(Reuters)
(Reuters)

Počelo je sa Partizanom i još traje: Sosijedad ne zna da šutira penale, Radonjić zna (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | sre. 28.02.24. | 00:50

Maljorka se posle 21 godine plasirala u finale Kupa kralja

Nekada je imala Valtera Pandijanija i Samjuela Etoa, a sad ima trojicu Srba koji će pokušati da joj donesu pehar. Mimo prognoza, otišla je Maljorka tamo gde je niko nije video, u finale Kupa kralja, prvi put posle 21 godine, koliko je prošlo otkako je tim predvođen urugvajskim i kamerunskim napadačem, zahvaljujući baš njihovim golovima, savladao Rekreativo Ulevu.

Ostrvljani su do podviga stigli tako što su u dvomeču polufinala nadmudrili Sosijedad. I to penalima. Na Balearima je bilo 0:0, usled dva velika promašaja Umara Sadika, a u San Sebastijanu 1:1, da bi heroj ekipe Havijera Agirea i tokom 90, pa dodatnih 30 minuta, kao i u penal seriji, bio Dominik Greif. Slovački golman je apsolutni heroj Maljorke, pošto je u završnici prvog poluvremena, dok je još na semaforu bio početni rezultat, urktio udarac Braisa Mendesa sa bele tačke (prethodno kapiten Antonio Railjo igrao rukom), u međuvremenu sjajno branio, da bi već u prvoj seriji penala zaustavio i šut oporavljenog kapitena Mikela Ojarsabala i tako usmerio goste ka četvrtom finalu kupa od postanka kluba 1:1 (0:0), penalima 5:4.

Izabrane vesti


Dva je gubila (1991. od Atletika posle produžetka; 1998. od Barselone, penalima), prethodno dobila (2003. protiv Rekreativa), a 6. aprila na stadionu La Kartuha u Sevilji će imati priliku da zagrli trofej. I to sa Srbima, mada od trojice koliko ih Agire ima na raspolaganju samo jedan se našao na terenu. Imao je bitnu ulogu, pošto je zimski novajlija Nemanja Radonić realizovao četvrti jedanaesterac za goste, izmamio osmeh na licu meksičkog trenera i tako dao šansu Predragu Rajkoviću i Matiji Nastasiću da na tronu u ovom takmičenju naslede Real Madrid. Dok bi povratak štopera trebalo da bude zagarantovan, pitanje je kako će stručni štab reagovati što se tiče golmana, jer je sve mečeve u Kupu kralja branio Greif, pa ima logike da počne i finalni, naročito ako se zna da je i pre penal serije odbijao nalete Sosijedada. Domaćinu nije vredela ni frenetična podrška sa tribina, ni činjenica da je ove sezone već dvaput savladao Majorku, ni da je nanizao 21 godinu bez poraza od Ostrvljana kod kuće. Sad je poklekao.

Između ostalog zato što ne zna kako da se ponaša u penal serijama. Poslednju je dobio još 1989. takođe u kupu, protiv Sabadelja, a narednih pet nije. Interesantno, sve je počelo u odmeravanju snaga sa Partizanom u šesnaestini finala UEFA kupa 1990. Tad su crno-beli bili uspešniji – zbog uticaja Gorana Pandurovića, spoosbnog da zaustavi pokušaje Oldridža i Bengoećee – a kasnije baskijski tim nije dobio Numansiju, Mirandes, Samoru i Barselonu u Kupu kralja.

Nije ni Maljorku, iako je imao veći posed, bolje šanse, ali mu je nedostajao veštiji realizator. I još neko da pomogne Ojarsabalu (uzvratio na vođstvo gostiju posle akcije bekova, Kosta centrirao, Gonsales pogodio).

Zato Maljorka slavi. Golmana Greifa i vezistu Samua Koštu (grudima sprečio pogodak na gol-crti pred kraj prvog produžetka). I čeka četvrtak veče kad je na programu revanš drugog polufinala igrati Atletik Bilbao i Atletiko Madrid, a ekipa sa San Mamesa je prvi meč dobila 1:0.


ŠPANIJA, KUP KRALJA - POLUFINALE, REVANŠ MEČEVI

Utorak

Sosijedad - Maljorka 1:1 (0:0), prvi meč 0:0, penalima 4:5

/Ojarsabal 70 - Gonsales 49/

Četvrtak

21.30: (2,50) Bilbao (3,25) Atletiko Madrid (2,90), prvi meč 1:0

***kvote su podložne promenama



tagovi

Kup kraljaMajorkaNemanja RadonjićHavijer AgireSosijedadReal Sosijedad

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara