Rikardinjo u akciji protiv Srbije (©MN Press)
Rikardinjo u akciji protiv Srbije (©MN Press)

Poslednji čarobni ples velikog Rikardinja; Srbija u "grupi smrti", preti joj profesor iz Novog Sada

Vreme čitanja: 5min | ned. 12.09.21. | 12:02

Startuje Svetsko prvenstvo u futsalu, prenosi na RTS 2

Svako ko je imao priliku da vidi Rikardinja na delu bio je privilegovan. Srećom, u njegove majstorije mogla je da se uveri i beogradska publika na Evropskom prvenstvu 2016. godine, kada je upravo protiv Srbije napravio jedan od najboljih poteza u svojoj nestvarnoj karijeri.

Ipak, svakoj divnoj priči se približi kraj. Čovek koji je šest puta proglašavan za najboljeg na planeti, ima tri osvojene Lige šampiona, jedno Evropsko prvenstvo i još dosta klupskih trofeja, narednih dana u Litvaniji (12. septembar - 3. oktobar) biće u situaciji da opet napadne titulu svetskog šampiona sa svojom Portugalijom. Do sada je trofeju bio najbliži pre pet godina u Kolumbiji, kada je osvojio četvrto mesto. Sada ima 36 godina i jasno je da je ovo poslednja prilika da ga gledamo na ovako visokom nivou na Mundijalima.

Izabrane vesti

"Svi mi uvek težimo da osvojimo nešto veliko za našu reprezentaciju. Osvojili smo Evropsko prvenstvo, što je bilo kao dodirivanje neba, ali uvek želimo više. Sada je došao trenutak kada imamo brutalnu mešavinu mladih i iskusnih igrača. Motivisani smo i želimo da poboljšamo rezultat od pre četiri godine", rekao je Rikardinjo.

Portugalci ne bi trebalo da imaju bitnije probleme u grupi C, gde će za rivale imati Tajland, Solomonska ostrva i Maroko, ali je za Rikardinja bilo najvažnije da se vrati u ritam posle teške pvrede zgloba. Ipak, čini se da je došao do željene forme nakon slavlja u prijateljskim okršajima sa Japanom (3:2), Venecuelom (2:1), Angolom (4:3), Kostarikom (5:0) i Paragvajem (dva puta po 2:1). Portugalci su doživeli i poraz od Uzbekistana (1:3), što je predstavljalo dobru opomenu pred turnir.

"Nije lako vratiti se iz povrede nakon mnogo meseci, ali ja sam ovde i uvek pokušavam da dam sve od sebe i pomognem Portugalu da dogura što je dalje moguće, bilo golovima, trčanjem, prekršajima, čime god. Ovo je timski sport i potrebni su nam svi da bismo stigli tamo gde želimo", naglasio je majstor futsala.

SRBIJA U GRUPI SA BRANIOCEM TITULE I TREĆEPLASIRANIM SA PRETHODNOG SP, STRUČNI ŠTAB POJAČAN MARKOSOM SORATOM 'PIPOKOM'

Zvanično deveto Svetsko prvenstvo u futsalu održava se u tri litvanska grada, Kaunasu, Vilnjusu i Klajpedi, a reprezentacija Srbije se nalazi u pravoj grupi smrt. Rivali su branilac titule Argentina, trećeplasirani iz Kolumbije, Iran, i Sjedinjene Američke Države.

Argentinci i Iranci i ovoga puta će biti u grupi među pet-šest najvećih favorita za osvajanje trofeja, dok izabranici Dejana Majesa spadaju u grupu potencijalnih iznenađenja na velikoj sceni. Argentinci i Iranci su viđeni kao dve prvoplasirane selekcije u grupi, ali treba imati na umu da i četiri najbolje trećeplasirane selekcije idu u osminu funala.

Srbije nije bilo u Kolumbiji, ali su Orlovi 2012. godine stigli do osmine finala, gde su eliminisani upravo od Argentine. Srpski tim je takođe ozbiljna mešavina mladosti i iskustva. Tu su još uvek majstori na kojima se gradio imidž srpskog futsala, poput Mladena Kocića, Marka Pršića, Stefana Rakića i Slobodana Rajčevića, ali je glavni motor ovog tima u poslednje dve godine postao sjajni Jovan Lazarević.

Ipak, Orlovi imaju i jednog aduta iz senke. U pitanju je Markos Sorato 'Pipoka', svetski šampion sa Brazilom 2012. godine, koji će biti od ogromne pomoći Majesovom stručnom štabu, pre svega zbog ogromnog iskustva na ovakvim turnirima.

Upravo njegove Brazilce mnogi ponovo vide kao najveće favorite za osvajanje zlatne medalje, ali tu su i moćne Španija i Rusija. Argentina je pokazala da se sa odgovornom i taktički perfektnom igrom može do trofeja, dok su Iranci od zemlje sa velikom ekspanzijom futsala došli do ozbilje sile ovog sporta. Nikako se iz kruga najvećih favorita ne smeju izbaciti pomenuti Portugalci i izuzetno kvalitetan Kazahstan.

Srbija turnir započinje 14. septembra protiv Irana (17.00), tri dana kasnije protivnik je Argentina (19.00), dok je možda i presudni meč sa Sjedinjenim Američkim Državama zakazan za 20. septembar (19.00).

PROFESOR IZ SRBIJE VODI SAD

Na klupi Amerikanaca, u ulozi selektora, sedi mašinski inženjer po struci, sa profesroskom karijerom iza sebe, Dušan Jakica, U dulu sa Srbijom naspram svog tima imaće dvojicu bivših studenata, Davora Popovića i Dragana Tomića.

"Naučio sam ih prvim koracima u futsalu. Svaki dan dobijam poruke u kojima mi žele sreću, kažu mi: 'Ako je neko zaslužio uspeh, onda ste to vi profesore'. Neverovatno je kada nekoga koga znate još dok je bio dete sada ima svoju porodicu i igra za reprezentaciju. Igrači i stručni štab srpske reprezentacije su mi kao braća. Ja znam sve o njima, a oni o meni", ispričao je Jakica nedavno za sajt FIFA.

Amerikancima će ovo biti šesto učešće na Mundijalima u futsalu. Davne 1989. su bili treći, a tri godine kasnije drugi na svetu. Ipak, turnir u Litvaniji biće im povratak na veliku scenu još od Brazila 2008. Očekivanja nisu velika, jer američku reprezentaciju većinom čine amateri, igrači koji futsal igraju iz zadovoljstva, a za život zarađuju baveći se drugim poslovima.

"Šta imamo da izgubimo? Ništa. Od ovakve grupe možemo samo da profitiramo. U Americi nemamo ligu, klubove niti redovne treninge, a takmičićemo se sa igračima kojima je futsal život. Spremni smo, ostavićemo srce na terenu i igrati kao da smo porodica", najavio je Jakica.

Za profesora iz Novog Sada duel sa Srbijom imaće poseban značaj.

"Biće to vrlo emotivna utakmica za mene, ali profesionalac sam i igraću da pobedimo. Biće to najvažnija utakmica u mom životu", istakao je Dušan Jakica.

SVETSKO PRVENSTVO U FUTSALU - PRVO KOLO

Nedelja

Grupa A

17.00: (1.10) Kazahstan (8.00) Kostarika (13.0)

19.00: (4.50) Litvanija (4.60) Venecuela (1.55)

Grupa B

15.00: (1.10) Rusija (8.00) Egipat (13.0)

17.00: (1.20) Uzbekistan (7.00) Gvatemala (8.50)

Ponedeljak

Grupa C

17.00: Maroko - Solomonska Ostrva

19.00: Tajland - Portugalija

Grupa D

17.00: Vijetnam - Brazil

19.00: Panama - Češka

Utorak

Grupa E

17.00: Paragvaj - Španija

19.00: Angola - Japan

Grupa F

17.00: Srbija - Iran

19.00: Argentina - SAD

*Kvote su podložne promenama

PIŠU: Nenad Jovanović i Jovan Terzić


tagovi

futsalSP u futsaluRikardinjo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara