Aleksandar Stanojević (©Starsport)
Aleksandar Stanojević (©Starsport)

Posle Nikolića, Stanojević najmanje prosuo! Milošević, Đukić i Mirković procentualno jednaki

Vreme čitanja: 3min | uto. 22.12.20. | 10:45

Nikolić daleko ispred svih

Dosta vremena je prošlo otkako je Partizan poslednji put u prvenstvu napravio seriju od osam uzastopnih pobeda. Zaljubljenici u statistiku kažu da je takav niz prethodno napravio Marko Nikolić u poslednjoj sezoni kada su crno-beli podigli šampionski pehar. On je imao i jedan trijumf više, serija je stala na devet.

I dok među navijačima Partizana po internetu traju prepirke između onih koji podržavaju Aleksandra Stanojevića, koji veruju da će se niz dobrih rezultata nastaviti, te onih koji smatraju da igra Parnog valjka nije dovoljno atraktivna za njihov ukus, kod matematike nema pogađanja. O ukusima se može raspravljati, ali o onom što donosi titule – a to su bodovi – ne može.

Izabrane vesti

Analiza bodovnog salda koji je napravio Stanojević otkako je došao u Humsku uoči 7. kola Superlige govori da je nakon te poslednje šampionske sezone od svih trenera koji su vodili Partizan, baš aktuelni šef struke prosuo najmanje bodova u domaćem šampionatu.

Ni Marko Nikolić svojevremeno nije vodio crno-bele od prvog kola, uzeo ih je takođe sa bodovnim zaostatkom, ali je potom na 34 prvenstvene utakmice upisao 29 pobeda, tri remija i dva poraza. Osvojio je 90 bodova, odnosno 88,2 odsto od mogućih bodova. Ili u proseku 2,64 po utakmici. To mu je bilo dovoljno, uz sistem sa podelom bodova, pobedama u derbiju i kiksom večitog rivala na Voždovcu da napravi veleobrt na vrhu tabele i da osvoji krunu.

U poređenju sa tom sezonom, koja se uzima kao etalon, Aleksandar Stanojević je na 13 utakmica u Superligi ostvario deset pobeda, dva remija i poraz. Uzeo je 32 boda, odnosno 82 odsto ili 2,46 po utakmici. I to je bilans koji je daleko bolji od njegovih prethodnika na klupi crno-belih.

Zanimljivo je da, iako među navijačima verovatno važi drugačiji utisak, bilans u prvenstvu Sava Miloševića, Miroslava Đukića i Zorana Mirkovića je skoro identičan. Iako ni njima nisu bile iste startne pozicije.

Milošević je imao jednu od najtežih situacija kada je preuzeo tim u proleće 2019. Ali je i imao i celu narednu sezonu pred sobom, u kojoj se nije proslavio sa 14 bodova zaostatka za Crvenom zvezdom. O startu tekuće sezone da i ne govorimo. Sve kada se sabere, Savo je vodio Partizan na 46 utakmica u Superligi, ostvario 30 pobeda, četiri remija i 12 poraza. Uzeo je 94 boda, odnosno 68 odsto ili 2,04 boda prosečno po utakmici.

Gotovo u dlaku isto je prošao i Zoran Mirković. I on je preuzeo tim usred sezone i usred sezone ga je i napustio. Stigao je da predvodi crno-bele na 23 utakmice u ligi, dobio je 13 mečeva, osam je završio nerešeno, a dva izgubio. Osvojio je 47 bodova, odnosno 68 odsto ili 2,04 po utakmici – isto kao Milošević.

Veliki uspeh je Miroslav Đukić napravio na međunarodnoj sceni, odveo je tim do evropskog proleća, ali u Superligi je takođe omanuo. Za nešto malo više od jedne sezone Đukić je 39 puta vodio Partizan u “domaćici” i ostvario skor od 24 pobede, osam remija i sedam poraza. Uzeo je 80 bodova ili 68,3 odsto, odnosno 2,05 prosečno po utakmici.

Možda će Stanojević u nastavku prvenstva dostići, pa i nadmašiti niz koji je skrojio Nikolić kada je osvojio titulu, ali nisu velike šanse da će uspeti i on da podigne šampionski pehar. Bar ne ove sezone. Bodovni zaostatak je veći nego što ga je Partizan imao onomad, nema ni podele bodova, plej-ofa...

Ako je za bar nekakvu utehu, bar se pozitivan trend u rezultatima vidi.

U PRVENSTVU

Marko Nikolić 34  29  3   2   74:19    90  88,2%    2,64

Aleksandar Stanojević   SL: 13  10  2   1   24:5 32       82%    2,46

Miroslav Đukić 39  24  8   7   72:34    80  68,3%    2,05

Savo Milošević 46  30  4   12  105:46   94  68,1% 2,04

Zoran Mirković 23  13  8   2   38:10    47  68,1% 2,04

*broj utakmica, pobeda, remija, poraza, gol-razlika, osvojeni bodovi, procenat osvojenih bodova i broj bodova prosečno po utakmici


tagovi

FK PartizanZoran MirkovićMiroslav ĐukićMarko NikolićSavo MiloševićAleksandar Stanojević

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara