Stadion Budućnosti iz Podgorice, jedini u Crnoj Gori koji ima veći kapacitet od 5.500 mesta (©AFP)
Stadion Budućnosti iz Podgorice, jedini u Crnoj Gori koji ima veći kapacitet od 5.500 mesta (©AFP)

Počinje najgore prvenstvo na Balkanu

Vreme čitanja: 8min | sub. 22.07.23. | 11:55

Fudbalski šampionat Crne Gore otvoriće susret između Mladosti Donje Gorice i branioca titule Budućnosti, koji se igra u subotu od 20 časova

Ako su rezultati u Evropi merilo – crnogorsko prvenstvo je slabo. Među najgorima. Ako su izlazni transferi kriterijum rada omladinskih škola – crnogorske nešto loše rade. Dobrih transfera gotovo da ni nema, malo koji fudbaler je doneo svom klubu neki profit, a još manje je onih koji su potom u inostranstvu napravili neku karijeru. Ako je broj navijača na tribinama pokazatelj toga koliko narod uopšte veruje klupskim čelnicima – južno od planine Kovač svi su digli ruke od domaćeg fudbala. Crnogorci pod hitno nešto moraju drastično da promene, ako ne žele da zadrže status najlošijeg prvenstva na Balkanu. Da mogu, da im taj epitet ne pripada, probaće svima nama da dokažu počev od ove subote, kada će susret Mladosti Donje Gorice i Budućnosti otvoriti 18. šampionat.

Na UEFA rang listi, koja broji 55 članica, prvenstvo Crne Gore je na 54. mestu! Lošije prvenstvo, na osnovu rezultata klubova na međunarodnoj sceni u poslednjih pet godina, ima samo San Marino, država sa 33.600 stanovnika i ukupno sedam fudbalskih stadiona.

Izabrane vesti

Položaj Crnogoraca se po svoj prilici neće promeniti ni posle ovog leta. Budućnost iz Podgorice se obrukala u pretkvalifikacijama za Ligu šampiona (da, Crna Gora nema direktnog predstavnika u kvalifikacijama), Brejdablik iz Rejkjavika ga je deklasirao sa 5:0. I to je mogao da bude i ubedljiviji, da nije spustio ručnu posle 33. minuta, kada je postigao četvrti pogodak.

I ne, izgovor nikako ne može da bude kako je prvenstvo Islanda uveliko u toku, a Crnogorcima u junu još traju pripreme. Ozbiljan klub i profesionalni igrači su spremni za tuču i na prijateljskim utakmicama. Nije kao da im je UEFA nedelju dana pre susreta sa Brejdablikom javila da će da igraju pretkvalifikacije.

20.30: (1,58) Dečić (3,60) Jedinstvo Bijelo Polje (5,90)

Trener Miodrag Džudović i sportski direktor Ante Drobnjak preuzeli su odgovornost posle te blamaže i podneli ostavke. Neposredno pred susret sa gradskim rivalom u 1. kolu prvenstva Podgoričani su im pronašli zamene, prošlog utorka su promovisani Mladen Milinković u šefa stručnog štaba, odnosno Andrija Delibašić u direktorskoj ulozi. Njih dvojica su odmah morali da zasuku rukave, jer Budućnost je sada prebačena u 2. kolo kvalifikacija za Ligu konferencije, gde će odmeriti snage sa makedonskim prvoligašem Strugom. Možda čudno zvuči, ali Makedonci su favoriti u tom dvomeču, koji će se igrati 26. jula i 3. avgusta.

Ako je Budućnost, osvajač tri od poslednje četiri titule tako loša, gde su onda ostali? Vicešampion Sutjeska je uz veliku muku savladala Kosmos iz San Marina i tako dokazala da zaista Crna Gora nema najlošiju ligu u Evropi. U Nikšiću je slavila sa 1:0, a potom su na Apeninima odigrali 1:1. Kosmos je vodio, imao je produžetke u rukama, ali je Srđan Krstović golom u 73. minutu poslao Sutjesku na megdan sa Santa Kolomom iz Andore. To je još jedan rival protiv kojeg bi Crnogorci mogli malo da poprave koeficijent.

Treći predstavnik, Arsenal iz Tivta, solidno se pokazao u prvom meču protiv Alaškerta u Jerevanu, odigrao je 1:1. Međutim, u Podgorici, baš na DG areni, na kojoj se i otvara danas prvenstvo, doživeo je bolno otrežnjenje – Jermeni su trijumfovali sa 6:1! Četvrtog predstavnika Crnogorci ni nemaju, izgubili su pravo na to kada su potonuli među četiri najgora tima na UEFA rang listi.

Utisak sa strane je možda da Sutjeska može sama na svojim plećima da izvede Crnogorce iz tog kanala. Možda i može, mada ni u Nikšiću stvari baš nisu bajne. Jer da jesu, ne bi im se desio slučaj Alefa Firmina. Ovaj 25-godišnji Brazilac, potpisao je za Sutjesku i predstavljen je kao veliko pojačanje u napadu. Međutim, posle samo nedelju dana momak rođen u Sao Paulu je spakovao kofere i otišao iz Crne Gore. Koji je tačno razlog, crnogorska javnost nije upoznata.

Predstavljanje Alefa Firmina na sajtu Sutjeske (©Facebook/FK Sutjeska Nikšić)Predstavljanje Alefa Firmina na sajtu Sutjeske (©Facebook/FK Sutjeska Nikšić)

Momak koji je karijeru gradio u Kamerunu i hrvatskim nižim ligama posle potpisivanja dvogodišnjeg ugovora sa Sutjeskom odigrao je jedan prijateljski meč na Zlatiboru. Bio je čak i strelac na toj utakmici sa Radničkim iz Kragujevca (1:1). Međutim, Firminov njegov ugovor navodno nije overen kod komisije za registraciju Fudbalskog saveza Crne Gore, posle čega je Brazilac otišao iz Nikšića. Ne zna ni sam gde će.

Pomenuli smo izlazne transfere, crnogorski prvoligaši nisu ovog leta napravili nijedan profitabilan. Bilo je odlazaka, naravno, ali svi su klubove napuštali po isteku ugovora, sa čistim papirima. Iz Budućnosti su tako otišli Vasilije Terzić (Borac Banjaluka), Zoran Petrović (Petrolul), Marko Simić (Sutjeska) i Filip Knežević (slobodan igrač), a iz Sutjeske Novica Eraković (Omonija), Tajron Konrad (Meidžou Haka), Amir Bilali (Gostivar) i Nikola Stijepović (Voska).

Na prste jedne ruke možemo da nabrojimo transfere koji su doneli crnogorskim klubovima nekakav profit poslednjih godina. Prošle sezone Budučnost je prodala dvojicu tinejdžera, Viktora Đukanovića u Hamarbi za 1.000.000 evra, a Lazara Mijovića u Lomel za 750.000. Đukanović je u Švedskoj dobio šansu, ove godine je odigrao 11 utakmica i postigao četiri pogotka.

S druge strane, Mijović se nije usrećio u Belgiji. Prošle sezone je ukupno odigrao samo 65 minuta, raspoređenih na osam utakmica. Premalo da bi imao učinak u vidu golova ili asistencija. Možda će se ove sezone izboriti za malo veću ulogu, odnosno šansu da dokaže da i podgorička fabrika može da izbaci proizvod za top lige.

Prošle sezone je samo još Sutjeska uspela da proda igrača, Miloša Drinčića za simboličnih 80.000 evra u Šahtjor iz Soligorska. On je prešao u Belorusiju u januaru ove godine, ali od tada nije zabeležio nijedan nastup za beloruskog prvoligaša.

U sezoni 2021/2022 Crnogorci su imali samo jednu prodaju, a nisu je napravili ni Budućnost, ni Sutjeska, već Dečić. Ilir Čamaj je za 150.000 evra otišao u Dofar Klub iz Omana, ali tamo se zadržao samo šest meseci. Prvu polovinu prošle sezone 27-godišnji napadač je proveo u Albaniji, a zimus se vratio u Dečić.

Stefan Milić (©AFP)Stefan Milić (©AFP)

Ni u sezoni 2020/2021 Crnogorci nisu uspevali da prodaju igrače. Budućnost je naplatila samo jedno obeštećenje, zagrebačkom Dinamu 500.000 evra za Stefana Milića. Mladi štoper nije uspeo da razvije karijeru u smeru u kojem se očekivalo, posle pozajmica u Varaždinu, slovenačkom Bravu i bugarskom Septemvriju ovog leta se razišao sa Modrima i vratio u Crnu Goru. Poput Čamaja, potpisao je za Dečić.

Klub iz Tuzija je pred početak ove sezone dobio novog sportskog direktora. Umesto Ardijana Đokaja, koji je prethodno obavljao tu funkciju, u fotelju je seo nekadašnji crnogorski reprezentativac Fatos Bećiraj. On je svojevremeno igrao za Dinamo iz Zagreba, poznanstvo stečeno u Hrvatskoj je verovanto iskoristio da bi se realizovao Milićev transfer. Ovog leta Dečić je iz inostranstva vratio i Ognjena Stijepovića, iz slovenačke Mure, odnosno Kristijana Vulaja iz Vlaznije. Angažovao je i jednog stranca, brazilskog vezistu Kajkea Čagasa, koji je prošle sezone igrao za OFK Petrovac.

Kada su strani fudbaleri u pitanju, najviše naravno ima Srba. Ukupno 13 fudbalera, od kojih je najzvučnijeg zimus dovela Budućnost. Reč je o nekadašnjem omladinskom reprezentativcu Marku Pavlovskom, kojeg je svojevremeno Porto doveo iz OFK Beograda, ali se talentovani vezista nije baš snašao na seniorskom nivou. Njegov saigrač je Uroš Ignjatović, za Sutjesku igra Dušan Živković, a za OFK Petrovac Slobodan Babić. Najviše Srba u svojim redovima ima Arsenal, Dušana Puletića, Mirka Todorovića i Filipa Jezdovića. Za Jedinstvo iz Bijelog Polja igraju Bojan Bojić i Uroš Blagojević, za Rudar Dejan Tumbas i Stefan Radojičić. Siniša Stevanović je član Mornara, a Ivan Marković nastupa za Jezero.

Od stranaca, tradicionalno puno ima Japanaca – njih šestorica, dok su tu četiri Brazilca, te dva Australijanca. Po jednog predstavnika imaju Senegal, Libija, Gruzija, Malezija, Kolumbija, Francuska, Nemačka… Zvučnih imena, ipak, nema.

Stadion Topolica u Baru (©YouTube)Stadion Topolica u Baru (©YouTube)

Napisali smo već, u Crnoj Gori više ni ne vlada veliko interesovanje za domaćim prvenstvom. U prilog tome idu i najave na najvećim sportkim sajtovima u toj zemlji. U potrazi za informacijama pročešljali smo najčitanije crnogorske portale, ali smo naletali isključivo na tekstove od po nekoliko pasusa, ne veće od primera radi izveštaja Mozzarta za duel fudbalerki SAD i Vijetnama na Svetskom prvenstvu u Australiji. Čisto protokolarno, da podgorički derbi otvara sezonu. Čak i na tim sporadičnim tekstovima preovladavali su komentari čitalaca poput “koga još prvenstvo zanima” ili “zar ovo neko još prati”.

Izgleda da na domaće prvenstvo ne gleda previše ozbiljno ni selektor Crne Gore Miodrag Radulović. Na poslednjem, junskom okupljanju pozvao je samo jednog igrača koji sada nastupa u domaćem prvenstvu, Dečićevog beka Džonatana Drešaja, koji ni nije debitovao. Doduše, tu je bio i pomenuti Novica Eraković, koji je već dogovorio transfer u Omoniju, a ni on nije odigrao ni minut na ta dva meča.

Poređenja radi, na tom spisku su se našla dva igrača iz Mozzart Bet Superlige Srbije, novi član Vojvodine Andrija Radulović i povratnik u Partizan Aleksandar Šćekić. Dvojica su došla iz Kazahstana (Žarko Tomašević i Miloš Raičković), dvojica iz Azerbejdžana (Marko Vešović i Marko Janković), jedan iz Uzbekistana (Miloš Milović), jedan iz Japana (Miloš Mugoša), trojica iz Mađarske (Danijel Petković, Stefan Lončar i Driton Camaj)… Najveće zvezde crnogorske reprezentacije Stevan Jovetić i Stefan Savić nikada nisu ni prišli crnogorskom prvenstvu, oni su se školovali u Srbiji (Partizan i BSK Borča), odakle su lansirali karijere.

Za kompletan crnogorski fudbal je najbolje da se čelnici, na čelu sa predsednikom saveza Dejanom Savićevićem, najbolje da što pre priznaju činjenicu da je njihovo prvenstvo najlošije na Balkanu. Tek kada to prihvate, moćiće da rade na oporavku i podizanju domaćeg fudbala. Za početak, da se premaši nivo Makedonije i Albanije, koje takođe imaju po dva predstavnika u 2. kolu kvalifikacija za Ligu konferencije, ali im makar na evro-scenu izlaze po četiri ekipe.

Crnogorcima i ove godine pripadaju samo tri evropske vize. Tim koji bude najbolji posle 36 kola (igra se četvorokružno, svako sa svakim po dva puta će da bude domaćin i gost) učestvovaće ponovo u pretkvalifikacijama za Ligu šampiona. Vicešampion i osvajač kupa igraće od 1. kola kvalifikacija za Ligu konferencije. Pomenimo i to, poslednjeplasirani tim će ispasti u drugu ligu, dok će osmi i deveti na tabeli da igraju baraž za opstanak. Ako ima koga to da zanima...

CRNA GORA – 1. KOLO

Subota

20.00: Mladost Donja Gorica - Budućnost

20.30: (1,58) Dečić (3,60) Jedinstvo Bijelo Polje (5,90)

20.30: (2,35) OFK Petrovac (3,10) Mornar Bar (3,00)

Nedelja

19.00: Rudar Pljevlja - Arsenal Tivat

20.00: Jezero - Sutjeska

***Kvote su podložne promenama


tagovi

Crna Gora 1Budućnost PodgoricaMladost PodgoricaSutjeska Nikšić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara