Emir Obuća (©fksarajevo.ba)
Emir Obuća (©fksarajevo.ba)

Posrnulo Sarajevo sa novim trenerom traži izlaz iz krize

Vreme čitanja: 5min | ned. 23.10.22. | 11:07

BiH 1: Emir Obuća u ulozi vatrogasca u bordo timu na gostovanju Posušju

(Od dopisnika Mozzart Sporta iz Sarajeva)

Posle jučerašnjih rezultata jasno je da se polako ali sigurno u vrhu tabele izdvajaju ekipe koje će do kraja voditi borbu za titulu. Neizvesno će biti i u borbi za opstanak, jer je bodovna razlika veoma mala. Zavesa na 15. kolo biće spuštena danas, pošto su na rasporedu dve bitne utakmice.

Izabrane vesti

POSUŠJE – SARAJEVO (14:30)

Kada je tokom leta Sarajevo napravilo rekonstrukciju ekipe, a kormilo preuzeo mladi i perspektivni stručnjak Feđa Dudić, činilo se da će bordo tim biti jedan od glavnih pretendenata za titulu. Međutim, taj optimizam je trajao svega nekoliko utakmica, jer Sarajevo odavno nije imalo ovako loše rezultate. Svega 19 bodova posle 14 kola je zaista premalo od ekipe od koje se svake godine očekuje pehar. Pošto je Zrinjski već dobrano odmakao, usledila je eliminacija iz Kupa što je samo dolilo ulje na vatru i značilo kraj ljubavi između bordo tima i sada već bivšeg trenera Feđe Dudića.

Pritisak koji postoji u Sarajevu progutao je mnogo veće trenere no što je to Dudić, pa se nakon početnog hvalisanja sada u javnosti postavljaju pitanja, vredi li zapravo i igrački kadar?! Ulogu vatrogasca preuzeće Emir Obuća. Dosadašnji pomoćnik u stručnom štabu pokušaće da razdrma ekipu i bar nakratko vrati poljuljano samopouzdanje. To će biti vraški težak posao jer su igrači poput Asmira Suljića, Dala Varešanovića i Hamze Čatakovića počeli da liče na ispodprosečne fudbalere, a ne na asove koji su do pre nekoliko kola mogli jednim potezom sve da reše.

14.30: (2,90) Posušje (3,15) Sarajevo (2,40)

Kriza je evidentna, samo se postavlja pitanje, nazire li joj se kraj?

"Sigurno je da nas čeka teška utakmica. Posušje poseduje kvalitet i individualno i kolektivno, gledali smo ih. Mi smo Sarajevo, moramo ići na pobedu u svakoj utakmici. Imamo problema i svesni smo toga. Moramo što pre izaći iz krize i ja se nadam da ćemo to odmah uspeti", istakao je pred ovaj meč šef struke Sarajeva Emir Obuća.

Iako to možda nije delovalo tako nakon nekoliko uvodnih kola, Posušje se dovelo u situaciju da strepi za goli život. Ima 15 bodova, isto kao pretposlednji Leotar, pa bi u slučaju današnjeg nepovoljnog rezultata došlo u situaciju da mu svaki meč bude od ogromnog značaja. Posušje iza sebe ima veliku armiju navijača i može se pohvaliti da je stadion Mokri Dolac jedan od najpraćenijih u Premijer ligi, pa sa tog aspekta problema ne bi trebalo biti. Na kraju krajeva, to se najbolje vidi po rezultatima jer je većinu bodova, Posušje upravo osvojilo na domaćem terenu. Pritisak postoji. Pogotovo što u goste stiže ranjeni lav.

U slučaju trijumfa, Posušje će nastavak sezone dočekati znatno mirnije, ali je jasno da su gosti favoriti.

Rekao bih da su različiti psihološki momenti u našoj ekipi i u ekipi Sarajeva. Mi smo u nizu od četiri dobre utakmice, gde je bilo dobrog rezultata, ali još važnije i dobre igre. U pozitivnoj atmosferi i formi dočekujemo susret protiv Sarajeva. Sarajevo je u jednom turbulentnom periodu kako zbog rezultata, tako i zbog ispadanja iz Kupa BiH, ali i promene trenera. Psihološka prednost je na našoj strani, ali ako mi budemo govorili da će biti lako, onda to neće biti dobro i zbog toga se psihološka prednost može okrenuti protiv nas. Njihova negativna situacija, ako ih mobilizira da daju maksimum, može se njihova situacija okrenuti za njih. U svakom slučaju, uz dužni respekt ekipi Sarajeva, momci nisu zaboravili igrati fudbal i moramo biti maksimalno skoncentrisani", kazao je Goran Granić, trener Posušja.

SLOBODA – TUZLA SITI (13:00)

Gradski derbi uvek sam od sebe donosi veliku pažnju javnosti. Ovaj tuzlanski derbi će biti specifičan iz razloga što se nakon dugo vremena neće igrati na Tušnju nego u Banovićima. Takođe, ekipe su u dijametralno suprotnim pozicijama, pa su samim tim i ambicije drugačije. Sloboda želi preko potrebne bodove za opstanak, dok Tuzla Siti ganja izlazak u Evropu. Domaći su u nezavidnoj situaciji. Drže fenjer premijerligaške tabele sa tri boda manje od Leotara i

Posušja pa bi današnji kiks još više zakucao Slobodu na dno. Ono što karakteriše ovaj tim jeste jako mali broj postignutih golova, svega devet, pa je i to jedan od razloga zašto je fenjer u rukama starijeg tuzlanskog premijerligaša. Ni pojačanja poput Stojana Vranješa, Nikole Komazeca i Amera Bekića nisu preterano puno pomogla, ali bi sa nekoliko dobrih rezultata stvari mogle krenuti na bolje. Slobodi nikako ne leži gradski rival. Otkako je Tuzla Siti ušao u Premijer ligu pre četiri godine, samo je u prvom meču Sloboda odnela pobedu. Od tada, protivnik je enigma za crveno-crne, jer u 11 utakmica nisu okusili slast pobede.

Tuzla Siti je strpljivo ušao u sezonu. Iako su na početku bili na liderskoj poziciji, nekako se očekivalo da će rezultati splasnuti, pa su sada na petom mestu sa 19 bodova, šest manje od trećeg mesta koje vodi u Evropu. Tim Dragana Jovića se ne može pohvaliti ni dobrom formom jer su u poslednjih šest mečeva upisali samo jedan trijumf i pet poraza. Međutim, prvi čovek kluba Azmir Husić ima veliko poverenje u trenera, pa se očekuje da se pronađe izlaz iz krize. Tuzli odgovara igrati sa Slobodom, a upravo je možda gradski rival idealna prilika da se krene uzlaznom putanjom.

---------------

Odbrojavanje je počelo, još 10 dana je ostalo do kraja nagradne igre Mozzarta. Pogodi najveću dnevnu kvotu i osvoji let iz snova za Katar, gledaj meč Brazil - Srbija na Svetskom prvenstvu.

----------------

PREMIJER LIGA BOSNE I HERCEGOVINE - 15. KOLO

Subota

Igman - Borac 0:0

Leotar - Široki Brijeg 1:0 (0:0)

/Handžić 87/

Željezničar - Velež 2:0 (0:0)

/Amoa 51, Mekić 90+2pen/

Zrinjski - Sloga Doboj 3:0 (2:0)

/Stapuć 34ag, Ćuze 45, Bilbija 61/

Nedelja

13.00: (3,10) Sloboda (3,10) Tuzla Siti (2,30)

14.30: (2,90) Posušje (3,15) Sarajevo (2,40)

***kvote su podložne promenama



tagovi

BiH 1ex-Yu fudbalEX-YU ligeSarajevoPosušje

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara