Đanluka Skamaka (Reuters)
Đanluka Skamaka (Reuters)

Poruka Milanu i Interu: Skamaka 2026! Ili je u pitanju nova vrsta italijanskih transfer malverzacija?

Vreme čitanja: 3min | sre. 13.04.22. | 19:00

Napadač produžio ugovor ali to nije nikakva garancija ostanka već više signal potencijalnog ustupka

Mnogi će na Sasuolo ovog leta gledati kao na supermarket u kojem je kupovati dobro i jeftino.

Klub iz Ređo Emilije je ojačao organizaciono i finansijski poslednjih godina pa sada nije u bilo kakvoj vrsti panike ili potrebe da prodaje najbolje igrače po jeftinim cenama. Ipak, svake sezone ode bar po jedan bitan igrač.

Izabrane vesti

Već godinama Neroverdi afirmišu sjajne malde igrače i debelo zarađuju na njihovim prodajama. Samo u prethodne tri godine su inkasirali preko 200.000.000 evra na prodajama Manuela Lokatelija, Žeremija Boge, Stefana Sensija, Alfreda Dankana, Stefana Politana, Meriha Demirala, Marlona santosa i ostalih talenata koje su lansirali.

A sada imaju još talentovaniju i skuplju generaciju. Uz večnog Domenika Berardija koji bi na leto napokon mogao da realizuje transfer i ode u neki veći klub za oko 30.000.000 evra, Sasuolo ima i mlade asove Đanluku Skamaku, Đakoma Rasparodija, Hameda Traorea, Davidea Fratezija, Maksima Lopeza čija vrednost se procenjuje na oko 200.000.000 evra. A na prodaju će biti samo neki od njih…

Najtraženiji je špic Đanluka Skamaka kojeg žele milanski velikani, Borusija Dortmund i još neki klubovi. Sasuolo je danas zvanično potvrdio da je igrač produžio ugovor do 2026. godine pošto mu je aktuelni isticao 2024. Igrač je dobio i duplo veću platu. Do sada je zarađivao 400.000 evra po sezoni, a od danas će imati platu od 800.000 evra neto godišnje.

Na prvi pogled, Sasuolo se zaštitio i obezbedio sebi mirnu pregovaračku poziciju za leto kada se očekuje totalna ofanziva Intera i Milana. Neroverdi za svog napadača traže između 40.000.000 i 45.000.000 evra, a milanski rivali će pokušati da obore cenu na oko 30.000.000 evra. Sa novim dugoročnim ugovorom, Sasuolo u teoriji ne mora da spušta cenu. Mirni su jer je igrač blindiran još četiri godine. Mogu da traže koliko hoće i da lako odbiju nedovoljne ponude.

Ili je u pitanju nešto drugo? Nova moda u italijanskom fudbalu kako da se mulja i vara na fudbalskoj pijaci.

Postoji ugao gledanja da je Skamakin produžetak ugovora sa Sasuolom zaštitio klub ali i poslao poruku kupcima da će im biti olakšan put do Skamake.

Italijani već godinama nalaze načine kako da zaobilaze finansijski fer-plej i da koriste rupe u pravilnicima. Setimo se čuvenih procenata, trećih strana, zajedničkih vlasništva ugovora… Kada je to otišlo u istoriju, bacili su se na pozajmice. Niko ništa zvanično ne plaća, a pare i transferi se vrte.

U tome prednjače Juventus i Inter. Dovode skupe igrače koje ne plaćaju odmah kako ne bi bili zavedeni sada u klupskim knjigama nego za godinu i dve. Retki su slučajevi poput De Lihta ili Vlahovića kada praktično otimaju prodavcu igrača pa ne mogu da se nadaju nikakvim ustupcima druge strane i moraju odmah da plate. Ali sa većinom klubova nalaze kompromis da plate kasnije…

U pitanju su jednogodišnje, a sve češće i dvogodišnje pozajmice sa obaveznim pravom otkupa. Na taj način kupci fiktivno poštuju finansijski fer-plej jer im se troškovi ne računaju sada već kasnije, pa ne ulaze u crvenu zonu. Podsetimo, Juventus je tako doveo Kjezu na dvogodišnju pozajmicu i odloženo plaćanje, potom Moratu, Lokatelija… Inter je tako uzimao Politana, Sensija, Koreu, Gosensa… Primetićete da je Sasuolo klub koji najviše pristaje na odloženo plaćanje.

Zato Skamakin današnji ugovor nije nikakva garancija da će igrač ostati u klubu. Ovo bi samo mogao da bude ustupak potencijalnom kupcu da dogovori pozajmicu na dve godine, isplatu u ratama pa da tek u leto 2024. plati ceo trošak. Da je Skamaka ostao po starom ugovoru, ne bi bilo moguće realizovati otkup ugovora koji u leto 2024. ne bi postojao jer bi već istekao.

Očekuje se sličan potez i sa Đakomom Raspadorijem kojeg želi Juventus i čija vrednost je oko 30.000.000 evra. On trenutno u Sasuolu igra za samo 100.000 evra godišnje i ima ugovor do 2024. Sledi mu povišica kako bi mirnije dočekao prelazni rok u kojem će biti jedan od najtraženijih italijanskih fudbalera.


tagovi

Đakomo RaspadoriĐanluka Skamaka

Obaveštavaj me

Milan
Inter

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara