©Reuters
©Reuters

Pokaži prvo da si najbolji u Rimu, pa onda kreni ka vrhu Serije A

Vreme čitanja: 5min | ned. 26.09.21. | 09:21

Okršaj klubova iz Večnog grada sa debitantima Žozeom Murinjom i Mauricijem Sarijem

Možda je došao prerano, jer je tek prošlo pet prvenstvenih kola u Seriji A, ali se bitka već rasplamsala, pa čuveni rimski derbi i te kako ima važan rezultatski uticaj u ovom trenutku. Lacio i Roma danas igraju 155. meč u Seriji A (18.00, TV Aren Sport 1), odnosno ukupno 177. zvanični okršaj u svim takmičenjima, a nekolicini aktera ovo će biti premijerno učešće u jednom od najvećih derbija na Starom kontinentu.

U prvom planu su dvojica trenera Marusio Sari i Žoze Murinjo. Pedantni italijanski novinari izračunali su da će ovo biti 120. derbi u karijeri čuvenog portugalskog stratega, ali prvi u kom će se odlučivati o tome ko je trenutni gazda Večnog grada. Roma je prekinula niz od šest pobeda u svim takmičenjima neočekivanim porazom od Verone na Bentegodiju prošlog vikenda, tako da je Murinju izvesno bilo teže da pripremi ekipu za meč sa Udinezeom, nego za Derbi dela Kapitale.

Izabrane vesti

Vičica je protiv Zebri iz Udina nastavila seriju ozbiljnih mučenja sa protivnicima u poslednjih nekoliko kola, ali je nekako uspela da osvoji tri boda i donese mir u kući pred jedan od najvažnijih mečeva italijanskog fudbala.

"Derbi mečevi su divni za trenera, jer ne mora da brine o tome kako će nekog motivisati ili mu proveravati nivo koncentracije. Bilo je zabranjavajuće pripremati ekipu za Udineze, ali u derbi svi ulaze 100 odsto spremni. Igramo na pobedu, čak iako ne možemo uvek da pobedimo, suočeni smo sa pritivnikom koji ima iste abicije. Ono što ja tražim jeste da moja ekipa napusti teren svesna da je dala sve od sebe. Za mene će biti priviegija iskusiti rimski derbi, ali takođe želim da moja ekipa ima ambicije koje prevazilaze derbi. On nije naš jedini cilj u ovoj sezoni", rekao je Murinjo.

PRILAGOĐAVANJE NA SARIJEV SISTEM OSNOVNI PROBLEM LACIJA

Ćiro Imobile ©ReutersĆiro Imobile ©Reuters

Gospodin spceijalni je svojim izlaganjem jasno poručio da želi ekipu koja ima mnogo šire vidike, da se ne zadovoljava nazivom nekakvog lokalnog heroja, već tim koji je sposoban da napadne ozbiljne ciljeve kao što je plasman u Ligu šampiona. Ipak, jasno je da bi put bio mnogo olakšan, ukoliko bi se danas upisali bodovi poritv Nebeskoplavih. Sa druge strane, igrači Lacija su u ovom trenutku još uvek u nekom procesu prilagođavanja na sistem igre na kojem Sari insistira u svakom svom klubu. Temperamentni stručnjak zahteva izrazitu dominaciju kroz posed na terenu, ekipa mu napada i brani se timski, uz besprekorno pomeranje linija, tako da je to verovatno jedini razlog što Lacio još uvek ne izgleda onako kako bi želeli njegovi navijači.

Sarijev tim četiri vezane utakmice ne zna za pobedu. Posle poraza od Milana stigao je i onaj od Galatasaraja u Ligi Evrope, pa remi sa Kaljarijem u Rimu, tako da su Nebeskoplavi na noge Torinu u četvrtak išli pod ogromnim imperativom. To se osetilo u samom okršaju sa Bikovima, pa je spas od poraza stigla tek u nadoknadi vremena, zahvaljujući pogotku Ćira Imobilea sa bele tačke. Roma derbi dočekuje na zavidnom četvrtom mestu, dok je Lacio sedmi sa četiri boda zaostatka za ljutim rivalom.

"Ovo je jedan od najvažnijih mečeva u Evropi, velika mi je čast. Svi kao dete sanjaju da dožive rimski derbi. Roma je veoma jaka, to će nas učiniti koncentrisanijim. Pritisak medija ne odgovara onom u svlačionici. Utakmica u kojoj sam osetio najveći pritisak bila je Sanđovaneze - Montevarki, toskanski derbi u Seriji C, koji ima vekovno rivalstvo. Normalno je izgubiti neke utakmice, ali ne vidim beživotnu ekipu, vidim momke pune života. Dobro treniraju, ali postoji nešto što nas sprečava da izvučemo 100 odsto od sebe. Put je komplikovan za timove poput nas, koji žele da igraju kolektivan fudbal. Nekim timovima je potrebno manje vremena, drugima više, a nekima nikad ne uspe", rekao je Sari.

(2,70) LACIO (3,35) ROMA (2,80)

Ipak, jasno je da nema tog stanja koje pobeda u čuvenom rimskom derbiju ne može da popravi. Roma je onaj poslednji, 154. prvenstveni, rešila u svoju korist s rezultatom 3:1, ali zanimljivo, kao formalni gost u okršajima s ljutim rivalom nije slavila na poslednjih pet mečeva u svim takmičenjima. Poslednji treneri kojima je pošlo za rukom da kao domaćini vežu pet mečeva bez poraza bili su Zdenjek Zeman i Sven Goran Erikson. Roma je poslednji put na „gostovanju“ u derbiju trijumfovala još 4. decembra 2016. godine, kada je bilo 2:0, golovima Kevina Strotmana i Radže Najngolana. To joj je tada bilo četvrto vezano slavlje u Derbiju dela Kapitale i potvrda tadašnje dominacije, ali se ubrzo sve promenilo.

Đelorosi su u poslednjem derbiju prekinuli niz od četiri meča bez pobede nad Laciom, koji je mnogo bolje ulazio u međusobne okršaje u poslednje dve sezone. Sada je teško predvideti ko je favorit, s obzirom na to da su ekipe približnog kvaliteta. Biće zanimljivo gledati taktički obračun Mauricija Sarija i Žozea Murinja, pa je jasno da bi sitni detalji mogli da odluče protivnika. Utakmica bi mogla da bude efikasna, jer ni jedni, ni drugi, nemaju baš blistave odbrane, pa nije isključeno da baš neka eventualna defanzivna greška prelomi samu utakmicu.

MURINJO TRAŽI ZAMENU ZA PELEGRINIJA

Žoze Murinjo ima nešto veće probleme kada je u pitanju sastavljanje tima za ovaj meč, s obzirom da ne može da računa na najvažnijeg igrača svoje ekipe Lorenca Pelegirinija. Rođeni Rimljanin, kapiten i glavni kreator igre Vučice, u 90. minutu utakmice sa Udinezeo dobio je drugi žuti karton, pa ga večeras neće biti na Olimpiku.

Portugalski strateg nije želeo da otkriva ko će se naći u njegovoj ulozi, ali je izvesno da će to biti iskusni Henrik Mhitarijan. Sjajni Jermen će se sa levog boka preseliti u sredinu, dok će na levo krilo od starta Stefan el Šaravi. Sa druge strane će biti sjajni Nikolo Zaniolo, koji kod Murinja doživljava novi veliki uspon posle teške povrede kolena. Kod Rome je pod upitnikom učešće urugvajskog levog beka, Matijasa Vinje, koji je propustio poslednja dva meča sa Veronom i Udinezeom, pa bi šansu od starta ponovo mogao da dobije mladi reprezentativac Italije Rikardo Kalafiori.

Murinjo neće odustati od svoje formacije 4-2-3-1, baš kao ni Sari od svog sistema 4-3-3, u kojem se insistira na posedu i dominaciji u veznom redu, pa ostaje da se vidi koji će od dvojice iskusnih trenera dobiti večerašnju bitku u rimskom hramu fudbala. Dvojici trenera će ovo biti debitantski rimski derbi, ali će ovo zapravo biti njihov drugi međusobni susret. Premijerni su imali avgustu 2018. godine na klupama Mančester Junajteda i Čelsija, koji je završen rezultatom 2:2, a meč je obeležio verbalni sukob Žozea Murinja i Sarijevog pomoćnika Marka Janija, koji je i sada saradnik iskusnog stručnjaka u Laciju.

LACIO - ROMA (18.00, ARENA SPORT 1)

Stadion: Olimpiko

Kapacitet: 70.634

Sudija: Marko Gvida

LACIO (4-3-3): Rejna - Lacari, Luiz Felipe, Ačerbi, Hisaj - Milinković Savić, Lukas Lejva, Luis Alberto - Felipe Anderson, Imobile, Pedro.

ROMA (4-2-3-1): Rui Patriso - Karsdorp, Mančini, Ibanjez, Kalafiori - Veretu, Kristante - Zaniolo, Mhitarijan, El Šaravi - Abraham.


tagovi

Žoze Murinjo

Obaveštavaj me

Roma
Lacio

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara