Krstajićeve dileme
Krstajićeve dileme

Poznata formacija Srbije za Mundijal: Još samo dve igračke dileme

Vreme čitanja: 4min | sre. 06.06.18. | 09:33

Ko će na desnog beka, a ko na levo krilo?

Kako se bliži početak Mundijala, tako postaje sve jasnije da će Srbija svetskom fudbalu da se predstavi u formaciji 4-2-3-1. Nije nikakva novost, jer ju je Mladen Krstajić koristio u većini utakmica otkako je nasledio Slavoljuba Muslina, ali je i sam selektor jasno stavio do znanja da ga u završnici pripremnog perioda ne zanimaju eksperimenti. Posledično tome, niti će biti velikih rezova niti iznenađenja kad je reč o načinu igre našeg državnog tima na mečevima Grupe E, a nadamo se i u nokaut fazi.

Kao što smo na stranicama MOZZART Sporta nagovestili u danu kad je objavio spisak od 27 kandidata za državni tim, Krstajić se i posle skraćenja opredelio za varijantu 4-2-3-1, a izvesno je da će tako početi ne samo generalnu probu sa Bolivijom (subota, 18.00), već i premijerni susret na završnom turniru protiv Kostarike, te dalje sa Švajcarskom i Brazilom. Uostalom, na pet utakmica otkako je seo na klupu triput je izabrao pomenutu formaciju - u Kini, protiv Nigerije u Londonu i u sudaru sa Čileom u Gracu - što jasno navodi na zaključak da ga tumbanje ne zanima u osetljivom periodu, samo 11 dana pre naše prve utakmice u Samari.
"Kasno je za priču o promeni formacije. Bilo bi suludo menjati pred Prvenstvo sveta koje počinje za desetak dana. Razmišljam samo o različitim imenima", rekao je Krstajić tokom razgovora sa novinarima u austrijskom Bald Valtersdorfu.

Izabrane vesti

Time je potvrdio opredeljenje da svoje pitomce posloži u rasporedu 4-2-3-1, a istovremeno otkrio da je suočen sa nekoliko dilema. Na osnovu prikazanog dosad, jasno je i kojih, pa se čini da je devet startera već "zakucano", a da su otvorena mesta za još dvojicu. Sigurni bi trebalo da budu: Vladimir Stojković, Branislav Ivanović, Duško Tošić, Aleksandar Kolarov, Luka Milivojević, Nemanja Matić, Dušan Tadić, Sergej Milinković Savić i Aleksandar Mitrović.

S obzirom na to kako je odigrao debitantski meč za A selekciju, Nikola Milenković se ne samo nametnuo, već prema rečima Mladena Krstajića postao "ozbiljan kandidat za prvi tim". Što, pod uslovom očekivanog povratka Branislava Ivanovića na štopersko mesto, znači da bi defanzivac Fjorentine mogao na desnog beka, jer je i na toj poziciji pokazao odlične karakteristike tokom premijerne sezone u Seriji A. Naravno, postoji i opcija da popularni Bleki bude štoper, a Ivanović ode na beka. Godinama je i pokrivao tu poziciju, samo je pitanje da li i dalje može toliko da šparta uz aut-liniju. Milenkovićev adut je mladost i oblikovanje u ligi kakva je italijanska, međutim, u toj situaciji rival za mesto u timu mu je Antonio Rukavina, koji je daleko iskusniji i čija prednost se ogleda u činjenici da je izneo cele kvalifikacije.

Za koga god da se odluči selektor, izvesno je da ga čeka jedan od najtežih mogućih poslova na Mundijalu: pokušaj da se zaustavi Nejmar u najinspirativnijoj utakmici grupne faze sa Brazilom. Otuda i smešak na licu Mladena Krstajića kad smo ga pitali da li brine pred taj duel.
"Brinem. Mada, moj prijatelj Ivan Rakitić mi je rekao da stavim flastera na Nejmara i miran sam".

MOZZART KVOTE
Srbija prolazi grupu - 2,15

Kakav eho stiže iz tabora državnog tima, čini se da je druga selektorova dilema ko će igrati levo krilo. U opticaju su Adem Ljajić, Sergej Milinković Savić, ali i Nemanja Radonjić. S obzirom da su prvotimci Torina i Lacija pre svega centralni vezni, jedan bi se pomerio na bok i otvorio mesto drugom da završnim pasom igra sa Aleksandrom Mitrovićem. No, saznanje da se, poput Milenkovića u odbrani protiv Čilea, Radonjić nametnuo u ofanzivi mogla bi Zvezdinog fudbalera da pošalje na tu stranu terena, s tim da bi onda pred Krstajićem bio ozbiljan izazov koga da preseli na klupu: Sergeja ili Ljajića?

S druge strane, imajući u vidu da su Adem Ljajić i SMS igrali jedan pored drugog na gostovanju Južnoj Koreji (doduše, u drugačijem rasporedu 4-1-4-1) i da je Krstajić rekao kako "mogu zajedno" ta kombinacija se čini realnijom. Mada, ni Radonjićeve šanse nisu za potcenjivanje.

ODBROJAVANJE DO MUNDIJALA!

Sve pobrojano znači da Mladen Krstajić neće krenuti ofanzivno kao protiv Maroka (formacija 4-3-3), niti će dozvoliti da budemo bez balansa na sredini (kao protiv Južne Koreje u postavci 4-1-4-1), a tek se neće vratiti na sistem 3-5-2 korišćen tokom kvalifikacija, iako ima mišljenja da bi zbog karakteristika defanzivaca i činjenice da je Aleksandar Kolarov, na primer, dok je bio u Mančester Sitiju igrao štopera na pojedinim utakmicama, to funkcionisalo.

I za kraj: u napadu je pozicija rezervisana za Aleksandra Mitrovića, koji bi ispomoć u vidu imenjaka Prijovića ili Luke Jovića mogao da dobije tek u slučaju nepovoljnog rezultata.

(FOTO: Star Sport)


tagovi

Rusija2018Mladen Krstajićfudbalska reprezentacija Srbije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara