Aksentijević, Mirić, Marjanović i Simić, Foto: Starsport
Aksentijević, Mirić, Marjanović i Simić, Foto: Starsport

Pomoć prijatelja: Bivši igrači "večitih" o predstojećem duelu Zvezde i Partizana

Vreme čitanja: 7min | pet. 15.04.22. | 15:47

Marko Mirić, Saša Marjanović, Veljko Simić i Nikola Aksentijević govorili su za Mozzart Sport o subotnjem derbiju na stadionu Rajko Mitić

Ulazimo u poslednju deonicu superligaških okršaja za sezonu 2021/2022. Još sedam kola kroz koje ćemo dobiti šampiona, putnike u Evropu, dva buduća prvoligaša i dve ekipe koje će kroz baraž sa trećim i četvrtim iz nižeg ranga tražiti opstanak.

Kada je reč o šampionu, njegovo ime moglo bi da se nasluti već u subotu nešto pre 20 časova. Ako Crvena zvezda pobedi Partizan na svom stadionu pobeći će večitom rivalu na pet bodova razlike. Takvu prednost četvorostruki prvak države i dvaput uzastopno učesnik nokaut faze Lige Evrope teško da će prosuti u šest kola.

Izabrane vesti

Odavno trka za prvim mestom nije bila neizvensija, a eventualnom pobedom u komšiluku, crno-beli bi se vratili na vodeću poziciju koju su dugo držali, s tim da bi bod razlike značio i foto-finiš sezone.

Činjenica je da su fudbaleri Crvene zvezde trenutno u boljoj formi i s većim samopouzdanjem od najvećih rivala, ali isto tako, koliko god bila otrcana, fraza da u derbijima nema favorita je apsolutno tačna.

To su utakmice koje često rešava trenutak inspiracije pojedinca, u kojima dešavanja na terenu bitno zavise i od atmosfere na tribinama, u kojima motivisanost ima vrlo važnu ulogu i u kojima ne pobeđuje uvek bolji ili kvalitetniji tim.

Pored uobičajenih najava, analiza, izjava bivših i sadašnjih aktera večitog derbija, zanimljivih statističkih podataka i informacija o kadrovskoj situaciji ekipa, Mozzart Sport je uvertiru u večiti derbi napravio i kroz očekivanja i iskustva bivših igrača Crvene zvezde i Partizana koji su ove sezone igrali protiv timova iz Ljutice Bogdana i Humske. Nekada asovi crveno i crno-belih, danas perjanice klubova iz Kragujevca, Kruševca, Novog Sada i Niša izneli su očekivanja od predstojeće najveće utakmice srpskog fudbaka, 167. prvenstvene po redu.

MARKO MIRIĆ (RADNIČKI KRAGUJEVAC)

Foto: MN PressFoto: MN Press

Kapiten Kragujevčana po jednom je ove sezone igrao protiv Crvene zvezde i Partizana. Oba puta u porazima svog tima, od crveno-belih 1:4 u 30. kolu, a od crno-belih 1:3 u osmom.

"Protiv Partizana sam igrao u Kragujevcu, a protiv Zvezde u Beogradu. Vodili smo i imali dve-tri šanse za 2:0 protiv crno-belih, ali prelako smo primili dva gola u prvom poluvremenu, a onda i treći početkom drugog. Kasnije smo pogodili prečku i stativu, međutim, ostalo je 1:3. Sa Zvezdom smo igrali dosta oslabljeni povredama, pa su šansu dobili i neki mladi igrači, s manjom minutažom. Izgubili smo, ali ne mislim da smo odigrali loše. Ako bih poredio ove dve utakmice, jači utisak na mene ostavila je Crvena zvezda. Ne kažem to jer sam igrao tamo, već zato što stvarno imaju bolji tim, dužu klupu", istakao je Mirić.

Rođeni Kragujevčanin ulogu favorita u 167. večitom derbiju dodeljuje Crvenoj zvezdi. Ne samo zbog domaćeg terena.

"Zvezda je za nijansu bliža tituli. U boljoj je formi, u naletu je od prošlog derbija, a na tu pobedu nadovezale su se i dobre partije protiv Rendžersa, dok je Partizanu poljuljano samopouzdanje u mečevima sa Fejnordom. Čak i protiv Sparte su se mogle videti naznake nesigurnosti".

Napadač Radničkog, koji je član crveno-belih bio od 2012. do 2014. godine, smatra da bi begom na pet bodova razlike njegov bivši klub mogao da počne sa proslavom pete uzastopne titule.

"Ako pobedi, Crvena zvezda će imati pet bodova prednosti, što je u srpskom fudbalu teško dostižna prednost kada je reč o šampionskoj trci. Partizan ako pobedi imaće bod prednosti, ali mu neće biti lako da ostane prvi jer posle derbija sledi još šest utakmica. Mislim da Crvena zvezda u subotu ima meč loptu", precizira Mirić.

Kao Zvezdine adute, iskusni napadač ističe Aleksandra Kataija i Mirka Ivanića, ali jednom ipak daje prednost.

"Mislim da će Ivanić biti presudan faktor u subotu. Od početka sezone je u formi, igra dobro u kontinuitetu, a to je jako bitno. I Kanga je digao formu, pa bi i on mogao da bude igrač odluke".

Na drugoj strani Mirić očekuje da Partizanovo glavno oružje bude najbolji strelac tima, Rikardo, ali…

"Rikardo je najopasniji igrač Partizana, ali Dragović i Eraković odlično funkcionišu u odbrani Crvene zvezde. Videlo se u prošlom derbiju, sjajno su zatvorili sve prilaze golu", podseća Kragujevčanin.

SAŠA MARJANOVIĆ (NAPREDAK)

Da šampionska trka dostigne vrhunac neizvesnosti u značajnoj meri doprineli su i borbeni fudbaleri Napretka koji su nedavno uspeli da sačuvaju mirnu mrežu u Humskoj i remijem pokvare planove Partizana. Samo bod osvojen protiv Kruševljana začio je za crno-bele da će, ukoliko Crvena zvezda ne ispusti bodove, plej-of dočekati na drugoj poziciji i samim tim u 167. večiti derbi ući kao gosti.

Marjanović (©Starsport)Marjanović (©Starsport)

Čarapani, koji su prilično namučili i Crvenu zvezdu u Beogradu jesenas, u plej-of su ušli u poslednjem minutu 30. kola, a junak pobede protiv Metalca Saša Marjanović, izneo je očekivanja od predstojećeg derbija i gostovanja njegovog bivšeg tima u Ljutice Bogdana.

"Zvezda je trenutno u dobroj formi, igraju bolje od Partizana. Crno-beli su pretrpeli taj poraz na Marakani koji se definitivno odrazio i na kasnije partije. Došli su bili na teško gostovanje posle utakmice saSpartom koja se odrazila na njihovu igru i koncentraciju. Verujem da će u ovaj derbi igrači partizana ući znatno motivisanije nego u prethodni, samim tim i da će biti konkurentniji", kazao je Marjanović.

Kapiten Napretka istakao je da u aktuelnoj situaciji ne postoje nepoznanice među rivalima i da je nemoguće da stratezi iznenade jedan drugoga, te da će prevagu doneti sitnice.

"Ekipe se dobro poznaju i takvu utakmcu dobija tim. Bolja igra kolektiva će doneti prevagu, ali i izbaciti u prvi plan nekog pojedinca. Ko bude imao sreću da pobedi u derbiju napravie veliki korak, a nema dileme ka kojim igračima e biti usmerena posebna pažnja. Kad je bilo glasanje za najboljeg igrača Superlige bez dileme sam glasao za Aleksandra Kataija. Radi se o fudbaleru koji je klasa iznad svih, sposobnom da sam reši utakmicu. Sa druge strane, ako je na najvišem nivou Rikardo je isto fenomenalan. Radi se o jednom od najboljih špiceva Superligi u prethodnim sezonama. Partizan je ozbiljniji tim sa njim", rekao je ofanzivac Kruševljana.

VELJKO SIMIĆ (VOJVODINA)

Foto: StarsportFoto: Starsport

Vezista Vojvodine je bio akter sva četiri meča sa Crvenom zvezdom i Partizanom ove sezone, a verovatno će upisati još po jedan u plej-ofu, dok je moguće da se sa beogradskim ekipama sastane i u Kupu Srbije, u kom Novosađani čekaju ime polufinalnog rivala.

U Humskoj je dao gol crno-belima u porazu 1:4, a u prvom kolu je sa Vojvodinom osvojio bod na stadionu Rajko Mitić (0:0).

"Crvena zvezda je u boljoj formi, bili su na visini zadatka svaki put kada je bilo potrebno ove sezone. Videlo se to u prošlom derbiju, bili su bolji, a ja ću biti pristrasan i reći da očekujem da ponovo bude tako. Crvena zvezda ima izbalansiran tim, preti iz mnogo oružja. Posebno se ističu Katai i Ivanić, ali tu su i Pavkov, Ohi, Kanga, Ben...", rekao je Simić.

Kada je reč o Partizanovim adutim i tu je fudbaler Vojvodine apostrofirao ofanzivne igrače.

"Jasno je da je Rikardo najveća opasnost po Zvezdu. Golovi koje je dao ove sezone to pokazuju. Ima Partizan kvalitet u svim linijama, ali posebno u napadu. Rikardo ima sjajnu podršku iza sebe. Lazara Markovića, Natha, Zdjelara, kao i još neke igrače koji mogu da budu opasni. Da ih ne nabrajam sad sve", naveo je vezista koji je u Crvenoj zvezdi bio od leta 2018. do zime 2021.

NIKOLA AKSENTIJEVIĆ (RADNIČKI NIŠ)

Kada su u pitanju iskustva protiv večitih rivala, sa najsvežijim utiscima plej-of su dočekali igrači Radničkog iz Niša koji su se u 2022. godini sa glavnim kandidatima za titulu sreli tri puta. Duelom na Čairu protiv Partizana Nišlije su otvorile prolećni deo sezone, a potom su dva puta odmerili snage sa Crvenom zvezdom (u Kupu Srbije i Superligi), a na osnovu iskustava iz pomenutih duela, kao i prikazanih igara Partizana i Crvene zvezde u ostalim prolećnim utakmicama, Nikola Aksentijević je govorio o subotnjem duelu večitih rivala.

"Zvezda je u boljem položaju jer je domaćin i ima bodovnu prednost. Ipak, Partizan ofanzivom može do iznenađenja i prvog mesta. Kažem to i navijački jer bih voleo da crno-beli osvoje titulu, ali je Zvezda je kvalitet potvrdila i u Evropi", rekao je desni bek Radničkog, nekada igrač kluba iz Humske.

Foto: MN PressFoto: MN Press

Izabranici Dejana Stankovića u naredni susret ulaze uz psihološku prednost s obzirom na to da su na istom mestu pre nešto manje od dva meseca savladali najvećeg rivala (2:0), ipak sada su pozicije u kojima se akteri nalaze znatno drugačije.

"Partizan je u prošlom derbiju mogao da ide i na remi jer je imao prednost koja mu je i sa bodom garantovala domaćinstvo. U međuvremenu su se stvari okrenule i sada moraju od prvog minuta da budu napadački orijentisani. Da odmah krenu na pobedu, ofanzivno".

Kada su u pitanju aduti dve strane Aksentijević je imao slično gledište kao i ostali sagovornici.

"Partizan mora da neutrališe individualni kvalitet Zvezde. Katiai i Ivanić su glavni aduti Zbezde koja ima sjajne individualce. Partizan, sa druge strane, šansu može da traži u timskom izdanju iz kojeg očekujem da Rikardo može da se izdvoji".

Iako je sa saigračima uspeo da ozbiljnio namuči Crvenu zvezdu u osmini finala Kupa Srbije u kojem je Radnički ipak eliminisan posle penala, iskusni defanzivac istakao je da recept koji su primenile Nišlije u Ljutice Bogdana nije način na koji Partizan treba da traži svoju šansu.

"Tu utakmicu smo se dobro branili i to je plod remija. Mađutim, na penalima nismo imali sreće. Partizan nema potrebe da čeka kao što smo mi, poseduje veliki fond igrača, kvalitetan tim i ukoliko želi da ostvari uspeh moraće da napadne", izjavio je Aksentijević.

Pišu: Jovan Terzić i Ivan Džodić


tagovi

veljko simićMarko MirićSaša MarjanovićFK PartizanFK Crvena zvezda167. večiti derbiNikola Aksentijević

Obaveštavaj me

FK Partizan
FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara