Ilustracija (©Reuters)
Ilustracija (©Reuters)

Pojačani River Plejt izaziva Nasional

Vreme čitanja: 3min | pet. 16.02.24. | 23:06

Urugvaj 1: Na startu šampionata tim Alvara Rekobe noćas (00.30) dočekuje gradskog rivala koji nosi ime kao i slavni klub iz Buenos Ajresa

Urugvaj, zvanično Istočna Republika Urugvaj, iliti Republika Istočno od reke Urugvaj, jedna je od 10 država u Južnoj Americi, sa Montevideom kao glavnim gradom koji broji nešto više od 1.300.000 stanovnika i ukupnom populacijom manjom od 3.500.000, ovo je država sa najmanjim brojem stanovnika na kontinentu.

Ipak, to je nije sprečilo da u 120 godina dugoj fudbalskoj istoriji čak dva puta postane svetski prvak, dok je na klupskom nivou to učinila čak šest puta, za šta su, naravno zaslužna dva najveća kluba u državi i nadaleko poznati velikani Penjarol i Nasional.

Izabrane vesti

"Reka naslikanih ptica" kako bi sa lokalnog indijanskog jezika glasio prevod za reku Urugvaj, odakle potiče i sam naziv države. Zemlja Majanskog sunca i najduže himne na svetu. Zemlja u kojoj ne postoje kućni brojevi, već imena za iste, jer za njih dom nije samo životni prostor, već nešto daleko duhovnije. Zemlja prvog Svetskog prvenstva i naravno dobrog i žestokog fudbala.

Noćas (00.30) startuje nova sezona urugvajske elitne divizije, a čast da započnu još jedan krug imaće Nasional i River Plejt iz Montevidea, duelom na čuvenom stadionu Gran Park Sentral sa početkom časova po srednjoevropskom vremenu. Albosi su prethodnu sezonu završili kao trećeplasirani na godišnjoj tabeli, što je neuspeh za klub ovakvog renomea, dok se mlađi brat onog velikog Rivera, izborio za sredinu tabele i tek toliko da ne bude ugrožen od ispadanja u nižu kategoriju.

U poslednjim prijateljskim utakmicama u predsezoni, Nasional je remizirao 1:1 sa argentinskim Unijonom iz Santa Fea, imao još jedan nerešen rezultat 1:1 i pobedu od 2:0 obe protiv Penjarola, a doživeo je i jedan poraz 1:0 od Kolo Kola. Pod vođstvom Alvara Rekobe, Nasional ima ključne igrače kao što su iskusni golman Luis Mehija i uticajni vezista Maurisio Pereira. Pored njih, ističu se napadač Federiko Santander i defanzivac Rafael Haler. Dolazak novih talenata kao što su Gaston Gonzales, Kristijan Ebere, Aleksis Kastro, Huan Izkjerdo dodatno su ojačali tim, posebno u napadu i veznom redu. Očekivani taktički sistem sa kojim bi nastupili noćas bio bi 4-3-1-2.

Poslednja kampanja River Plejta kulminirala je 10. mestom u nacionalnom takmičenju. U pripremnom period, ekipa Ignasija Ituraldea suočila se sa Njuels Old Bojsom i odigrala narešeno 1:1, uz poraz od Velez Sarsfilda sa 4:1. Ipak, ostvarili su impresivnu pobedu od 4:0 nad Montevideo Vonderersom u Kupu Urugvaj

00.30: (1,55) Nasional (3,70) River Plejt Motnevideo (6,00)

Reklo bi se da Darsenerosi imaju kompaktibilan tim za ovu sezonu i izvanredne igrače kao što su iskusni golman Džonatan Irazabal i veteranski defanzivac Horasio Salaberi. Na sredini terena, mladi Agustin Vera unosi svoj potencijal u okršaje. Nedavni potpisi Tijaga Galeta, Hermana Bariosa, Valentina Amorosa, Hulija Baeza i Klivera Morena pokazuju ulaganje u poboljšanje tima.

Što se tiče nedavnih direktnih sukoba između ovih timova, a koji se odnose na prethodnu sezonu, Nasional je bio uspešniji. U poslednjih šest okršaja River nije uspeo da savlada velikana iz Montevidea. Poslednji put to je učinio još 2021. godine na svom Omar Saroldi stadionu sa 2:0.

PIŠE: Đorđe RADONJIĆ

URUGVAJ 1 (APERTURA) – 1. KOLO

Subota

00.30: (1,55) Nasional (3,70) River Plejt Motnevideo (6,00)

21.00: (2,80) Feniks (2,95) Danubio (2,60)

23.15: (2,50) Miramar (3,00) Progreso (2,90)

Nedelja

01.30: (2,25) Deportivo Maldonado (3,25) Boston River (3,05)

14.00: CA Sero - Montevideo Vonderers

21.00: (3,50) Rasing Montevideo (3,25) Liverpul Montevideo (2,05)

23.55: (5,30) Sero Largo (3,40) Penjarol (1,67)

Odloženo:

Rampla Juniors – Defensor Sporting

***Kvote su podložne promenama


TABELE IZ PROŠLE GODINE




tagovi

Južna AmerikaNasionalUrugvaj 1Alvaro Rekoba

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara