Tami Ejbraham (AFP)
Tami Ejbraham (AFP)

Pobegao od kiše, sad je pušta: Ostrvski pelcer se konačno primio na Mediteranu

Vreme čitanja: 4min | uto. 22.03.22. | 08:40

Tami Ejbraham dva meseca pre kraja sezone ima 23 gola u svim takmičenjima i prkosi tezi da Ostrvljani ne uspevaju na Apeninima

Nije Italija nikad bila plodno tlo za engleske fudbalere. Kao da na travi stadiona širom Apenina ne može da se primi ostrvski pelcer, pa kako je ko iz kišne Engleske dolazio na osunčani Mediteran, tako bi mu se zavezale noge, a kvalitet ostane nedorečen. Vemena se možda menjaju, a možda je Tami Ejbraham, uz zemljaka Fikaja Tomorija koji više od godinu dana igra odlično u Milanu, samo izuzetak koji potvrđuje pravilo.

Prvo što je Žoze Murinjo pitao Ejbrahama kada ga je prošlog leta pozvao da dođe u Romu bilo je: "Želiš li da uživaš u suncu ili da ostaneš u kišnom Londonu". Kada je dobio potvrdan odgovor, a Roma dogovorila da Čelsiju isplaćuje 40.000.000 evra u ratama dok visokom golgeteru traje ugovor na Olimpiku, mnogi su govorili da je preplaćen i isticali kako je talenat Engleza na "čizmi" osuđen na propast.

Izabrane vesti

Još veća skepsa zavladala je zbog činjenice da je Ejbraham plaćen više nego Gabrijel Batistuta (mada već godinama u fudbalu vlada drugačiji platni poredak u odnosu na kraj 20. i početak 21. veka) i da je za njega izdvojeno više novca nego za Antonija Kasana ili Vinčenca Montelu. Uz 24-godišnjeg špica kišni oblak se iz Londona spustio u Rim, a iz njega su umesto kapljica počeli da pljušte golovi. Možda ne odmah, jer je za prvih dva i po meseca i 11 utakmica u Seriji A samo dva puta pogađao metu.

A onda...

Dva gola u rimskom derbiju protiv Lacija su nagrada za sve što je Tami dotad uradio u dresu Vučice, za sve stative i prečke koje umeju da bace golgetere u agoniju... A pogađao ih je ni manje ni više nego sedam puta ove sezone. Nagrađen je i za sve one minute koje je strpljivo presedeo na klupi Čelsija, dok se Tomas Tuhel (javno priznao da nije imao potpuno poverenje u njega), ne bi smilovao da ga pošalje na teren. A i kao rezervista Ejbraham bi neretko pogađao i donosio bodove londonskim Plavcima.

U nedeljnom Derbiju dela kapitale, utakmica jedva da je počela, a on je bacio Olimpiko u trans. Dovoljno mu je bilo 56 sekundi da ih razgali, te da tačno sredinom prvog dela, novim golom postane prvi čovek od Frančeska Totija koji je dva puta tresao mrežu u okršaju sa gradskim rivalom. Žuto-crvena bujica na legendarnom rimskom stadionu skandirala je njegovo prezime. Nikada naravno neće biti ni blizu Princa Rima, ali bi u sezonama koje dolaze mogao da dovodi Vučicine tifoze u stanje delirijuma i da im garantuje tridesetak golova po sezoni.

Sa nedeljna dva je nadmašio i jednog Gabrijela Batistutu, kao i Aeroplanina Vinčenca Montelu. Delili su Argentinac i Italijan rekord po broju golova za Romu (u svim takmičenjima) u debitanskoj sezoni. Njihova brojka bila je 21, a Tami već ima 23 i to dva meseca pre nego što će se spustiti zavesa na takmičenje u Seriji A.

Bili su to pogoci pod rednim brojevima 14. i 15. u italijanskoj eliti. Poređenja radi, isto toliko ima Kilijan Mbape u Ligi 1. Sa tom brojkom, Ejbraham je izjednačio lični rekord u Ligama petice postavljen sa Čelsijem takmičarske 2019/20, premda mu je bilo dovoljno pet utakmica manje (29 u Romi, 34 u Čelsiju). Računajući ligaške golove u 2022. godini kojih je postigao devet, u najjačim evropskim ligama produktivniji je samo Robert Levandovski koji je pogađao 12 puta.

Okruglo 40 utakmica u svim takmičenjima bilo mu je dovoljno za 23 gola, ali i četiri asistencije, a kada se njegovih 3.174 minuta na terenu podele sa konkretnim učinkom, dolazimo do toga da postiže ili namešta golove na svakih 117 minuta. A onda se setite i onih silnih maleroznih stativa i prečki.

Prošlog četvrtka je u osmini finala Lige konferencije, golom u sudijskoj nadoknadi srušio Vitese i odveo Romu među najbolji osam timova i sada sanja osvetu Bode/Glimtu koji je u grupnoj fazi izgrizao njegovu Vučicu (6:1). U Seriji A je u četiri navrata pogađao za trijumfe Rome od 1:0, a samo bez tih golova Đalorosi trenutno ne bi čuvali petu poziciju na tabeli, već bi predstavljali prosek.

Žoze Murinjo nije zadovoljan, želi još.

"Kada kažete da je Ejbraham fantastičan, nisam saglasan. Može još više. Tražim mnogo od njega, zato što znam koliko vredi", istakao je posle derbija sa Laciom ove sezone toliko osporavani portugalski stručnjak.

I ma koliko govorili da ga je vreme pojelo, da je pročitan i da je u Romi samo zato što ne može da trenira kvalitetniji klub, ne može mu se oduzeti činjenica da je lično poželeo da mu Ejbraham bude prvi špic i pokazao koliko su Tomas Tuhel i Čelsi pogrešili kada su ga prošlog leta pustili za 40.000.000, a Romelua Lukakua doveli za maltene triput veću sumu novca.

Sada taj 194 centimetara visoki špic i ponekad nepravedno karakterisan nespretnim, koji londonskim Plavcima nije valjao, sprovodi teror po Seriji A. Ako nastavi ovim tempom u narednih osam kola, sigurno će prebaciti brojku od 20 prvenstvenih golova i ko zna, možda početi da diše za vratom Dušanu Vlahoviću i Ćiru Imobileu.

Nije to napadač koji će vas biciklicom naterati da se srušite od vrtoglavice, ali će vas dugim nogama, sjajnom skok igrom, golgeterskim instinktom i osećajem, uništiti iz kaznenog prostora.


tagovi

Tami EjbrahamRoma

Obaveštavaj me

Čelsi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara