Marko Rojs protiv Lajpciga (© Reuters)
Marko Rojs protiv Lajpciga (© Reuters)

Pobuna u svlačionici Borusije: Marko vs Marko! Dortmundu ne ide sa trojicom pozadi

Vreme čitanja: 2min | pon. 08.11.21. | 11:39

U Minhenu već likuju

Smrklo se navijačima Borusije iz Dortmunda. Sedmica uoči odlaska na reprezentativnu pauzu ponudila je odgovor na pitanje može li ovaj tim daleko da dogura. Ako je suditi na osnovu rezultata poslednjih mečeva u Ligi šampiona i Bunudesligi – ne.

Porazi od Ajaksa i RB Lajpciga – još jednog tima koji se takmiči u evropskoj eliti – mogu se podvesti pod redovne ako se ima na umu da su Milioneri ophrvani kadrovskim problemima (povređeni Erling Haland, Emre Džan, Rafael Gereiro, Mamud Daud, Marsel Šmelcer), ali dobijaju na težini usled saznanja da šef stručnog štaba i kapiten imaju različlite poglede na to kako bi ekipa formacijski trebalo da bude postavljena.

Izabrane vesti

Posle poraza na Red Bul areni glas je podigao Marko Rojs.

Posle prvog poluvremena smo promenili sistem, u nastavku izašli sa četvoricom u poslednjoj liniji, što nam daleko više odgovara. Kad igramo sa petoricom pozadi, to znači da imamo igrača manje na sredini, da nama u ofanzivi pomogne prilikom izlaska na visoki presing. S tim uopšte ne možemo da se nosimo“, jasno je stavio do znanja Rojs da postavka igre nije valjala, što je rezultiralo porazom (1:2).

Trećim prvenstvenim. Prethodno su od Borusije bili bolji Frajburg i imenjak iz Gladbaha. A da ekipa ima problema kad naleti na top timove vidi se po podatku da je savladala samo Leverkuzen u vatrometu na Baj areni (4:3), a pretrpela neuspehe u duelima sa Ajaksom (0:4, 1:3), Gladbahom (0:1) i Bajernom u Superkupu (1:3). Štaviše, pedantni statističari su izračunali da sa četvoricom u poslednjoj liniji osvaja prosečno 2,1 poen po meču, dok učinak sa trojicom (kad se napada) ili petoricom (kad se brani) pada na 1,8.

Mada, trener Marko Roze odbija da prizna kako njegove zamisli ne funkcionišu. Makar primedbe dolazile i od kapitena, iako se govori o tihoj pobuni u svlačionici.

Ova diskusija je suvišna, jer se uopšte ne radi o sistemu, s obzirom da smo već pobeđivali sa trojicom defanzivaca. Svaki put je drugačiji razlog zašto biram određenu formaciju, u Lajpcigu smo se postavili onako kako smo smatrali da će biti najbolje u odnosu na igrače koje sam imao na raspolaganju“, dodao je Roze.

Brojevi ga demantuju. U poslednjoj utakmici Borusija je zabeležila najmanji broj dobijenih duela u sezoni (44,3 odsto), najlošiji procenat uspešnih pasova (23,4 odsto), drugi najlošiji odnos u posedu lopte otkako je počela takmičarska godina (46,5 odsto) i samo devet udaraca ka golu (treći najlošiji rezultat otkako je počela bundesligaška 2021/22).

„Nikad nisam video da Dortmund pravi toliko grešaka u izgradnji akcija“, čudi se i Lajpcigov napadač, Jusuf Poulsen, strelac gola za 2:1.

A u Minhenu trljaju ruke...

Pošto je Borusija opet izgubila možemo da počnemo da skidamo prašinu sa šampionskog pehara“, izjavio je Karl Hajnc Rumenige, doskorašnji direktor Bajerna.

A 4. decembra na Vestfalen dolazi baš aktuelni prvak Nemačke.


tagovi

Marko RojsMarko RozeBorusija Dortmund

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara