Samir Nurković iz Čifsa u duelu sa Langermanom iz Mamelodija (©Shutterstock, ©AFP)
Samir Nurković iz Čifsa u duelu sa Langermanom iz Mamelodija (©Shutterstock, ©AFP)

Poslednje kolo u Južnoj Africi: Sve karte složene po meri Poglavica i Nurkovića

Vreme čitanja: 4min | sub. 05.09.20. | 10:27

Mamelodi vreba kiks Kajzer Čifsa, treće mesto je "tražena roba", čekaju se još dva učesnika kupa, ali i borba za opstanak je neizvesna

Došlo je vreme za svođenje računa. Najduža sezona prvenstva Južne Afrike u istoriji završiće se danas, nekih 13 meseci pošto je započela. Poslednje kolo odlučuje o konačnom plasmanu Premijeršipa, uz obilje neizvesnosti i kalkulacija. Trka za titulu, mesta u afričkim klupskim takmičenjima, borbe za najboljih osam i pokušaj da se izbegne plej-of za opstanak i ispadanje veoma su neizvesne i zamršene, a svih osam mečeva kreće istovremeno kako bi se izbegla potencijalna "štelovanja".

Borba za šampiona je možda najjednostavnija od svih. Na vrhu su bodovno poravnati Kajzer Čifsi i Mamelodi, s tim što Poglavice znaju da im pobeda nad ugroženom Barokom u gostima veropvatno donosi pehar. To je zato što bi u takvom slučaju Mamelodi Sandauns morao da pobedi na svom terenu Blek Leopards, takođe tim koji nije osigurao opstanak, sa barem četiri gola većom razlikom od Glamur Bojsa. Na primer, pobeda Čifsa od 1:0 nad Barokom koja drži pretposlednje mesto na tabeli dovela bi do toga da Brazilci moraju da slave sa 5:0 nad Leopardsima.

Izabrane vesti

Razlog tome je činjenica da puleni nemačkog stratega Ernsta Midendorpa imaju +21 gol-razliku, u poređenju sa +18 koju imaju Brazilci. Ako se, kojim slučajem, dogodi da rivali završe bodovno poravnati sa istim plusem u gol-količniku, posmatraće se postignuti golovi, a Čifsi su i tu bolji sa 47 pogodaka, naspram 40 Saundaunsa, tako da su sve karte složene u korist tima iz Johanezburga u pohodu na prvi srebrnjak u poslednjih pet godina.

Jedan od najzaslužnijih za taj podvig je Samir Nurković, srpski napadač koji je prvi strelac tima sa 13 golova i ujedno treći u ligi. Momak iz Tutina, koji se fudbalski obrazovao u Partizanovoj školi, opčinio je zemlju koja izlazi na dva okeana. Nema dileme, pristalice Poglavica polažu najveće nade u Nurkovića na današnjeg gostovanju,

Sa druge strane, ukoliko Kajzer Čifs kiksne, to bi otvorilo vrata ka uspehu aktuelnom braniocu krune Mamelodiju. Brazilci žele treću vezanu krunu, odnosno jubilarnu 10.

Čifsi i Sandauns već su osigurali plasman u Ligu šampiona Crnog kontinenta u sezoni 2020/21, ali trka za treće mesto i ulazak u CAF Kup Konfederacije još je veoma živa. Supersport Junajted trenutno drži tu poziciju sa 50 bodova (+18 gol-razlika), ali odmah iza vrebaju Orlando Pajrats (49, +10) i Bidvest Vits (49, +9).

Dakle, pobeda Supersporta nad Kejp Taun Sitijem obezbediće treću poziciju, ali bilo koji drugi rezultat otvorio bi vrata za druga dva tima ako trijumfuju.

Pirati napadaju neugodni Stelenboš, dok se Vits suočava sa Polokvaneom, u verovatno završnom meču Studenata kao profesionalnog kluba, osim ako brend ne bude vaskrsao nakon prodaje novim vlasnicima.

Ako Supersport izgubi bodove, a Pirati i Vits pobede, onda bi se to moglo svesti na gol-razliku i potonjem će trebati pobeda sa dva gola više od Bakanirsa, jer imaju lošiji rekord postignutih golova (30 za razliku od 39 Orlanda).

Kajzer Čifs, Mamelodi Sandauns, Supersport, Orlando, Vits i Maricburg su obezbedili svoja mesta na MTN8 kup, naredne sezone, ali još se čekaju dva učesnika. Kejp Taunu (39 bodova, +2 gol-razlika) će biti potreban samo bod protiv Supersporta da bi bio siguran, dok je na osmoj poziciji Hajlends Park (38, -4), koji ide u na noge Amazuluu, koji nije obezbedio opstanak. Neophodne pobede da bi imali priliku da se presele u osam najboljih jure Blumfontejn Seltik (36, +2) i Stelenboš (36, -7), koji gostuju Maricburgu, odnosno Pajratsima.

Pet timova ostaje u grupi onih koji bi da izbegnu ispadanje ili sve što ima veze sa baražem. Ipak, najrealnije je da je Polokvane već u završio priču sa Premijeršipom. Kako bi ovaj tim mogao do doigravanja za opstanak morao bi da pobedi Bidvest sa nekih šest ili sedam golova razlike, i da se pritom nada da će Baroka da izgubi sa veliko razlikom. Takav scenario je gotovo nerealan i bilo bi to jedno od najvećih bekstava poslednjeg dana takmičenja u istoriji fudbala.

Zanimljivija je borba četiri strane za izbegavanje plej-ofa. Baroka trenutno zauzima 15. mesto sa 28 bodova i -9 gol-razlikom. Iznad nje je Blek Leopards (29, -14), Amazulu (29, -13) i Čipa Junajted (31, -9).

JUŽNA AFRIKA 1 - POSLEDNJE 30. KOLO

Petak

15.30: (1,80) Amazulu (3,30) Hajlends Park (4,50)

15.30: (5,00) Baroka (3,45) Kajzer Čifs (1,70)

15.30: (1,35) Bidvest Vits (4,30) Polokvane (9,50)

15.30: (2,80) Blumfontejn Seltik (2,70) Maricburg (2,85)

15.30: (2,25) Čipa Junajted (2,95) Golden Erouz (3,35)

15.30: (4,10) Kejp Taun (3,35) Supersport (1,85)

15.30: (1,60) Mamelodi Sandauns (3,50) Blek Leopards (5,90)

15.30: (1,40) Orlando Pajrats (4,10) Stelenboš (8,00)

*** kvote su podložne promenama



tagovi

Južna Afrika 1Samir NurkovićKajzer ČifsMamelodi Sandauns

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara