Pola decenije od Liverpula: Mijatović u koži Milana Pavkova! (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | pon. 06.11.23. | 10:26

Možda je Crvenoj zvezdi protiv Lajpciga potrebna nova holivudska priča

Te jeseni 2018. godine Crvena zvezda je iza sebe imala teške poraze na Parku prinčeva i Enfild Roudu, ukupno deset primljenih golova za 180 minuta takmičarskog fudbala. Ali bilo je to premijerno učešće u Ligi šampiona i nekako je vladala bolja atmosfera u zvezdaškom puku nego danas. Niko nije brenovao ni Jirgena Klopa, ni Liverpul, postojala je vera da spartanska falanga Vladana Milojevića može da napravi senzaciju decenije.

I bilo je tako. I bio je Milan Pavkov. I bile su čudesne odbrane Milana Borjana. I bila je partija karijere Dušana Jovančića, koji se našalio sa tržišnom vrednošću Lalane. I bio je onaj šeretski mig Slavoljuba Srnića uperen ka Maneu u zaustavnom vremenu, kao testament jedne velike utakmice.

Izabrane vesti

I bila je krcata Marakana.

Od tada, pa do današnjeg dana 6. novembar se među navijačima Crvene zvezde slavi kao Pavkovdan. Liverpulov skalp postao je referentna tačka, nešto čemu treba težiti, bez obzira koliko je to realno.

Crvena zvezda i dalje čeka tako veliku trijumf, iako je u međuvremenu srpski šampion pod Dejanom Stankovićem dočekao dva proleća u Evropi, igrao vanserijske dvomeče protiv Milana i Glazgov Rendžersa. Nedostaje “novi Liverpul”... Sklap koji će ući u istoriju Crvene zvezde.

Lajpcig bi bio takav, iako koroporacijski klub iz Saksonije ne može da bude u ravni sa Liverpulom, jasno je da bi tri boda ekipe Baraka Bahara donela više od mira. Crvena zvezda bi velikim iznenađenjem došla u situaciju da pojuri čak i drugo mesto. Mada su kalkulacije jasne, bez obzira na sutrašnji ishod, ključni meč vredan evropskog proleća igraće se u Bernu.

Atmosfera nije ni nalik onoj iz jeseni 2018. godine. Kiksevi u Mozzart Bet Superligi stavili su pod sumnju čitav projekat sa Barakom Baharom kao trenerom i osveženim timom. Mada, koliko god to kontradiktorno zvučalo Crvena zvezda je u dosadašnjem delu sezone ostavila mnogo bolji utisak u Ligi šampiona.

Čak je u Lajpcigu odigrala takmičarsku utakmicu, bila živa do 85. minuta, šutirala 16 puta ka golu domaćina.

Postoji samo jedan znak pored puta koji obećava reprizu Liverpula i sličan scenario. Tada je iz kože totalnog autsajdera, milionera iz blata, Milan Pavkov postao evropski heroj. Imao je sreće napadač iz Begeča, a sa njim i Vladan Milojević, da se pred Liverpul povredi Ričmond Boaći. Ali retko ko je verovao u Pavkova, mada je on bio talisman i u Salcburgu. I tamo je otišao pukom igrom slučaja, jer se povredio Nikola Stojiljković i ostavio prazno mesto u avionu. Tokom leta, koja je prethodilo Liverpulu, Milan Pavkov je bio bliži pozajmici nego ostanku u sistemu Vladana Milojevića. Postoji ta anegdota da je trener jednog superligaškog kluba zvao Mitra Mrkelu u potrazi za špicem, dobio je odgovor da bi Pavkov mogao da im pomogne, a onda je usledila rečenica, koja iz ove perspektive, izgleda komično.

”Mito, molim te, ja sam bio siguran da si ozbiljan čovek”.

Nije baš autsajder kao Milan Pavkov, ali mladi Jovan Mijatović je nova snaga koja bi mogla da se pojavi u duelu sa Lajpcigom i ispiše holivudsku priču. Kao zalog za budućnost, tek punolentni dečak, tokom rane jeseni provodio je vreme igrajući za omladinski tim Crvene zvezde i Grafičar. Konkurencija, posebno posle dolaska Šerifa Endijaja, postala je jaka... Ali Mijatović je na prst koji je dobio spletom okolnosti, odgovorio uzimanjem kompletne šake.

Tokom oktobra davao je golove na svim frontovima. Pogađao je za omladinsku reprezentaciju Srbije protiv Italije čak tri puta u dvomeču, davao je golove omladincima Mančester Sitija i Jang Bojsa. A imao je konkretan učinak i u prvom timu. Praktično je spasao Baraka Bahar trzajem glavom protiv Javora, potom je pogađao i protiv Trajala i na kraju Radnika.

Za 263 minuta u Mozzart Bet Superligi postigao je tri gola. Ukupno je šest puta pogađao mrežu rivala u svim takmičenjima od početka sezone... Gledajući konkretan učinak zaslužio je da počne meč sa Lajpcigom, mada je realnije da šansu dobije sa klupe. Baš kao u Nemačkoj, kada je sa Vladimirom Lučićem i Kostom Nedeljkovićem ubrzao tim.

Deluje da će neko od Zvezdine dece početi meč. Mogao bi u ogledalu Milana Pavkova da se vidi Jovan Mijatović.


tagovi

Jovan MijatovićBarak BaharVladan MilojevićMilan Pavkov

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara