Gustavo Pojet (©AFP)
Gustavo Pojet (©AFP)

Pojet juri istorijsku četvrtu krunu u nizu, a na putu stoji Sensini

Vreme čitanja: 4min | ned. 22.08.21. | 23:03

Čile 1: Universidad Katolika, trostruki uzastopni prvak, zaostaje na polovini šampionata za liderom osam bodova uz meč manje

Susret između Universidad Katolike i Evertona iz Vinje del Mara važi za poslednji u ovom 17. kolu čileanske Primere i na programu je noćas (01.00) kada se u prestonici najizduženije zemlje na južnoameričkom kontinentu i čuvenom stadionu San Karlos Apokindo, ove dve ekipe budu sastale u okršaju koji može biti od presudnog značaja za nastavak šampionata.

Krstaši su posle dobrog starta sezone na poslednjih pet utakmica doživeli čak tri poraza, što ih je koštalo dva mesta niže na tabeli. Ali ono najbitnije, na ivici su da izgube korak za gradskim rivalom i trenutno vodećom ekipom Kolo Koloa, za kojom sada zaostaju osam bodova,. Imaju i utakmicu manje, pa se urugvajski stručnjak Gustavo Pojet nada se da će njegov sastav prevazići nedavno nastalu krizu rezultata i ostaviti iza sebe nepravilnost u igri, kako bi ušao u borbu za do sada neviđeno četvorostruko prvenstvo. Podsećanja radi, Katolika predsedava čileanskim fudbalom već tri sezone, od 2018. godine, a protekla decenija može se okarakterisati i kao najuspešnija u istoriji, gde je klub sa čuvenim krstom u obliku mača uspeo da prisvoji čak 10 nacionalnih odlikovanja.

Izabrane vesti

01.00: (2,10) Universidad Katolika (3,10) Everton (3,50)

Ove noći Katolički univerzitet će da ugosti Everton iz Vinja del Mara na stadionu San Karlos de Apokindo, i to pred svojim navijačima koji će posle više od godinu dana ponovo biti prisutni na tribinama. Ipak, Krstaši nemaju dobrih uspomena na Vinjamarinjose, pošto su nedavno odmerili snage u osmini finala Kupa Čilea. Everton je posle 0:0 na svom Sausalitu uspeo da na gostovanju u Santjagu ostvari pobedu od 2:0 i tako eliminiše aktuelnog prvaka države i osvajača Superkupa Čilea, što je bio početak loše serije razultata za Pojeta i njegovu ekipu, a koja se nastavlja do danas.

Tim Gustava Pojeta trenutno ima poteškoća u igri, a naročito u odbrambenom sektoru. Trostruki čileanski šampion nalazi se na 4. mestu na tabeli sa 25 bodova, međutim, njegov pad forme produbio se u proteklom kolu porazom 2:1 od posrnulog Uačipata, kada je na stadionu KAP u Talkavanu Čelični sastav uspeo da prvi put u ovoj sezoni veže dve pobede zaredom, čime je polako počeo da se izvlači iz donjeg dela tabele. Bio je to dvoboj koji će se više pamtiti po količini kiše koja je pala na stadion u Talkavanu, nego po rezultatu.

Za ovaj sastanak, Krstaši se spremaju da ponove istih 11 kao i na poslednjoj utakmici, uz odličnu vest o povratku Fernanda Zampedrija, koji je odsluživao suspenziju na proteklom meču protiv Stilersa, zbog nagomilavanja žutih kartona. Tako će se Kruzadosi na terenu pojaviti u uigranom sastavu sa Sebastijanom Perezom na golu, dok će Rajmundo Reboljedo, Erman Lanaro, Valber Uerta i Alfonso Parot činiti defanzivnu četvorku. Marselino Nunjez, Ignasio Savedra i Huan Leiva biće u veznom redu, ostavljajući u napadu Hosea Pedra, Dijega Valensiju i kao najisturenijeg Fernanda Zampedrija.

Everton, sa svoje strane, takođe se ne provodi baš najbolje poslednjih dana. Vinjamarinjosi su izašli iz velikog pobedničkog niza koji im je omogućio da sanjaju o vrhu tabele, međutim, u poslednja dva kola pretrpeli su dva vezana poraza, a poslednji protiv Melipilje, ekipe iz donjeg dela tabele, značio je ostanak u srednjoj zoni tabele sa 23 osvojena boda, čime su ugrozili svoju kvalifikacionu poziciju za međunarodne turnire sledeće sezone.

Uprkos tome, tim iz regiona Valparaiso je ove nedelje pobedio u prvoj utakmici polufinala Kupa Čilea rezultatom 2:1 protiv drugoligaša Kokimbo Unida, pa se nada da će ovo biti mentalni podstrek za povratak na pobedničke staze i u šampionatu. U prethodnih 15 odigranih kola Everton je postigao isto toliko golova, a za više od polovinu njih direktno su zaslužna dva igrača. Napadač Sesilio Vaterman, inače i član selekcije Paname, upisao se u strelce u tri navrata, ali pravo otkrovenje za ekipu Roberta Sensinija predstavlja vezista Sebastijan Pereira koji je ove sezone mrežu protivnika tresao četiri puta. Kako argentiski stručnjak preferira igru sa tri igrača u defanzivnoj liniji, Pereira se na poslednjih nekoliko nastupa našao u ulozi desnog spoljnog, što mu očigledno više odgovara od pređašnje pozicije zadnjeg veznog, na kojima trenutno igraju Bendžamin Berios i Alvaro Madrid.

Na poslednjih deset okršaja ovih timova viđeno je pet pobeda na strani Krstaša, ali treba imati u vidu da je poslednja izvojevana još pre dve godine u sezoni 2019. Od tada zabeleženo je tri remija uz jednu pobedu Evertona na već pomenutom poslednjem njihovom duelu u osmini finala Kupa Čilea.

ČILE 1 - 17. KOLO

Subota

Santijago Vonderers - La Serena 2:2 (2:1)

Njublense - Palestino 2:2 (1:0)

Kolo Kolo - Deportivo Antofagasta 2:0 (0:0)

Nedelja

Kuriko Unido - Audaks Italijano 2:2 (1:1)

Kobresal - Union Espanjola /u toku/

Melipilja - Uačipato /u toku/

Union La Kalera - Universidad de Čile /u toku/

Ponedeljak

01.00: (2,10) Universidad Katolika (3,10) Everton (3,50)

*** kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Everton Vinja del MarUniversidad KatolikaČile 1Gustavo PojetNestor Sensini

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara