Miloš Ninković u dresu Sidneja (© AFP)
Miloš Ninković u dresu Sidneja (© AFP)

Počinje nikad ujednačenija australijska A-liga: Melburn Siti i Sidnej favoriti, igraju Staridž, Rodvel, Prijović, a Ninković vraća krunu

Vreme čitanja: 7min | čet. 18.11.21. | 20:00

Najbolji igrač Sidneja za MOZZART Sport analizira sve ekipe i najavljuje žestoku borbu za trofeje

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Sidneja)

Utakmicom Melburn Siti - Brizbejn Roar ovog petka (9.45) počinje 17. sezona australijske A-lige. Za titulu šampiona boriće se 12 klubova iz osam gradova, a teret favorita je kao i prošle godine na leđima aktuelnog prvaka Melburn Sitija i najtrofejnijeg kluba lige, Sidneja.

Izabrane vesti

Zbog aktuelne situacije s različitim pandemijskim merama i ograničenjima na putovanja između australijskih država, čelnici A-lige bili su primorani da prave kalendar u etapama. Tako je trenutno sa sigurnošću poznat samo raspored u prvih šest kola, pa će do 27. decembra ekipe praktično biti podeljene u dve grupe.

Klubovi iz Novog Južnog Velsa, njih pet, uz Velington Finiks sa Novog Zelanda koji već skoro dve godine prinudno živi u ovoj australijskoj državi, sastajaće se međusobno. Istovremeno, jedni protiv drugih igraće timovi iz Viktorije, Kvinslenda, Južne Australije i Zapadne Australije.

Petak, 09.45: (1,50) Melburn Siti (4,10) Brizbejn (5,90)

Tokom protekla četiri meseca u gotovo svim ekipama došlo je do značajnih promena, a ta velika migracija igrača uticaće i na preraspodelu kvaliteta. Stigla su i neka zvučna imena iz evropskog fudbala, poput nekadašnjeg napadača Liverpula i reprezentaije Engleske Danijela Staridža (Pert Glori) i bivšeg srpskog reprezentativca Aleksandra Prijovića (Vestern Junajted), koji je već na debiju u FFA kupu postigao prvi gol.

Prema mišljenju najboljeg igrača A-lige u prošloj sezoni Miloša Ninkovića očekuje nas izuzetno zanimljiva i ujednačena sezona, ali će glavni favoriti za titulu biti isti kao i prošle godine - njegov Sidnej i branilac titule Melburn Siti.

Realno, Siti i mi imamo najbolje ekipe i teško da će se neko treći ozbiljno umešati u borbu za trofeje. Međutim, neki rivali će se pitati više nego u protekle dve sezone, pre svega tu mislim na Melburn Viktori i Vondererse iz Zapadnog Sidneja. Dobar posao u prelaznom roku su odradili i Vestern Junajted i Mekartur, a ni ostali nisu loši, tako da će biti žestoka borba za šest mesta koja vode u plej-of. Mislim da će sezona biti ujednačenija nego bilo koja pre“, kaže Ninković.

Nekadašnji srpski reprezentativac je za MOZZART Sport skenirao sve ekipe A-lige i prognozirao njihove domete u novoj sezoni.

MELBURN SITI

Najveći njihov dobitak je što su zadržali skoro ceo tim iz prošle sezone. Tu su golgeter lige Meklaren, pa Nabut, Etkinson i golman Glaver. Stariji su i iskusniji za godinu dana, a doveli su i reprezentativca Australije Metjua Lekija, koji je proteklih deset godina igrao u Nemačkoj. Došao im je i Manuel Pućareli iz Italije. Ozbiljna su ekipa i naš najveći konkurent.

Prognoza: Prvi ili drugi

SIDNEJ

Jači smo nego prošle godine. Pre svega jer su naša dva napadača Bobo i Le Fondr, koji su se vratili krajem prošle sezone, sada prošli cele pripreme s ekipom. Ostali smo bez Mekgauana na štoperu, ali je došao Donaki iz Viktorije. Otišao je Nemac Baumjohan, a na njegovo mesto smo doveli odličnog Maksa Burdžisa. Pojačali su nas i O'Tul i Kamsoba u defanzivi, tako da očekujem da ćemo primati još manje golova. Uigrana smo ekipa i imamo ambiciju da vratimo šampionsku titulu.

Subota, 09.45: (3,10) Sidnej Vestern (3,30) Sidnej (2,20)

Prognoza: Prvi ili drugi

CENTRAL KOUST MARINERS

Nisu pretrpeli velike promene u sastavu, ali su ostali bez trenera, Srbina Alena Stajčića, koji je prošle sezone od njih napravio čudo. Tvrda su ekipa, ne daju mnogo golova, ali i ne primaju. Doveli su Brazilca Mateusa Moreskea iz Singapura i Francuza Nkololoa, ali im je recimo otišao sjajni mladi napadač Alu Kuol koji je prešao u Štutgart.

Prognoza: Teško do plej-ofa, osmi ili deveti.

BRIZBEJN ROAR

Njihov napad će predvoditi dva naša momka, Nikola Mileusnić i Luk Ivanović. Mileusnić je došao iz danskog Randersa, igra po krilu i brz je kao metak. Sa Ivanovićem sam proveo tri godine u Sidneju, mlad je i talentovan, a iznad svega želi da se dokaže. Na utakmicama Brizbejna očekujem mnogo golova, ali problem ove ekipe je što nema dugačku klupu.

Prognoza: Boriće se za Top 6.

ADELAJD JUNAJTED

Prava domaća ekipa, tvrda i borbena. Mnogo je teško igrati na njihovom terenu. Međutim, ostali su bez dvojice odličnih igrača u ofanzivi, golgetera Tomija Jurića i mladog Turea. S druge strane, ostao im je Gudvin kao lider ekipe, a vratili su Španca Isajasa koji zna mnogo fudbala.

Prognoza: Teško do plej-ofa, osmi ili deveti.

Aleksandar Prijović u dresu reprezentacije Srbije (© MN Press)Aleksandar Prijović u dresu reprezentacije Srbije (© MN Press)

MEKARTUR

Prošle sezone su kao debitanti u A-ligi uspeli da uđu u plej-of i verujem da će taj uspeh ponoviti. Jesu ostali bez velikog broja dobrih igrača, Susaeta, Ečeberija i Miligan su se penzionisali, otišao im je reprezentativac Australije Denis Dženro, kao i Franjić i Milislav Popović. Doveli su poljskog golmana Filipa Kurta, Jurića i Turea iz Adelajda, kao i Ulisesa Davilu koji je prošle sezone sa mnom podelio titulu igrača godine. Trenira ih Ante Miličić koji je odličan stručnjak i forsira napadački fudbal, bez mnogo taktiziranja.

Prognoza: Peti ili šesti.

VELINGTON FINIKS

Igrali smo prijateljsku protiv njih pre nekoliko dana i uverio sam se da imaju izuzetno čvrstu ekipu. Oslanjaju se na kontre i brzinu svojih ofanzivnih igrača. Ostali su bez Davile i golmana Marinovića, ali ih vodi odličan trener Ufuk Talaj. Siguran sam da će iznenaditi mnoge ove sezone. Međutim, imaju krartku klupu i njihov veliki problem je što neće igrati na svom terenu na Novom Zelandu, već u Vulongongu u Australiji. Ako se situacija s kovidom promeni i vrate se kući, dobiće vetar u leđa.

Prognoza: Teško će izbeći donji deo tabele.

VESTERN SIDNEJ VONDERERS

Ponovo imaju ekipu za sam vrh. Ozbiljno su se pojačali, doveli su španskog golmana Mehijasa, koji ima iskustvo i iz Premijer lige, došli su i Japanac Ogava, pa Petratos, Antonis, Traore, Vilijams i Džek Rodvel. Prava su domaća ekipa za koju je važno da dobro počne sezonu, jer će onda i stadion biti pun, a u atmosferi koja se tada stvori ne vidim da bi mnogi mogli da odnesu bodove iz Paramate.

Subota, 09.45: (2,75) Vestern Junajted (3,30) Melburn Viktori (2,40)

Prognoza: Treći ili četvrti

PERT GLORI

Danijel Staridž (© Reuters)Danijel Staridž (© Reuters)

Doveli su najzvučnije pojačanje, ali je velika nepoznanica u kakvoj formi je Danijel Staridž pošto se nije naigrao fudbala u poslednje dve godine. Ipak, reč je o igraču koji je bio prvak Evrope s Liverpulom i mogao bi da pravi razliku. Dobili su pouzdane igrače u Brendonu O’nilu i Eronu Kalveru, ali su s druge strane ostali bez dugogodišnjeg lidera Dijega Kastra koji je završio karijeru. Takođe, otišao im je i napadač Ikonomidis. Iskreno, ne vidim ih u vrhu, ali pošto su tipična domaća ekipa, nikome neće biti lako u Pertu, pogotovo zbog vremenske razlike od tri sata u odnosu na ostale gradove, što svim ekipama otežava gostovanje tamo. Ali, ni njima nije lako kada krenu na turneju po istočnoj obali.

Prognoza: Teško će u Top 6, sedmi ili osmi.

VESTERN JUNAJTED

Za mene su velika nepoznanica. Promenili su dosta igrača, doveli Aleksandra Prijovića, Venzel-Holsa, Slovenca Krhina, kao i odličnog golmana Janga iz Brizbejna. Na klupu im je došao Džon Alojzi, koji je bio odličan igrač, ali je tek na početku trenerske karijere i mislim da će mu biti potrebno vremena da sklopi dobitnu kombinaciju. Definitivno im je mesto u plej-ofu

Prognoza: Peti ili šesti.

NJUKASL DŽETS

Doveli su dosta novih igrača, među kojima je i Eli Babalj koga se sećamo iz Crvene zvezde. Imaju novog trenera Artura Papasa, koji je godinama bio pomoćnik sadašnjeg menadžera Seltika Ejndža Postekoglua. Dakle, sigurno će igrati ofanzivan fudbal, ali mislim da nemaju dovoljan izbor igrača da izguraju celu sezonu u dobrom ritmu.

Prognoza: Teško će izbeći dno tabele.

MELBURN VIKTORI

Posle dve sezone za zaborav, ponovo imaju kvalitet da se bore za sam vrh. Najveće pojačanje im je svakako trener Toni Popović, koji zna kako se osvajaju trofeji i čije ekipe su uvek igrale dobar fudbal. Zategnuće ih do maksimuma i stovriće pravu fajtersku ekipu, u to nema sumnje. Među 12 novih igrača pre svega treba izdvojiti Ikonomidisa, Marđotu, Brilantea, Dejvidsona, Špiranovića. Ponovo ćemo protiv Viktorija igrati žestoke derbi utakmice, kao pre tri-četiri godine kada su nam bili najveći konkurenti za titulu.

Prognoza: Treći ili četvrti.

Za kraj treba istaći i da se, ne računajući igrače engleskog, škotskog i irskog porekla, Srbi i igrači srpskih korena kotiraju u samom vrhu liste najbrojnijih, zajedno s Hrvatima, Grcima, Makedoncima i Italijanima. Ove sezone biće ih čak desetorica: Miloš Ninković (Sidnej), Nikola Mileusnić, Luk Ivanović (Brizbejn), Aleksandar Prijović, Dalibor Marković (Vestern Junajted), Aleksandar Jovanović, Aleksandar Šušnjar (Mekartur), Luka Pršo (Velington), Aleksandar Popović (Adelajd) i Eli (Ilija) Babalj (Njukasl).

AUSTRALIJA 1 – 1. KOLO

Petak

09.45: (1,50) Melburn Siti (4,10) Brizbejn (5,90)

Subota

09.45: (3,10) Sidnej Vestern (3,30) Sidnej (2,20)

09.45: (2,75) Vestern Junajted (3,30) Melburn Viktori (2,40)

12.05: (2,30) Pert Glori (3,25) Adelejd (2,95)

Nedelja

06.05: (2,35) Njukasl Džets (3,25) Mariners (2,90)

Nedelja

08.15: (2,40) Mekartur (3,20) Velington (2,85)

***kvote su podložne promenama

TABELA IZ PROŠLE SEZONE

Piše: Branko CVETOJEVIĆ


tagovi

FC SidnejSidnejSidnej FCVester Sidnej VonderersVestern SidnejVestern Sidnej VonderersBrizbejn RorbrizbejnDanijel StaridžAleksandar PrijovićEli Babalj

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara