – Kina i Danska – Haiti.

SVETSKO PRVENSTVO ZA ŽENE - 2. KOLO

GRUPA D

Petak

Engleska - Danska 1:0 (1:0)

/Džejms 6/

13.00: (1,63) Kina (3,70) Haiti (5,90)



tagovi

Svetsko prvenstvo za ženeženski fudbal

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara