Ilija Zabarnji i Nikolas Džekson (©Reuters)
Ilija Zabarnji i Nikolas Džekson (©Reuters)

Poketino se hvata za glavu, ovo ništa ne valja: Bornmut preživeo, sreća pa ima i gorih od Čelsija

Vreme čitanja: 4min | ned. 17.09.23. | 16:57

Plavci opet prosuli bodove, iako su dominirali veći deo meča

Ništa ne vredi strašan potencijal, kada su trenutni rezultati ravni katastrofi! Nastavi li se u Čelsiju sa ovakvim igrama, do kraja sezone predstoji mu borba za opstanak. I to nije šala ili naslađivanje tuđom mukom, već surova realnost.

Lepo je, bar na papiru, videti da Maurisio Poketino ima na raspolaganju neke od najboljih mladih igrača današnjice, što je utrošeno brdo para da se pokupuje sve što je u tefterima skauta i kritičara označeno kao vredno pažnje, ali snimci na kojima se hvata za glavu, malo zbog propuštenih šansi, malo od muke, savršeno odslikavaju u kakvom je stanju njegova ekipa. Dubioza!

Izabrane vesti

Opet remi. U derbiju sa Liverpulom džekpot, danas je to bod sa kojim Čelsi može da peva od sreće. Da ne beše Roberta Sančeza sa dve prvoklasne intervencije možda bi se Plavcima pisao treći poraz u sezoni, jer je Bornmut u finišu utakmice bio daleko bolji i možda je zaslužio sve. Ovako, Čelsiju ide tek peti bod od starta prvenstva, uz igru koja malo koga može da ubedi da je vredna nekog ozbiljnijeg rezultata - 0:0.

Titula je već i pre početka sezone bila misaona imenica, a posle nepunih pet kola veliko je pitanje može li Čelsi i do Evrope sa ovakvom igrom i pre svega bez čoveka gladnog golova, egzekutora koji može da iskoristi brze noge Mihajla Mudrika i Rahima Sterlinga. Nikolas Džekson to u ovom trenutku nije. Možda će u nekom trenutku postati napadač dostojan jednog od najvećih evropskih klubova, sada je suvi prosek, centarfor za koga nikako ne može da se veže epitet “golgeter“.

Nije samo Džekson kriv. On možda ni ne oseća naročiti pritisak jer praktično nema zamenu, zbog toga mu se može da i ono malo šansi koje mu se ukažu ne iskoristi. Ni krila nisu mnogo bolja. Mihajlo Mudrik je preskupo plaćeni trkač, Rahim Sterling ni bleda senka igrača kakvog smo gledali u Liverpulu i pogotovo Mančester Sitiju godinama. Ostali su priča za sebe.

Čelsiju nedostaje mnogo toga, od preko potrebnog iskustva jer ga u startnih jedanaest ima samo Tijago Silva, preko boljeg završnog pasa, do koncentracije u prvoj i završnoj trećini. Greške koje su danas sebi dozvolili odbrambeni igrači Čelsija, pre svih Livaj Kolvil, Aksal Disasi i Malo Gusto žestoko bi kaznili kvalitetniji sastavi od Bornmuta. Jesu mladi i ovo im je velika škola, samo ovo nije trenutak da se takve lekcije uče. Ne ako Čelsi želi da ide napred. Za to je potrebna i daleko bolja egzekucija, ne pet golova u isto toliko utakmica. Ni danas u kaznenom prostoru rivala nije bilo nikog ko ume da oseti situaciji i pogodi metu. To je problem celog tima, posebno trilinga napred. Zato Čelsi i jeste u ovakvoj, sumornoj poziciji. I deluje kao da može i gore...

Gosti su dobro odigrali prvo poluvreme, kada su stvarno dominirali, te kratak period nastavka. Posle toga je sve mahom išlo nipak je bio domaćin preko Danga Uatare. Domaćin je pokušao da na brzinu prevari rivala, Uatara je izašao sam pred Sančeza i pucao, ali je Čelsijev golman bio nepremostiva prepreka.

Na startu drugog poluvremena Kolvil je uspeo da pogodi mrežu posle Sterlingovog razigravanja, ali je VAR soba ukazala na nedozvoljenu poziciju što se pokazalo kao tačna odluka. Od tada, Bornmut je krenuo mnogo agresivnije ka golu Čelsija, ulazak Džastina Klajverta dao je Bornmutu potreban vetar u leđa i dah svežine jer je ozbiljno maltretirao odbranu gostiju. Poketino je sve karte bacio na mladog Kola Palmera za koga se vidi da je prošao Sitijevu školu jer se na terenu kreće mnogo bolje od svojih saigrača. Ali, ne vredi ni to, kada je momak bled na terenu, bezopasan i nema glad da postigne gol. Od Bena Čilvela i Jana Matsena se tek nije očekivalo da na tom polju bilo šta promene. Na kraju je malo nedostajalo da Dominik Solanke presudi klubu u kojem je ponikao, samo je Sančezova anticipacija spasila Čelsi pada u ambis.

Čelsi ima talenta "na kilo", ne i ekipu za titulu, za Evropu, za bilo šta ozbiljnije. Izgleda da je definitivno došao kraj Čelsija kakvog pamtimo iz ere Romana Abramoviča, kada su se jurili svi trofeji i status elitnog kluba, jednog od, ako ne i najboljeg na svetu u nekom trenutku. Ovo što Tod Boli radi je klasičan američki recept, biznis model za obrtanje ogromnih suma novca. I to je verovatno ono što ćemo od Čelsija gledati u budućnosti... Ne konkurenta za titulu, već rasadnik talenata za druge.

PREMIJER LIGA - 5. KOLO

Subota

Vulverhemton - Liverpul 1:3 (1:0)

/Hvan 7 - Gakpo 55, Henderson 85, Eliot 90/

Aston Vila - Kristal Palas 3:1(0:0)

/Duran 88, Luiz 90+8pen, Bejli 90+10 – Eduar 48/

Fulam - Luton 1:0 (0:0)

/Vinisijus 65/

Mančester junajted - Brajton 1:3 (0:1)

/Medžbri 73 – Velbek 20, Gros 53, Pedro 71/

Totenhem - Šefild junajted 2:1 (0:0)

/Rišarlison 90+8, Kuluševski 90+10 – Hamer 74/

Vest Hem - Mančester Siti 1:3 (1:0)

/Vord Prauz 36 - Doku 46, Silva 76, Haland 86/

Njukasl - Brentford 1:0 (0:0)

/Vilson 64p/

Nedelja

Bornmut - Čelsi 0:0

17.30: (6,25) Everton (4,20) Arsenal (1,52)

Ponedeljak

20.45: (2,30) Notingem Forest (3,45) Barnli (3,30)

***kvote su podložne promenama



tagovi

NetoDango UataraBornmutLivaj KolvilKonor GalagerRahim SterlingČelsiNikolas DžeksonMiloš Kerkez

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara