Fudbaleri Gojasa (©AFP)
Fudbaleri Gojasa (©AFP)

Posle uspeha u Kopa Sudamerikani Gojas se okreće domaćem prvenstvu

Vreme čitanja: 4min | pon. 03.07.23. | 23:05

U poslednjem kolu 13. kola brazilske Serije A tim koji trenira Armando Evanđelista dočekuje Koritibu (utorak, 01)

Sa veoma dobro obavljenom misijom i prolaskom u nokaut fazu Kopa Sudamerikane, Gojas se vraća obavezama u domaćem prvernstvu, gde traži izlaz iz zone ispadanja. Tim iz Gojanije u noći između ponedeljka i utorka (od 01.00 časova po srednjoevropskom vremenu) na stadionu Aile Pinjeiro će da ugosti fenjeraša Koritibu. Taj susret stavlja tačku na dnevni red 13. kola brazilske Serije A.

Gojas na ovaj okršaj dolazi veoma motivisan posle malo očekivanog pozitivnog ishoda protiv Independiente Santa Fea, na teritoriji Kolumbije. Situacija pred poslednje kolo grupne faze drugog po snazi klupskog kontinentalnog takmičenja, apsolutno je bila naklonjena Smaragdima, a remi je bio dovoljan da ih zadrži u daljem toku takmičenja. Međutim, tim iz Gojanije je u noći između srede i četvrtka ostvario pobedu u Bogoti rezultatom 2:1, čime je okončao učešće u grupnoj fazi takmičenja kao prvi.

Izabrane vesti

Završili su fudbaleri Gojasa sa dva boda više od drugoplasiranog Universitarija iz Perua, a prvo mesto je omogućilo Gojasu da se direktno plasira u osminu finala. Sada konačno može da se fokusira na pokušaj da napusti zonu ispadanja u nacionalnom prvenstvu, u koju je zapao nedavnim lošim rezultatima.

Utakmica u kolumbijskoj prestonici bila je treća pod trenerom Armandom Evanđelistom, koji je jasno stavio do znanja da očekuje pojačanje u letnjem prelaznom roku. U prethodnom kolu šampionata Serije A, Gojas nije mogao da odoli tehnički boljem i kvalitetnijem Red Bul Bragantinu, te je tako u Bragansi pretrpeo I sedmi poraz od početka sezone, zadržavši se na 11 osvojenih bodova iz tri pobede i dva remija.

01.00: (2,05) Gojas (3,35) Koritiba (3,80)

Ulazak u 13. kolo, Smaragni tim započeće sa 17. mesta na tabeli, što je prva pozicija u zoni ispadanja, samo bod ispod Kujabe, koja zauzima 16. mesto i prvi je tim iznad crte. Tim se nalazi pod teškim pritiskom, u pokušaju da se rehabilituje dok još ima vremena za to, izbegavajući dalje komplikacije u takmičenju. U poslednjih deset odigranih utakmica na svom terenu u svim takmičenjima, Gojas je zabeležio pet pobeda, tri remija i samo dva poraza.

Koritiba, koja je od nedavno u vlasništvu Treecorpa i otkako je postala korporativni klub, u potrazi je za novim trenerom. Antonio Karlos Zago, koji je bio angažovan da zameni Antonija Oliveira, praktično iznudivši njegovu ostavku, na kraju je i sam postao žrtva. Posle poraza od Gremija sa 1:5, uputio je teške kritike u pogledu tehničkog kvaliteta igrača kojima je komandovao. To je učinilo njegovu stalnost na funkciji trenera neizvodljivom čak i ako je samo nekoliko dana ranije dobio poverenje od strane uprave kluba. Pomoćnik Tijago Kosloski biće zadužen za vođenje tima u ovom prelaznom periodu, dok se ne angažuje novi menadžer kao i određena igračka pojačanja u predstojećem prelaznom roku.

Bez pobede u dosadašnjem toku šampionata, sa samo četiri osvojena boda iz četiri remija i osam poraza, Koritiba je potonula na samo dno tabele brazilskog elitnog karavana. To je jedini tim koji još nije uspeo da pobedi u prvih 12 kola. Štaviše, poslednju pobedu ostvarila je 23. februara, kada je u prvoj fazi Kupu Brazila bila uspešnija od četvrtoligaša Humaita. Od tada, Koritiba je zabeležila čak 18 utakmica bez pobede i stoga se kvalifikuje kao prvi kandidat za ispadanje u drugu nacionalnu diviziju, osim ako ne pokrene značajnu rezultatsku evoluciju, za koju ima vremena, jer je prošla tek jedna trećina šampionata.

Međutim, ostali takmičari u borbi za opstanak već počinju da ostvaruju opasnu prednost u odnosu na tim iz Parane, a u meč 13. kola, Glorioso ulazi sa minusom od osam bodova u odnosu na Kujabu, prvi tim van zone ispadanja. U prethodnih pet duela zabeležena su dva remija i tri poraza. Po bod su uspeli da izvuku protiv Santosa i Kujabe, pored poraza od Palmeirasa, Internasionala i Gremija. Delujući u gostima, tim Koritiba je ostvarila samo jednu pobedu, remi i osam poraza u poslednjih deset odigranih utakmica u svim takmičenjima.

Uz značajne izostanke, Vilijana Farijasa, Lizijera i Žuniora Ursa, Koritiba očekuju dodatne poteškoće na teritoriji Gojasa, gde Smaragdi odlučno marširaju, pa čak i pored ne tako obećavajuće kampanju za Seriju A, pošto su dokazali svoju vrednost u drugim takmičenja. Sada, posle tri uzastopne utakmice van svog stadiona, Gojanosi imaju ogromnu podršku svojih navijača na Aile Pinjeiru gde izlaze sa željom da pobede i napuste zonu ispadanja.

(Piše: Đorđe RADONJIĆ)

BRAZIL 1 – 13. KOLO

Subota

Sao Paulo – Fluminense 1:0 (0:0)

/Lusijano 88/

Baija – Gremio 1:2 (1:1)

/Kajki 21 – Kristaldo 9, Martins 90+5/

Flamengo – Fortaleza 2:0 (1:0)

/Barbosa 16, De Araskaeta 64/

Nedelja

Internasional – Kruzeiro 0:0

Korintijans – Bragantino 0:1 (0:1)

/Eduardo Saša 18/

Atletiko PR – Palmeiras 2:2 (0:1)

/Bueno 67pen, Roke 73 – Endrik 23, Menino 58/

Atletiko Mineiro – Amerika Mineiro 2:2 (2:0)

/Zaračo 2, Hulk - Mastrijani 59, 72/

Botafogo – Vasko da Gama 2:0 (0:0)

/Enrike 54, Alberto 90+5/

Kujaba – Santos 3:0 (0:0)

/Dejverson 53, Denilson 75, Rikelme 86/

Ponedeljak

01.00: (2,05) Gojas (3,35) Koritiba (3,80)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Brazil 1GojasKoritiba

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara