Stadion Marakana park (©YouTube)
Stadion Marakana park (©YouTube)

Prava Marakana je u Riju, naša je „lažna“, ali kako nazvati onda urugvajsku?! (FOTO)

Vreme čitanja: 3min | pet. 11.03.22. | 22:00

Na ne baš lepom stadionu renomiranog naziva u južnom delu Montevidea u noći između petka i subote (23.15 časova po srednjoevropskom vremenu) sastaju se Serito i Rentistas u 5. kolu Aperture. Biće to prva utakmica u Urugvaju od kako su tamošnji arbitri prekinuli štrajk

Kultno zdanje u Rio de Žaneiru, nekada i jedan od najvećih fudbalskih stadiona na svetu Marakana, decenijama izaziva poštovanje među ljubiteljima sporta. Toliko je veliki renome doma Flamenga, da su još davno svoj stadion navijači Crvene zvezde, kasnije prekšrten u „Rajko Mitić“, prozvali Marakanom. Te dve Marakane, brazilska prava i beogradska „lažna“, svakako su najpoznatije u svetu. Međutim, znate li da postoji još jedna, u glavnom gradu Urugvaja, Montevideu? Upravo će na njoj da se noćas odigra jedan susret, od 23.15 časova u okviru 5. kola Aperture sastaće se Serito i Rentistas.

Nemamo drugo objašnjenje, osim da je stadion u južnom delu Montevidea dobio ime Marakana Park sarkastično. Verovatno Urugvajci jesu bili zadovoljni zdanjem koje su podigli 2008. godine, ali daleko je to od nekog svetskog nivoa.

Izabrane vesti

Pre svega, Marakana park, koji navijači zovu „nova Marakana“ je napravljen za potrebe tadašnjeg drugoligaša. Kapacitet mu je zvanično 8.000 mesta, što nije ništa spektakularno, ali opet je za urugvajske uslove sasvim korektno. Ima samo dve tribine, ali i one se retko pune.

U međuvremenu je Marakana park dorađena, dobila je pre dve godine i novi pomoćni teren iza tribine. Ispratili su ti radovi rezultate Serita, žuto-zeleni su od prošle godine opet prvoligaši. Prošle sezone su odigrali vrlo dobro, Aperturu su okončali na devetoj poziciji, a Klausuru na osmoj. Nisu morali da brinu za opstanak.

23.55: (2,60) Serito (3,00) Rentistas (2,75)

Ove godine Serito nije krenuo tako jako. Poraz od Danubija (1:0), pobeda nad Boston Riverom (1:0), pa potom ponovo dva neuspeha, protiv Maldonada (3:0) i River Plejta iz Montevidea (3:1). Još uvek izabranici Rolanda Merkenara nemaju ni osvojen bod, ni postignut gol na Marakana parku.

Noćašnji gost Rentistas na početku novog šampionata Urugvaja ima po dve pobede i poraza. Posebo Serito mora da zabrine to što je Rentistas oba trijumfa ostvario kao gost. Prvo je bio bolji od Albiona sa 5:3, a zatim i od Danubija 1:0. Inače, biće ovo prvi meč u Primeri od kako je prekinut štrajk urugvajskih fudbalskih sudija. Oni su prošlog vikenda stupili u štrajk zbog toga što su sve učestalije pretnje koje dobijaju od navijača nezadovoljnih suđenjem. Zatražili su arbitri podršku FS Urugvaja i klubova, a čini se da su im zahtevi ispunjeni, jer se prvenstvo nastavlja.

Od kako je „nova Marakana“ otvorena 2008. godine, Rentistas je na njoj gostovao 10 puta, računajući mečeve i u Segundi i u Primeri. Tek je na poslednjem gostovanju, u julu prošle godine, zabeležio prvi trijumf (1:0). Pre toga je pet puta izgubio, a u četiri navrata su remizirali.

URUGVAJ 1 (APERTURA) – 5. KOLO (ZAOSTALI MEČ)

Petak

23.55: (2,40) Serito (3,10) Rentistas (2,95)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Urugvaj 1RentistasMarakana

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara