POČINJE MOZZART BET PRVA LIGA: Vratili se OFK i Smederevo, premijera leskovačkog Old Traforda, Kolubara bi ekspresno nazad

Vreme čitanja: 5min | sub. 05.08.23. | 10:26

Inđija ponovo u uskom krugu kandidata za elitu, Ubljani još jači u novoj sezoni

Nedelju dana posle početka Mozzart Bet Superlige, liubitelji domaćeg fudbala ponovo će imati priliku da uživaju i u prvoligaškom fudbalu. Po već ustaljenom sistemu, 16 klubova će se u 30 kola boriti za osam mesta u plej-ofu, a potom, zavisno od uspešnosti, nastaviti trku sa ciljem da obezbede opstanak ili kartu za viši rang. Kao i u sezonama iza nas, dva najboljeplasirana tima izboriće mesto u superligaškom društvu, dok prva dva pratioca očekuje baraž. Istovremeno, članovi plej-auta će se nadmetati sa ciljem da izbegnu četiri najniže pozicije na tabeli i put u srpsku ligu.

Dok su prvoligašku pozornicu napustili IMT i Železničar, koji su se minulog proleća izborili za viši rang, ali i Loznica, Trajal, Zlatibor i Rad, koji su ispali iz lige, novi članovi Mozzart Bet Prve lige su postali doskorašnji superligaši Kolubara i novosadska Mladost, uz novajlije iz trećeligaškog fudbala Dubočicu, OFK Beograd, Smederevo i Tekstilac.

Izabrane vesti

Upravo novi članovi lige predstavljaće glavnu enigmu, te se od jesenjih utkmica očekuje da daju odgovor na pitanja kao što su: Da li je Kolubara prebrodila farsu usled spora sa FSS i adaptirala se na niži rang? Kako će izgledati utakmice na novom stadionu u Leskovcu? Ili, da li je OFK Brograd u stanju da izbori dve promocije u dve sezone i tako se vrati u elitno društvo?

Gledajući raspoložive snage, utisak ostavljen u prethodnom periodu i ambicije, u novom ciklusu prvoligaške trke za očekivati je da uz članove gornjeg doma u prethodnoj sezoni Inđiju, Grafičar, Radnički iz Sremske Mitrovice i Jedinstvo iz Uba, konkurenti za visok plasman budu i Kolubara i OFK Beograd.

RADOVANOVIĆ POJAČANJE IZ SERIJE A

Lazarevčani su uprkos svim događajima van terena uspeli da se na vreme konsoliduju, očuvali su igrački kadar i bez ustručavanja najavili borbu za ekspresni povratak u viši rang. Kada su u pitanju Romantičari, činjenica da su takođe očuvali igrački kadar, ali i zaoštrili konkurenciju, nagoveštava pokušaj narednog iskoraka, ali će za konkretniji utisak ipak biti neophodno da izabranike Sima Krunića vidimo na delu.

Pitanje koje ostaje otvoreno je i kako će u novoj sezoni izgledati novosadska Mladost. Klub koji je samo jednu sezonu proveo u Mozzart Bet Superligi vratio se u prvoligaško okruženje, a u međuvremenu je zvanično postao filijala Vojvodine. Ambicije i domet Novosađana u aktuelnom momentu predstavljaju enigmu, dok je glavno pitanje koliko će vremena biti potrebno ekipi da se uigra i pokaže u pravom svetlu posle dvocifrenog broja odlazaka i jednako mnogo dolazaka.

Inđija, kojoj je kroz baraž iz ruku iskliznula karta za Mozzart Bet Superligu i ove godine bi mogla da bude ozbiljan pretendent na najviša mesta, a izvesno je da će slične ambicije imati i Grafičar, Jedinstvo i Radnički. Zvezdina filijala i tokom ove pauze se pojačala biserima iz crveno-bele škole, dok su Ubljani vrlo dobar igrački kadar iz prethodnog perioda uspeli da nadograde u nedeljama iza nas.

Da imaju jasan plan kada su u pitanju igrački kadar i angažman pojačanja u pitanju na stadionu Dragan Džajić su pokazali angažmanom Ibrahima Zubariua i Kvaku Karikarija, Ganjanima koji su u prethodnom periodu postali nosioci ofanzive tima i najbolji stranci u minuloj prvoligaškoj trci. Ovog leta, Ubljani su konkurenciju dodatno pojačali dovođenjem prekaljenog Ivana Radovanovića, veziste sa više od 300 utakmica u Seriji A i Ognjena Dimitrića, igrača koji iza sebe već ima značajan kontinuitet igranja na prvoligaškoj sceni.

Pogleda usmerenog ka plej-ofu u niskom startu čeka i Radnički iz Sremske Mitrovice koji je međutim pretrpeo najveće promene među nabrojanim klubovima, te će biti potrebno vreme da se jasno uvidi potencijal ekipe koju su napustili igrači poput Stefana Ilića, Krste Đorđevića, Nikole Grbovića i Nikole Milinkovića. Istovremeno, ambiciju da makar ponove prošlosezonski uspeh i plasmanom u plej-of izbegnu neizvesnu završnicu prvenstva imaće Novi Sad i novobeogradski Radnički, klubovi koji su među poslednjima krenuli pripreme i koji su značajan deo leta predstavljali enigmu, dok su na čelu klubova od kojih se ipak fudbalska publika nada da će videti više nego lani Metalac, Sloboda, Mačva, pa i OFK Vršac.

NOVI STADION U PRVOM PLANU

Lepa vest i pravo osveženje za prvoligašku scenu predstavljaće buđenje Smedereva, Tekstilca i Dubočice, odnosno činjenica da će prvoligaški karavan među stanice ove godine ubrojati Smederevo, Odžake i Leskovac.

Prva misao svih fudbalskih sladokusaca u Srbiji na pomen Dubočice je leskovački Old Traford i premijera na jednom od tri nova stadiona u Srbiji. Teoretski, prvu utakmicu u Leskovcu bismo mogli da pogledamo u trećem kolu kada je gost Dubočice Novi Sad, međutim preostali sitni radovi ostavljaju otvoreno pitanje datuma otvaranja novog fudbalskog zdanja. Mada je izvesno da nas presecanje vrpce svakako očekuje tokom predstojeće polusezone.

Povratak Smedereva, poput OFK Beograda, probudio je lepa sećanja svedocima prvoligaških i superligaških borbi pre više od jedne decenije, a igrački kadar i generalno funkcionisanje Oklopnika nagoveštavaju da će drugi povratak u Prvu ligu u prethodnih deset godina pokušati da iskoriste na bolji način. Od dve vezane takmičarske godine za zaborav (2012/13. i 2013/14) u kojima je nekadašnji osvajač kupa pao iz elitnog ranga do srpskoligaške scene, samo jedne sezone (2019/20) su Smederevci bili učesnici saveznog ranga, ali su se vrlo brzo vratili u nižu ligu, te će novu šansu pokušati da iskoriste na bolji način.

Najzad, kada je u pitanju Tekstilac, debitant u Mozzart Bet Prvoj ligi ove sezone, biće zanimljivo videti kako će se u novom okruženju snaći prošle sezone dominantno prvi tim Srpske lige Vojvodina. Odlični rezultati kluba iz Odžaka bili su povod da tim zadrži okocnicu iz prethodne sezone, dok su konkurenciju pojačali Stefan Stojanović i Prins Ukačukvu iz IMT-a, Đorđe Jovanović iz Rada, Filip Sredojević iz Trajala i Miljan Drinčić dosadašnji član Bečeja.

Čast da otvore sezonu danas će imati akteri tri duela zakazana za 17.30 časova: Jedinstvo i Novi Sad, Smederevo i Indjija, kao i OFK Vršac i Kolubara. Takođe danas, ali od 20 časova Metalac će ugostiti Grafičar, a Sloboda OFK Beograd, u okršaju koji će aktere, ali i sve koji prate fudbal vratiti u sad već daleka vremena kada su oba tima bila čak deo domaće elite.

Sutra, premijeru će imati Mladost iz Novog Sada protiv Radničkog iz Sremske Mitrovice, novobeogradski Radnički koji će ugostiti Dubočicu, i Mačva čiji je gost Tekstilac.

PRVA LIGA SRBIJE - 1. KOLO

Subota

17.30: (1.37) Jedinstvo (4.40) Novi Sad (8.0)

17.30: (2.80) Smederevo (2.95) Inđija (2.60)

17.30: (2.80) OFK Vršac (3.00) Kolubara (2.55)

20.00: (2.15) Metalac (3.25) Grafičar (3.25)

20.00: (1.90) Sloboda (3.30) OFK Beograd (4.00)

Nedelja

17.30: Mladost - Radnički SM

17.30: Radnički NB - Dubočica

20.00: Mačva - Tekstilac


tagovi

Mozzart Bet Prva liga SrbijeKolubara LazarevacOFK BeogradFK InđijaInđijaJedinstvo UbSmederevoRadnički Sremska MitrovicaMladost Novi SadGrafičarMetalacsloboda užiceDubočica

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara