©AFP
©AFP

Posledice skandala u Marselju: Domaćin nije odgovoran za nešto što se desilo 500 metara od stadiona, Lion će biti kažnjen

Vreme čitanja: 3min | pon. 30.10.23. | 11:59

Gosti na udaru zbog rasističkih i nacističkih ispada svojih pristalica, počinioce čekaju najstrože zatvorske kazne

Huliganizam u Francuskoj je sinoć doživeo vrhunac i jasno pokazao da tamošnji organi reda više ne drže situaciju pod svojom kontrolom. Javne ličnosti govore o tome da su dešavanja koja su prethodila odloženom meču između Marselja i Liona predstavlja jasno ogledalo stanja u društvu, a sada je upravo na državi da pokuša da pronađe rešenje da se sve to nekako zaustavi.

Ipak, zasad još uvek nije doneta nijedna konkretna mera. Ne zna se čak ni šta će biti sa utakmicom, odnosno pod kojim će okolnostima biti odigrana. Navodno, kao jedini upražnjeni termin pominje se 6. decembar.

Izabrane vesti

Nema dileme da će oni koji su kamenovali autobus Liona i pritom ozbiljno povredili trenera Fabija Grosa (12 kopči na levom oku) i njegovog pomoćnika Rafaelea Longa, biti ozbiljno kažnjeni, ali to ne znači da će Olimpik iz Marselja biti sankcionisan.

S Velodroma poručuju da ne mogu da budu odgovorni za ono što se dešavalo 500 metara od njihovog stadiona, već prebacuju odgovornost na lokalne vlasti. Ipak, predsednik Marselja Pablo Longorija bio je besan zbog skandaloznog događaja.

"To je potpuno neprihvatljivo, moje misli su uz Fabija Grosa. Upropasitit žurku pred punim stadionom i 65.000 ljudi. Bez obzira što se sve dogodilo izvan stadiona, ljut sam, užasnust. Za ovo što se dogodilo nema mesta ni u fudbalu, ni u društvu. Dođeš da igraš fudbal i nađeš se u ovakvoj situaciji izvan stadiona. Potpuno je neprihvatljivo", rekao je gazda domaćeg tima.

Pablo Longoria ©AFPPablo Longoria ©AFP

Marselj možda neće biti kažnjen zbog ispada svojih pristalica, ali Lion bez sumnje hoće zbog svojih. Njih oko 600 na parkingu stadiona upućivali su rasističke uvrede i nacističke pozdrave domaćim igračima. To su osudili u samom Lionu.

"Olimpik Lion ošto osuđuje neprihvatljivo rasističko ponašanje pojedinaca. Klub je zatražio video snimke da identifikuje počinioce bilo kod dela suprotnog zakonu, ali njegovih vrednosti i podseća na želju da ih drži dalje od tribina", stoji u saopštenju Liona.

Ministar unutrašnjih poslova Francuske Žeral Daran zatražio je najstrože moguće zatvorske kazne za počionoce ovog dela. On je saopštio da je povređeno pet policajaca, a devet osoba uhapšeno.

Nakon odlaganja meča došlo je konfuzije u vezi sa Lionovim odlukama. Arbitar Fransoa Letekije je zvanično saopšio da gosti nisu želeli da se utakmica odigra, što su u Lionu demantovali, ali je ministarka sporta Ameli Udea Kastera poručila da je odlaganje bilo ispravna odluka.

"To je potuno užasno, odvratno, takvi akti mržnje, negacija vrednosti fudbala i sporta. Neverovatno. Moramo brzo da pronađemo počinioce, da budu najstrože kažnjeni. Svu podršku dajemo treneru Liona i njegovom pomoćniku. Ova odluka je bila neophodna zbog sportske pravičnosti, reč je o delima učinjenim van stadiona. Posle istrage moraćemo da se vratimo lancu odgovornosti, ali to ne spada u sportsku disciplinu", rekla je ministarka i poručila da fudbal treba da pronađe inspiraciju u Svetskom prvenstvu u ragbiju, koji je prethodnih nedelja organizovan u Francuskoj bez ikakvih incidenata.


tagovi

Fabio Groso

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara