Navijači Sosijedada i Bilbaa zajedno ispred taverne (©Wikipedia/Joxemai)
Navijači Sosijedada i Bilbaa zajedno ispred taverne (©Wikipedia/Joxemai)

Ponos, frankizam, nulta krvna grupa i deblja lobanja

Vreme čitanja: 9min | sub. 13.01.24. | 11:39

Eto, možda, odgovora zašto se fudbal igra tako dobro u Baskiji. Bilbao i Sosijedad ponovo na tragu slavnih dana

Granice su u Španiji važne. Ova južnoevropska država sačinjena je od 19 autonomnih zajednica, od kojih je Baskija jedna od najznačajnijih. To je zemlja unutar Kraljevine okružene Pirinejima, a ovaj neravni region severne Španije - koji se istorijski proteže u delove južne Francuske - veoma je ponosan i štiti jedinstvene tradicije, običaje i jezik.

Baski veruju u svoju različitost, i to sa dobrim razlogom. Tamošnji jezik je izrazito složen iako ima relativno malo reči – oko 200.000. Evropski jezik na koji najviše podseća je mađarski. Razlike se protežu i na fiziološke. Istraživanja su pokazala da Baski imaju deblje lobanje od proseka, dok ujedno taj region ima najveću koncentraciju nulte krvne grupe na svetu, čineći oko 50 odsto stanovništva.

Izabrane vesti

Na toj pozadini egzistira fudbal u regionu. Španski deo Baskije ima nešto više od dva miliona stanovnika, praktično koliko i Beograd. Iako se ostatak Španije takođe smatra prilično ludim za fudbalom, nigde se najvažnija sporedna stvar na svetu ne igra tako strastveno kao u malom regionu na severoistoku zemlje.

Otkako je Primera osnovana pre skoro 100 godina, Baskija, koja je činila četiri od ukupno deset članova osnivača, bila je odlučujući deo španskog klupskog fudbala. Trenutno tri baskijska tima učestvuju u La Ligi sa Atletik Bilbaom, Real Sosijedadom i Deportivo Alavesom, odnosno četiri ako se tu uključi i Osasuna. Tim iz Pamplone koja je iz Navare, dom je jedinog kluba u La Ligi sa baskijskim imenom - Osasuna znači zdravlje na baskijskom, i smatra se istorijskim domom Baskijaca.

Baskijskim klubovima od početka 20. veka, uprkos ogromnoj konkurenciji Real Madrida i Barselone, pripalo je 32 trofeja i 10 šampionskih titula. Samo Madrid i Katalonija su uspešnije od Baskije po broju osvojenih pehara nacionalnog prvaka.

18.30: (2,15) Atletik Bilbao (3,30) Real Sosijedad (3,90)

Baski su uspevali da izazivaju pometnju i na međunarodnom planu. Bilbao je bio finalista Kupa UEFA i Lige Evrope, baš kao i Alaves u legendarnom finalu sa Liverpulom s početka ovog stoleća, dok je Sosijedad najdalje dogurao do polufinala Kupa evropskih šampiona, a ove sezone se plasirao u osminu finala Lige šampiona.

Izdržljivi i snažni Baski imaju reputaciju po stvaranju fudbalera od kada je taj sport napravio prve korake na poluostrvu tokom 1898. godine. U Bilbau su ga najpre zaigrali britanski lučki radnici i studenti srednje klase koji su se vraćali sa studija u inostranstvu.

Fudbal je brzo zaokupio lokalce. Nijedan tim ne uzburkava baskijsku krv kao Atletik Bilbao, koji je formiran baš te 1898. godine, pre Real Madrida i Barselone. On je najuspešniji klub u regionu i eminentni tim Španije pre građanskog rata 1936-1939. Los Leones je postao sinonim za region kroz čuvenu selekcionu politiku kluba "samo Baski". Nijedan Španac, a kamoli stranac, nikada nije predstavljao Atletik, a trenutna pravila kažu da igrači moraju da budu ili rođeni u Baskiji – ili da imaju baku i dedu iz regiona – ili da su pretežno ponikli unutar ove autonomne zajednice.

"Bilbao je više od fudbalskog kluba, to je osećaj", napisao je nekadašnji predsednik Hose Marija Arate u knjizi stogodišnjice kluba. "To izmiče racionalnoj analizi. Vidimo sebe kao jedinstvene u svetskom fudbalu i to definiše naš identitet".

Uprkos očiglednim ograničenjima i crpljenju talenata iz tako ograničenog fonda, klupska filozofija "sa omladinskim timom i navijačima, nema potrebe za uvozom" pomogla je Atletiku da traje. Osam puta je bio najbolji u Španiji, a u 23 navrata osvajao je Kup kralja, i jedini je pored Real Madrida i Barselone koji nikada nije ispao iz najjačeg nacionalnog ranga.

Atletik je završavao na tronu u četiri od osam uvodnih šampionata Španije. Trijumfi Los Leonesa bili su još impresivniji kada se uzme u obzir da je legendarni napadač Rafael Pičiči Moreno – koji je postigao 78 golova u 89 utakmica za klub – umro od tifusa 1922. godine sa samo 29 godina. Nagrada "Pičiči" se otud dodeljuje najboljem strelcu Primere u njegovu čast. Telmo Zara, inače protagonista je, u međuvremenu, bio najbolji strelac La Lige svih vremena sve dok nisu došli Lionel Mesi i Kristijano Ronaldo.

Iako se pokazalo da je uspeh gotovo nemoguće održati – osim čarolije pod palicom Havijera Klementea od 1982. do 1984. – pošto novac utiče na fudbal više nego ikad, ponos koji se oseća među navijačima Bilbaa je nepokolebljiv. Krilo

Hoseba Ečeberija je odigrao poslednju od svojih 15 sezona u Atletiku besplatno u sezoni 2009/2010. Trenutno Injaki Vilijams, koji je rođen u Bilbau od roditelja iz Gane, potom Iker Munijain i Aleks Berenger su najnoviji primeri lojalnosti.

"Atletik je jedinstven u svetskom fudbalu", smatra Hose Marija Amorortu, bivši direktor kluba odgovoran za negovanje mlađih generacija. "Igrati sa Basima odgajanim u omladinskom timu, koji nikada nisu okusili ispadanje, je neverovatno dostignuće. Ljudi me uvek pitaju: 'Kako to radiš?'. Sve se vraća kroz ulaganje u mladost, osećanje prema klubu i želju da zajedno prevaziđemo teškoće". To je pitanje identiteta. Uvek je postojala čvrsta veza između vrednosti baskijskog društva i fudbalskih timova u regionu. Prenosi se s generacije na generaciju. Primarni cilj mladih je da igraju fudbal i predstavljaju region iz kojeg su".

Real Sosijedad je drugi tim Baskije. Mlađi od Atletika za otprilike deceniju i po, nastao je u prelepom primorskom gradu San Sebastijanu, koji ima jednu od najvećih plaža u centru grada u Evropi.

Između 1980/1981 i 1983/1984 trofej Primere nije napuštao regiju. U prvoj od tih sezona, Real Madrid je mislio da je osvojio titulu – njegova utakmica je završena pola sata pre Sosijedada – ali po kiši u Hihonu belo-plavi su uspeli da osvoje bod koji im je bio potreban za vrh. Taj podvig je bio toliko rezonantan jer je sezonu ranije Sosijedad "poklonio" Blankosima krunu u poslednjem kolu porazom od 2:1 od Sevilje, jedinim u sezoni.

Iako nikada nije verifikovan u klupskom ustavu, za razliku od rivala iz Bilbaa, La Real je pretežno negovao politiku da u njegovim redovima igraju samo Baski sve dok klub, gotovo iz hira, nije potpisao internacionalca iz Republike Irske Džona Oldridža iz Liverpula. Oldridž je briljirao, postigavši 33 gola u 63 utakmice Primere, a to je dovelo veći broj inostranih igrača u San Sebastijan. Među njima se istakao plodonosan tandem Srbina Darka Kovačevića i Turčina Nihata Kahvedžija koji je 2003. završio dva koraka iza prvaka Real Madrida.

Takav potez je doneo kontroverzu. Dok je Atletikova politika bila proslava njihovog identiteta, La Real je počeo da dovodi Špance. Godine 2002. potpisivanjem Serhija Borisa – centralnog beka Ovijeda bez baskijskog porekla – okončana je svaka takva politika u klubu.

Ljubav Atletika i Real Sosijedada prema svemu što je baskijsko pokazuje da su odnosi između navijača dva kluba neobično harmonični. Tek kada je Injigo Martinez promenio stranu i pridružio se Lavovima 2018. iz redova Sosijedada u transferu vrednom 32 miliona evra, navijači belo-plavih nisu bili nimalo srećni. Međutim, to nije donelo zu krv između pristalica dva tima.

Deo razloga za takvo ponašanje leži u onome što se desilo Baskiji tokom fašističke diktature generala Franka u Španiji od 1939. do 1975. Pod Frankovom vladavinom, baskijski jezik i lokalni običaji bili su zabranjeni, pošto je fudbal postao moćan izvor regionalnog ponosa. U decembru 1976, godinu dana posle Frankove smrti, baskijski derbi je počeo tako što su kapiteni Ignasio Kortabarija i Hoze Anhel Iribar nosili Ikurinju, tada još ilegalnu zeleno-crvenu zastavu regiona.

"Skoro 40 godina nam nije bilo dozvoljeno da govorimo svoj jezik u javnosti. Morali smo da skrivamo svoj identitet, ali je onda došao baskijski derbi 1976. To je bio preporod, emotivan, spektakularan trenutak", seća se Hose Marija Ečebrija, tada mlada osoba prisutna na stadionu, sada političar iz Baskijske nacionalističke partije.

--------------------------------

Sve utakmice španske Primere možete da gledate i da se kladite na sajtu mozzartbet.com. Dovoljno je da budete registrovani, a registracija je besplatna.

-------------------------------

Istorijski gledano, ova fudbalska utakmica je bila svojevrsno oživljavanje. Suprotno drugim strahovima, igru nije prekinula policija. Ikurinja je prvi put nekažnjeno ponovo prikazana u javnosti. To je bio prvi korak ka ponovnoj legalizaciji sada zvanične zastave Baskije i vijori se na svakom ćošku u ponosnom regionu.

Originalna Ikurinja iz 1976. godine, koju je ručno sašila sestra igrača, sada visi u klupskom muzeju Real Sosijedada. Baskijski derbi se i dalje smatra više bratskim duelom nego pravim derbijem.

Možda je i politička povezanost španskih Baska sa fudbalom razlog što u francuskom delu Baskije, koji nije bio zahvaćen Frankovim represalijama, najvažnija sporedna stvar na svetu ne igra veliku ulogu. Tamo je ragbi glavni sportski fokus. Ipak, fudbalske legende francuske Baskije kao što su svetski šampioni Biksent Lizarazu i Didije Dešan ne bi trebalo da prođu nepomenuti.

Ove subote na programu je 191. bratski okršaj vrele krvi iliti Derbi Baskije između Bilbaa i Sosijedada. Do sada su Lavovi sa San Mamesa bili uspešniji sa 78 pobeda, naspram 62 trijumfa belo-plavih, uz 50 remija. U poslednja četiri sukoba domaćini su se radovali.

Real Madrid, Atletiko Madrid i Barselona nisu u akciji za 20. kolo Primere ovog vikenda zbog obaveza u Superkupu koji se igra u Saudijskoj Arabiji, ali ova vrhunska utakmica uvek naelektriše špansku ligu. Početak duela je u subotu uveče u 18.30, a mesto je San Mames u Bilbau. U baskijskom derbiju očekuje se usijana atmosfera, a domaći Lavovi ulaze u meč kao favoriti.

Iznenađenje sezone u Španiji je Đirona, jedan od lidera La Lige, ali Bilbao je blizu. Tim trenera Ernesta Valverdea je na četvrtom mestu posle 19 rundi i nalazi se na poziciji koja vodi u Ligi šampiona, dostignuće koje ne bi svako očekivao od crveno-belih. Bilbao je šest bodova ispred Sosijedada, koji je lane zavrpio kao četvrti na tabeli i igra najeminentnije evropsko takmičenje. La Real je već prilično udaljen od Bilbaa i sigurno je pod većim pritiskom. Bilbao je u izvanrednoj formi. Atletik nije izgubio u devet utakmica u ligi, a 12 ukupno na svim frontovima. Poslednji poraz doživeo je krajem oktobra u tesnom duelu u Barseloni sa 0:1. Od tada je dobio šest od devet prvenstvenih susreta, a poslednje tri u nizu i bez primljenog gola.

Forma, niz bez poraza, domaći učinak – sve su to razlozi da se Sosijedad zabrine, ali i Real je ove sezone bio prilično uspešan. Ekipa sa Anoete je vezala je tri iksa u prvenstvu, odnosno takođe 12 susreta bez poraza gledajući sva takmičenja. Remi 1:1 protiv lokalnog Alavesa u prošloj rundi i nerešeni rezultat 0:0 kod kandidata za ispadanje Kadiza bili su neuspesi u borbi za ponovno učešće u Ligi šampiona.

Sastav trenera Imanola Alguasila je teško pobediti, što pokazuju samo tri ligaška poraza ove sezone, ali Txuri-Urdin prečesto igra nerešeno. Već ima osam remija, i samo tri ekipe u Španiji češće dele bodove. Baš kao i Bilbao, Sosijedad je primio samo 19 golova u 19 utakmica, što čini obe odbrane među najboljima u prvenstvu, jer su samo lider lige Real Madrid i Las Palmas manje puta vadili loptu iz svoje mreže.

Granice su u Španiji važne, ali ih nema u istorijskoj regiji na severu. Dobrodošli u Baskiju, naciju u naciji, u kojoj se ljudi dobro slažu. A, znaju i da igraju fudbal, i te kako dobro...

ŠPANIJA 1 – 20. KOLO

Petak

Sevilja - Alaves 2:3 (0:2)

/Mir 70, Okampos 82pen - Tanalja 26, Garsija 40, Duarte 90/

Subota

14.00: (2,70) Las Palmas (3,10) Viljareal (2,75)

16.15: (2,50) Majorka (3,20) Selta (3,20)

18.30: (2,15) Atletik Bilbao (3,30) Real Sosijedad (3,90)

21.00: (1,75) Betis (3,50) Granada (5,00)

Nedelja

14.00: (4,90) Almerija (3,90) Đirona (1,70)

16.15: (2,90) Kadiz (3,00) Valensija (2,70)

Odloženo

Barselona - Osasuna

Atletiko Madrid - Rajo Valjekano

Hetafe - Real Madrid

***Kvote su podložne promenama



tagovi

PrimerabaskijaAtletik BilbaoBilbaoReal SosijedadSosijedad

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara