Fudbaleri Vidada sa peharom Lige šampiona (©Reuters)
Fudbaleri Vidada sa peharom Lige šampiona (©Reuters)

Poznati svi učesnici CAF Lige šampiona

Vreme čitanja: 2min | pet. 21.10.22. | 08:49

Vita Klub iz Demokratske Republike Kongo postao je u četvrtak poslednji, 16. učesnik grupne faze elitnog afričkog takmičenja. Žreb će biti održan sredinom novembra

Fudbaleri Vita Kluba iz Demokratske Republike Kongo u četvrtak su pobedom u Kinšasi nad Kadiogom iz Burkine Faso posle penala uspeli da se plasiraju u grupnu fazu afričke Lige šampiona. Ujedno, kompletirali su tako spisak od 16 klubova koji će se naći na žrebu za grupnu fazu sredinom novembra.

Vita Klub, inače šampion Crnog kontinenta iz 1973. godine, jedini je predstavnik svoje zemlje, pošto je daleko poznatiji i trofejniji TP Mazembe u poslednjoj rundi kvalifikacija doživeo šokantnu eliminaciju od Vajpersa iz Ugande, takođe posle penala. Po dva predstavnika, što je inače i maksimum za Afriku, imaće samo Maroko, Egipat, Sudan i Alžir.

Izabrane vesti

Branilac titule Vidad iz Kazablanke naći će se u prvom šeširu, zajendo sa vicešampionom i najtrofejnijim klubom na kontinentu Al Ahlijem iz Kaira, te Esperansom i Radžom Kazablankom. Za razliku od evropske Lige šampiona, CAF dozvoljava da se u istoj grupi nađu dva tima iz iste džave, tako da je moguće da u grupnoj fazi gledamo derbi Kaira, ukoliko se Al Ahli sastane sa Zamalekom, timom iz drugog šešira.

---------------

Odbrojavanje je počelo, još 11 dana je ostalo do kraja nagradne igre Mozzarta. Pogodi najveću dnevnu kvotu i osvoji let iz snova za Katar, gledaj meč Brazil - Srbija na Svetskom prvenstvu.

---------------

Prošle sezone smo duele sunarodnika imali u čak tri od četiri grupe, pošto su zajedno izvučeni Sudanci Al Hilal i Al Merih, Tunišani Esperans i Etoil Sahel, te predstavnici Angole Petro Atletik i Sagrada.

Tačan datum održavanja žreba još nije određen, pošto CAF čeka prvo da se završe kvalifikacije u Kupu konfederacije, drugog po kvalitetu klupskog takmičenja. Tamo je na programu poslednja, treća runda.

Ono što jeste poznato su datumi odigravanja mečeva u grupnoj fazi Lige šampiona. Prvo kolo je na programu 10. i 11. februara, kada će nosioci da ugoste ekipe iz četvrtog šešira, a timovi iz drugog će da budu domaćini protiv ekipa iz trećeg šešira. Poslednje, šesto kolo igra se 31. marta i 1. aprila, a u četvrtfinale će proći po dve najbolje ekipe iz svake grupe.

-----------------

ŠEŠIRI ŽREBA ZA CAF LIGU ŠAMPIONA

1. šešir: Al Ahli (Egipat), Vidad (Maroko), Esperans (Tunis), Radža (Maroko)

2. šešir: Mamelodi Sandauns (Južna Afrika), Zamalek (Egipat), Petro Atletik (Angola), Horoja (Gvineja)

3. šešir: Simba (Tanzanija), Beluizdad (Alžir), Kabilija (Alžir), Al Hilal (Sudan)

4. šešir: Vita Klub (DR Kongo), Kotonsport (Kamerun), Al Merih (Sudan), Vajpers (Uganda)

-----------------

Najuspešniji klub u CAF Ligi šampiona je Al Ahli sa 10 titula, po pet imaju Zamalek i TP Mazembe, a Esperens Tunis četiri. Vidad je letos osvojio svoj treći trofej, koliko imaju još Radža iz Kazablanke i kamerunski Kenon.


tagovi

AfrikaAfrička Liga šampionaVidad KazablankaAl AhliAl Ahli KairoVita Klub

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara