Benjamin Tahirović protiv Napolija (©Reuters)
Benjamin Tahirović protiv Napolija (©Reuters)

Pozitivan odgovor Hadžibegiću iz Rima, čeka se drugi iz Kelna

Vreme čitanja: 2min | čet. 16.02.23. | 13:00

Benjamin Tahirović budućnost reprezentacije Bosne i Hercegovine

/Od dopisnika Mozzart Sporta iz Sarajeva/

Kada je početkom januara preuzeo selektorsku poziciju fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine, prvi zadatak za Faruka Hadžibegića bio je podmlađivanje ekipe i pronalazak igrača koji bi u budućnosti mogli da igraju važne uloge u nacionalnom timu. Već krajem januara, zajedno sa direktorom reprezentacije i nekadašnjom vedetom Bundeslige, Zvjezdanom Misimovićem, krenuo je u evropsku turneju kako bi pratio potencijalne reprezentativce. U prvom planu bili su 19-godišnji Benjamin Tahirović iz Rome i dve godine stariji Denis Huseinbašić, prvotimac Kelna. Obojica centralni vezisti.

Izabrane vesti

I lepe vesti brzo su stigle za javnost u Bosni i Hercegovini. Mladi Tahirović, rođen u Švedskoj, ali po poreklu roditelja iz BiH, prihvatio je poziv selektora.

Tahirović je fudbalom počeo da se bavi u švedskom Valesundu, gde su ga primetili Romini skauti. Pre dve godine preselio se u Rim i dobrim igrama skrenuo pažnju Žozea Murinja, koji mu je od početka sezone pružio šansu u pet utakmica prvog tima. Protiv Bolonje (1:0) je igrao više od sat vremena, protiv Milana (2:2) 25. minuta, a osetio je i draž derbija sa Napolijem (1:2). Sve to pokazuje da Portugalac vidi mladog vezistu kao nekoga ko bi u budućnosti mogao da ima glavnu ulogu u igri Rome.

Hadžibegić ga u reprezentaciji Bosne i Hercegovine vidi kao naslednika Miralema Pjanića.

"Mnogo mi je drago što smo uspeli da dovedemo Tahirovića. Obavili smo razgovore sa njim i sa njegovim roditeljima i svim ljudima koji su imali pravo glasa oko svega toga. Drago mi je i što je njegova motivacija bila velika da dođe da igra za našu reprezentaciju. Verujem da će on svojim kvalitetima doprineti boljim rezultatima naše ekipe", istakao je Hadžibegić u izjavi za BH radio 1.

Ovo je samo prvi korak za novog selektora Zmajeva, budući da će i naredni period posvetiti potencijalnim reprezentativcima, među kojima se izdvaja ime Denisa Huseinbašića iz Kelna. S obzirom na igračke godine Edina Džeke, Miralema Pjanića, Seada Kolašinca... reprezentaciji Bosne i Hercegovine i te kako je potrebna sveža krv. Pozitivan odgovor Tahirovića je prvi korak ka tome, sada se čeka odluka Huseinbašića.


tagovi

RomaFaruk Hadžibegićreprezentacija Bosne i Hercegovine

Obaveštavaj me

Roma

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara