Fudbaler Zamaleka Ahmed Zajed (©AFP)
Fudbaler Zamaleka Ahmed Zajed (©AFP)

Posrnuće velikana: Zamalek niže poraze, zbog dugova nije registrovao pojačanja za Ligu šampiona

Vreme čitanja: 3min | pon. 13.02.23. | 09:57

Prvak Egipta sa serijom od pet poraza u poslednjih šest kola dočekuje ligaški duel sa Smuhom (ponedeljak, 18) u Aleksandriji

Pre nekoliko godina je jedan od najboljih afričkih fudbalskih klubova Zamalek bio u finansijskoj krizi, zbog čega je imao zabranu da dovodi pojačanja. Pomislio bi čovek da je ta kriza rešena uzimanjem dve uzastopne titule u Egiptu, u prethodne dve sezone, ali Beli vitezovi ove zime prolaze kroz nove ogromne probleme. Kako rezultatske, tako i finansijske. Zbog svega toga, veliko je pitanje da li je Zamalek zaista favorit u Aleksandriji protiv Smuhe ovog ponedeljka od 18 časova, u 18. kolu Premijer lige Egipta.

U koliko je velikom problemu Zamalek najbolje pokazuje to što za Ligu šampiona nije mogao da registruje januarska pojačanja. Duguje plate igračima, zbog čega CAF nije dopustio Naseru Mansiju, defanzivcu Mahmudu Šabani i Ahmedu Belhadžiju da nastupaju u grupnoj fazi elitnog takmičenja. Bez njih, prvak Egipta je u petak u Kairu poražen od šampiona Alžira Beluizdada sa 1:0.

Izabrane vesti

Bio je to peti poraz Zamaleka na poslednjih šest mečeva u svim takmičenjima, dok je on na poslednjih ostvario tek jednu pobedu. U tom crnom periodu, koji traje od početka 2023. godine, Zamalek je eliminisan i iz Kupa Egipta od Piramidsa posle penala, iako je duže od 110 minuta imao igrača više, usled ranog isključenja Gabra!

Od tada, Beli vitezovi su pred svojim navijačima pretrpeli i debakl od najvećeg rivala Al Ahlija (3:0), a potom su izgubili i od slabašne Gazl El Mahale (2:1) i Farka (3:0). Između te dve utakmice su savladali Fjučur (2:1) u domaćem prvenstvu, a to je jedina utakmica na kojoj nije sedeo na klupi portugalski trener Žosualdo Fereira. Naime, on je posle poraza od Gazla dao otkaz, ekipu je protiv Fjučura vodio njegov pomoćnik, a uprava ga je ubedila da se vrati na klupu posle toga, verovatno u nedostatku drugog rešenja.

18.00: (3,25) Smuha (3,00) Zamalek (2,25)

Sada 12-plasirana Smuha ima priliku da u Aleksandriji pred svojim navijačima dodatno dotuče umornog i indisponiranog protivnika, koji na svu muku na sever Egipta dolazi bez povređenih Mahmuda Avada, Omara Džabera i Ahmeda Fatuha.

Smuha je poput današnjeg rivala takođe izgubila u polufinalu Kupa Egipta, od Al Ahlija (3:1), ali i pored toga je uspela da podigne formu u prvenstvu. Tako je u poslednjih pet kola osvojila 10 poena (tri pobede i po remi i poraz). Dovoljno za bekstvo iz zone ispadanja.

U 1. kolu aktuelnog šampionata Zamalek je pobedio Smuhu sa 2:0, ali je zato prošle sezone na gostovanju u Aleksandriji poražen istim tim rezultatom.

EGIPAT 1 – 18. KOLO

Četvrtak

Al Itihad – Asvan 2:0 (0:0)

/Hasan 51, Mabululu 63/

Petak

Gazl El Mahala – Arab Kontraktors 0:3 (0:1)

/Kaled 1, Očaja 63, Fati 90+5/

Subota

Farko – Nacionalna Banka Egipta 1:0 (1:0)

/Hameda 4/

El Gaiš – El Dakleja 0:1 (0:0)

/El Zahdi 51/

Nedelja

Keramika Kleopatra – Al Masri 3:0 (1:0)

/Rajan 31, 50, Kamal 75ag/

Ponedeljak

18.00: (3,25) Smuha (3,00) Zamalek (2,25)

Utorak

16.00: Al Ahli – Ismaili

Četvrtak

16.00: (1,57) Fjučur (3,50) Haras El Hodud (6,00)

18.00: Piramids – Enpi

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Egipat 1SmuhaZamalek

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara