Hebei (©AFP)
Hebei (©AFP)

Potpuni slom kineskog zmaja: Još jedan klub na ivici gašenja

Vreme čitanja: 2min | uto. 02.11.21. | 13:43

Šampion Đengsu bankrotirao, Guangdžou je blizu toga, sada i Hebej

Moćni kineski zmaj, koji je želeo da proguta fudbal u Aziji i da se dovođenjem preskupo plaćenih stranaca vine i u vrh svetskog loptanja, doživeo je – katastrofu.

Kao kula od karata sve je počelo da se ruši otkako je korona virus naneo velike gubitke Kini kao državi, njenim udarnim kompanijama, a posledično tome i fudbalu. Jer, gotovo svi klubovi u vlasništvu su velikih kompanija, koje trpe gubitke na sve strane.

Izabrane vesti

Đengsu Suning se već ugasio, šampion iz prethodne sezone, a žestoke udarce pretrpeo je i Guangdžou Evergrande, koji je takođe na ivici kolapsa i neizvesna mu je sudbina. Ako i preživi, sigurno je da više neće biti preskupo plaćenih fudbalera iz inostranstva, koji su na tlu Kine zarađivali sume kakve u Evropi i Južnoj Americi ne bi dobili za tri života.

A kako javlja SupKina portal, na ivici gašenja je i treći klub – Hebej. Problem sa finansijama je takav da je kompletna omladinska škola već raspuštena, a traži se rešenje za prvi tim. U Kini je trenutno pauza, jer se reprezentacija sprema za kvalifikacije za Svetsko prvenstvo, ali niko ne zna da li će Hebei biti sposoban da odigra drugi deo prvenstva, koje se nastavlja 1. decembra.

Hebei je trenutno na četvrtom mestu u Grupi B i kada bi tu ostao, plasirao bi se u plej-of, odnosno, jedinstvenu ligu sa osam klubova. Nije verovatno da će se to dogoditi...

Koliko je duboka kriza govori i podatak koji je otkrio klupski zvaničnik Lang Ženg da je deo stručnog štaba morao prošlog meseca sam da plati avionske karte za putovanje na meč sa Šanćijem u Kupu Kine.

Bio je do skoro i Hebej u grupi klubova koji nisu štedeli novac da dovedu zvučna imena svetskog fudbala, pa su njegov dres nosili Havijer Maskerano i Ezekijel Laveci. Ali, ko zna da li će se to ikada više ponoviti. Jer, vlasnik kluba je kompanija Čajna Forčn Lend Development (China Fortune Land Development), još jedan gigant u građevinskoj industriji, čiji su dugovi dostigli neverovatnih 42.000.000.000 dolara!

Slom šampiona Đengsua, te najvećeg kluba u zemlji Guangdžu Evergrandea i sad Hebeja samo je najupadljiviji znak propasti fudbala u Kini, jer je pre njih nekoliko manjih, uglavnom drugoligaša, nestalo sa mape, takođe zbog nesavladivih dugova.

Zmaj je aterirao i ko zna kada će ponovo podići glavu.


tagovi

KinaHebei

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara