Ugo Rodaljega i Kristijan Zapata (©Reuters)
Ugo Rodaljega i Kristijan Zapata (©Reuters)

Počinje kolumbijska Apertura, nije "gerijatrijska" uprkos Rodaljegi, Zapati...

Vreme čitanja: 3min | uto. 24.01.23. | 23:03

Manje od pet odsto igrača u šampionatu, koji večers staruje duelom Bukaramange i Envgada, čine stariji od 35 godina

Prošlogodišnji maraton u Kolumbiji i, generalno, Primeri obeležio je impresivan završetak drugog dela. Pereira je ušla u istoriju uprkos svim kvotama i kao najveći autsajder i verovatno najslabiji tim u plej-ofu, ne samo da je uspela da se kvalifikuje u finale, već je na kraju stigla osvoji prvi trofej protiv favorita Independijente Medeljina.

U prvom delu, Aperturi, Atletiko Nasional je pokazao veću ozbiljnost u doigravanju i potom osvojio uvodni format. Magdalenin put do željenog cilja opstanka takođe je bio izuzetan, a posle sjajnih nastupa i borbi došla je do spasa. Velika razočaranja bili su Junior i dva tima iz Kalija, Amerika i Deportivo, dok je drugo "poluvreme" Tolime bilo veoma loše.

Izabrane vesti

Ove godine velika imena ponovo počinju sa nekoliko visokih aspiracija, a na tržištu transfera još jednom se istakao Junior iz Barankilje koji se nada da će ove godine konačno da stigne do titule. Čini se da su i Nasional i Miljonarios izgradili ozbiljne timove, dok Independijente iz Medeljina vreba iz prikrajka, i ukoliko pokaže prošlogodišnju ozbiljnost, očekuje se da ponovo stigne do završnice. Zanimljiva će biti reakcija Pereire, koja će teško da ponovi još jednu impresivnu kampanju, dok Onse Kaldas, Pasto i Ekidad ne izgledaju obećavajuće.


02.00: (2,05) Bukaramanga (3,05) Envigado (3,80)


Sistem takmičenjima ostaje bez promena i ove godine, sa 20 timova koji se suprotstavljaju jedan drugom, a najboljih osam će da dobije kartu za plej-of fazu. Oni će biti podeljeni u dve grupe, pri čemu će pobednik svake od njih proći u veliko finale za titulu, a pobednik će uzeti pehar Aperture i kartu za sledeći Kopa Libertadores. Preostale pozicije u vezi sa međunarodnim kartama biće odlučene u drugoj polovini sezone, u Klausuri.

Iz tog razloga se od svih timova zahteva da skupljaju bodove jer postoji poseban obračun za opstanak. Dva tima sa najgorim prosekom bodova u poslednje tri sezone ispadaju. U ovom trenutku oni koji su bliže opasnoj zoni su Magdalena (1), Petrolera (1,06), Pasto (1,19), Onse Kaldas (1,19) i naravno novajlije Uila i Čiko.

21.10: (2,00) Magdalena (3,20) Uila (3,70)


Povratak u kolumbijski fudbal igrača sa dugim međunarodnim iskustvom podelio je tamošnju javnost. Između ostalog, Ugo Rodaljega je prešao u Santa Fe (37 godina), Kristijan Zapata u Atletiko Nasional (36 godina), a desili su se i lokalni transferi igrača poput Daira Morena (37 godina) i Andresa Koree (38 godina) u Onse Kaldas, ili Kristijana Maruga u Santa Fe (37 godina). Na sve to, treba računati i na skoro siguran dolazak Tea Gutijereza u Union Magdalenu (37 godina).

Kolumbijska štampa prethodnih sedmica etiketirala je Primeru, koja noćas startuje Aperturom 2023, turnirom "starih" igrača koji dolaze da završe karijeru. Neka vrsta "groblja slonova".

Na osnovu podataka koje su obezbedili SofaScore i Transfermarkt, može da se ustanovi da je prvorazredno kolumbijsko prvenstvo daleko od toga da bude "gerijatrijski" turnir i, naprotiv, da se radi o ligi za mlade i sa manjim brojem igrača od 35 i više godina.

Ukupno 30 fudbalera premašuje pomenutu starosnu granicu ove sezne u Kolumbiji od 613 koliko sačinjava igrački kadar 20 timova koji učestvuju. To predstavlja manje od pet odsto "matoraca", što je niska cifra u poređenju sa ostalim ligama u Južnoj Americi, MLS-om ili Meksikom, što su dva najjača prvenstva u Severnoj i Centralnoj Americi.

KOLUMBIJA 1, APERTURA - 1. KOLO

Sreda

02.00: (2,05) Bukaramanga (3,05) Envigado (3,80)

21.10: (2,00) Magdalena (3,20) Uila (3,70)

23.20: (2,55) Agvilas Doradas (3,00) Junior (2,80)

Četvrtak

22.00: (2,10) Čiko (3,00) Petrolera (3,70)

Petak

00.10: (2,10) Tolima (3,00) Amerika Kali (3,70)

02.20: (1,70) Atletiko Nasional (3,40) Onse Kaldas (5,00)

23.20: (2,65) Jaguares (2,95) Santa Fe (2,75)

Odloženo

Ekidad - Independijente Medeljin

Miljonarios - Pasto

Deportivo Kali - Pereira

***kvote su podložne promenama


tagovi

Deportivo PastoMiljonariosIndependijente MedeljinIndependijente Santa FeJaguares KordobaOnse KaldasAtletiko NasionalAmerika KaliDeportes TolimaPetroleraJuniorUilaUnion MagdalenaEnvigadoAtletiko BukaramangaKristijan ZapataHugo RodaljegaKolumbija 1Deportivo KaliDeportivo Pereira

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara