Zasluženo (©Reuters)
Zasluženo (©Reuters)

Poklonite se, to je njeno veličanstvo - Sevilja! (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | pet. 21.08.20. | 22:58

Inter vodio, gubio, stigao pa poklekao pred najboljim klubom u istoriji Lige Evrope...

Kraljica se šepuri na tronu! Ponovo... Iznenađeni ste? A ko da osvoji LIgu Evrope kada u finale dođe Sevilja?! Od večeras to je učinak za Ginisa - 6/6. U vrlo uzbudljivom meču na stadionu Rajn Energi u Kelnu, Sevilja je tukla Inter sa 3:2 i još jednom potvrdila apsolutnu dominaciju u drugom po rangu evropskom kupu. Nerazuri su ušli u utakmicu kao favoriti. Konteova četa superiono je stigla do finala, nadala se da će napraviti i taj poslednji korak, da će u Milano odneti prvi evropski trofej još od Murinja, kad ono... Od Mančestera nadigrana i pre nekoliko dana ludo srećna, Sevilja se ponovo dokopala one svoje talične dvorske odore i kreirala: za Anadalužane bajku, za evropki fudbal dramu koja će se pamtiti.

I preokreti i greške i dobra "tuča" s obe strane i sjajno taktičko nadmudrivanje. Na kraju i veličanstvena igra sudbine, jedan od onih mečeva kad fudbal u 90 minuta od junaka pravi tragičara i obrnuto. "Detaljčić" što čini da jedna utakmica zasluži mesto u sportskim analima.

Izabrane vesti

Izvanredan taktički manevar napravio je Julen Lopetegi kada je odlučio da po prvi put na turniru u Nemačkoj uvrsti u startnih 11 iskusnog Holanđanina Luka de Jonga. Inter je protiv Šahtjora pokazao koliko opasan može da bude u vazduhu (na taj način postigao prva dva gola i trasirao put ka pobedi); nije isključeno da je Lopetegi imao ideju da sa De Jongom štiti vazdušni prostor ispred Bonoa (ipak su Kunde i Karlos tek nešto iznad 1,80), međutim snažni Holanđanin uzvratio mu je na prilično neočekivan način, ali svakako u svom stilu – s dva komada u mrežu Nerazura. Naravno glavom, kako bi drukčije.


Ta dva gola Sevilje doći će u trenucima dok su Andalužani još sumnjičavo vrteli glavama posle svakog izgubljenog duela i imali ozbiljnu krizu samopouzdanja. Dok još nisu uspostavili pas i počeli da razvlače Konteove gladijatore kao harmoniku. Sa ta dva dobijena vazdušna duela De Jong kao da je ohrabrio svoje saigrače i ušpricao im bogatu adrenalinsku injekciju. Zapravo, prvim je sprečio da se nade Španaca u šesti pehar LE uruše poput kule od karata (1:1), dok je posle drugog (2:1) već postalo jasno da ćemo imati spektakl, te da Interova fizička snaga (a realno i Konteova taktička nadmoć u odnosu na kolegu) i te kako može da izgubi primat u bliskom susretu s plemenitim ofanzivcima Sevilje.

Ali sve ono što je uradio De Jong, sve što je iskreirao Ever Banega, sve dobro što su svojim neumornim ubacivanjima iza leđa Ešliju Jangu i D'Ambroziju uradili Hezus Navas i Serhio Regilon – umalo nije prosuo Dijego Karlos. Kao što je večeras u najmanje tri navrata “otvorio kapiju” Romelu Lukakuu, tako je vrlo verovatno zatvorio mnoga vrata evropskih klubova što su se zanimali za njega.

Brazilac je pre svega nedopustivo lako dozvolio Lukakuu da mu pobegne u četvrtom minutu – imao je sreće da posle prekršaja za penal nije dobuio i crveni karton – a onda je u 36. minutu ispustio iz vida i Dijega Godina na skoku. Taj kiks koštao je Sevilju primljenog gola i izjednačenja samo tri minuta pošto ju je De Jong postavio na noge.

Posle tako efikasnog prvog dela – a u pitanju su dva tima što nisu primila više od jednog pogotka na deset prethodnih utakmica – bilo je za očekivati da oba trenera tokom pauze ozbiljno porade na defanzivnim anomalijama. Šta je Lopetegi tačno uradio objasniće nam stručnjaci. Biće prilike... U svakom slučaju Romelu Lukaku je u nastavku meča bio totalno odsečen. Jedva da je nekoliko puta dotakao loptu, a jedan od tih kontakata bio je koban po Nerazure. Ponovo je bio prekid, ponovo gužva ispred Handanovića i onda trenutak kakav samo fudbal može da režira.

To je ona zamena uloga. Lukaku i Karlos... Čovek "planiran" za junaka (iznuđen penal, 11. meč zaredom gol u Ligi šampiona, sustizanje Ronalda...) postaje tragičar, a tragičar makazicama kupuje iskupljenje...

Lukakua je među tragičare definitivno pogurao i onaj promašaj na 2:2, kada mu je Bono u 65. minutu skinuo zicer. Šta mislite, kome je pobegao? Neka ga, neka uživa, spasao je svoju "dušu". I one suze na kraju nešto govore. Verovatno je i sam svetan koliko je loš bio i da su one makazice dar sa neba...

Sevilja će posle dosta lagano braniti 3:2. Dva puta gužva u njenom šesnaestercu i - to je to. Jednom je sa gol linije odlično intervenisao Žul Kunde...

Interu e stavio tačku na još jednu sezonu bez trofeja. Devetu. Antonio Konte jeste podigao klub na višini nivo - ništa manje od takvog stvaraoca nije se ni očekivalo - ali za trofeja to još nije dovoljno. Ako ostane na klupi grdan ga posao tek čeka, pogotovo ukoliko bude morao da uigrava nekoliko novih igrača, a pojačanja se nižu kroz razne spekulacije...

SEVILJA – INTER 3:2

/De Jong 12, 33, Dijego Karlos 76 - Lukaku 5pen, Godin 36/

Stadion: Rajn Energi, Keln

Bez publike

Sudija: Dani Makeli (Holandija)

Sevilja (4-3-3): Bono – Navas, Kunde, Karlos (od 86. Gudelj), Regilon – Fernando, Đordan, Banega – Suso (od 78. Vaskez), Okampos (od 70. El Hadadi), L. De Jong (od 85. El Neziri).

Inter (3-5-2): Handanović – Godin (od 90. Kandreva), De Fraj, Bastoni – D’Ambrozio (od 78. Mozes), Barela, Brozović, Galjardini (od 78. Eriksen), Jang – Lautaro (od 78. Sančez), Lukaku.


tagovi

Liga Evrope

Obaveštavaj me

Inter

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara