Ilustracija (©AFP)
Ilustracija (©AFP)

Pravi trenutak da Taljeres iskoristi prednost domaćeg terena

Vreme čitanja: 5min | sub. 03.02.24. | 23:03

Tim iz Kordobe kod kuće dočekuje Rosario u 3. kolu Liga kupa Argentine

Bez ikakvog izostanka u igračkom i stručnom kadru zbog povrede ili suspenzije, Taljeres želi da iskoristi prednost domaćeg terena i iskupi se za poraz na debiju Liga kupa koji je doživeo od Himnasije iz La Plate i to upravo pred svojom publikom. Povrh svega, čini se da je pravi trenutak za tako nešto jer na stadionu Mario Alberto Kempes u Kordobi, noćas sa početkom od 01:15 časa po srednjoevropskom vremenu, gostuje prošlogodišnji osvajač ovog takmičenja, Rosario Sentral.

Pored toga što je prethodne sezone dobio društvo iz rodnog grada, čime je ponovo ožive jedan od legendarnih Klasika. Taljeres je ponovo bio jedan od onih timova koji su pomrsili konce velikanima iz Ajresa. Veliki problem tima iz Kordobe u prethodnim godinama bila je nekonstantnost rezultata. Dosta puta se desilo da dobro otvore sezonu, a onda naglo padnu, pa do kraja prvenstva bezuspešno pokušavaju da se priključe vrhu. Sličan scenario viđen je i prošle sezone kada je tim predvođen Havijerom Gondolfijem završio kao drugi u Profesionalnoj ligi, ali i drugi u generalnom plasmanu, čime je obezbedio učešće u Kopa Libertadoresu. Pored toga, uspeli su da stignu i do četvrtfinala Kupa Argentine gde su posle penal serije zaustavljeni od Boke Juniors.

Izabrane vesti

Ovoga puta El Taljarin će predvoditi Valter Riboneto, pomoćni nekadašnjeg glavnokomandujućeg. Zvanično, tim iz Kordobe u ovom prelaznom roku nije ostvario nijedan transfer. Većinu pridošlih igrača čine povratnici sa raznih pozajmica ko što su Alan Agire iz Lanusa, Marko Portiljo iz Njels Old Bojsa, Huan Portiljo iz kolumbijske Amerike de Kali ili Romario Ruiz Rodriges koji se vratio iz Atletiko Tukumana. Sa druge strane, klub su napustila dva igrača, Fernando Bersano koji se otisnuo put Perua u tamošnji Deportivo Tarmo i Federiko Tores koji je pojačao odbranu drugoligaša Giljermo Brauna iz Madrina.

Startni poraz nije obeshrabrio tim Taljeresa koji je samo nekoliko dana kasnije uspeo da slavi na strani, pobedivši Urakan u Parke Patrisiosu, predstavivši značajan napredak u kolektivnom učinku u, istina, tesnoj pobedi pri rezultatom 2:1, prevazilazeći tako poteškoće igranja u gostima koje su prethodne sezone onemogućile još bolji učinak kluba iz Kordobe. Klub se trenutno nalazi na osmom mestu na tabeli Grupe A Liga kupa Argentine, sa do sada ostvarena tri boda, samo jedan manje od River Plejta, Instituta i Argentinos Juniorsa, a tri manje od maksimalnog učinka Independijentea.

01.15: (1,77) Taljeres (3,35) Rosario (4,60)

U poslednjih pet zvaničnih mečeva, ekipa Valtera Riboneta zabeležila je dve pobede, bez remija i tri poraza. Tokom ovog perioda pobedili su već pomenuti Urakan i Independijente, pored toga što su izgubili od Kolona, Boke Juniors i Himnasije. Ipak, mora se uzeti u obzir da su čak tri utakmice odigrane još krajem prošle godine. Što se tiče učinka kao domaći tim, na stadionu Mario Alberto Kempes, ekipa Taljeresa zabeležila je nedavnu, ne tako slavnu, kampanju sa dve pobede, šest remija i dva poraza u poslednjih deset odigranih susreta.

Ipak, vezista, koji je bio jedna od glavnih figura El Taljarina, pridružiće se ekipi sa Monumentala. Bila je to jedna od glavnih letnjih saga, a sada je činjenica koja zauzima glavne stranice argentinskog fudbala. Rodrigo Viljagra, koji je bio jedan od najboljih igrača Taljeresa, biće Riverovo pojačanje. I mnogi navijači Milionera već se pitaju, s obzirom na otprilike 8.000.000 dolara koje će klub potrošiti, kakvog će igrača dobiti. Viljagra ima samo 22 godine, ali zbog iskustva na terenu deluje mnogo starije. Vratio se u rodnu Kordobu sredinom 2021. godine iz Rosario Sentrala. Debitovao je nekoliko sezona ranije sa Nitkovima i brzo je privukao pažnju Albiazula. Nije bilo lako, ali su čelnici na kraju pristali na transfer za cifru od oko 1.300.000 dolara.

Nije imao mnogo nastupa pre nego što je stigao do Taljeresa, jer nije bio starter i naizmenično je prikazivao dobre i loše igre. Imao je samo 37 utakmica u najjačoj kategoriji argentinskog fudbala, iako je imao jednu razliku, već je nosio dres reprezentacije uzrasta do 20 godina. Nije mu dugo trebalo da se istakne i postao je komadant veznog reda Matadora. Izazov nije bio lak jer je morao da sa tih pozicija istisne iskusnijeg Andresa Kubasa, idola navijača, Pabla Ginjazua. Kakike Medina, tadašnji trener, verovao mu je i nije propustio priliku. Na osnovu dobrih nastupa, prvo je zaslužio mesto, a zatim postao neophodan. Nije postigao golove, ali je kod većine asistirao ili na neki način učestvovao.

Rodrigo Viljagra je iz fudbalske porodice, on je brat Kristijana Viljagre, nekadašnjeg Riverovog ratnika. Od „Kitija” je naučio mnoge vrednosti koje su ga učinile onim što je danas. A takođe je nasledio i strast prema bojama. Zato je ovih dana postao viralan njegov selfi sa majicom benda. Dečak bez straha od uspeha. Njegova smirenost je jedan od ključeva njegove igre. Teško je naći duel iza njega u kojoj mu je ocena bila ispod prolazne. Izvući reč od njega je nemoguća misija. Ali on bira da govori na terenu. Dakle, logično je da se nije izjasnio o svojoj budućnosti, iako je odluka o promeni kluba već doneta. Ovih dana trenirao je odvojeno, bez kontakta sa ostatkom ekipe Taljeresa. Ne gubi ritam. On samo čeka trenutak. Baš kao kad nedeljom dođe sudijski zvižduk i lopta mu padne pred noge...

No vratimo se noćašnjem obračunu na Alberto Kempesu, gde u goste stiže zvanični branioc titule Rosario Sentral, koji je, pak, ostao neporažen ove sezone, ali još nije pobedio ni u jednom meču. Njihov poslednji duel bio je remi bez golova protiv Banfilda, kod kuće, u meču koji je usledio nakon takođe nerešenog ishoda od 1:1 sa Atletiko Tukumanom, kada su igrali u gostima u prvom kolu.

Pre toga, tim se takođe takmičio na turniru pripremnog karaktera Rio de La Plata, gde je remizirao sve tri utakmice koje su odigrali sa Defensor Sportingom, Liverpulom iz Montevidea i Kolo Kolom. Dakle, sastav Mihela Anhela Rusa zabeležio je čak pet remija zaredom u isto toliko odigranih mečeva od početka godine. Klub se trenutno nalazi na 9. mestu Grupe A Liga kupa sa do sada dva ostvarena boda.

U poslednjih pet okršaja ovih rivala, nije se desilo da gostujući tim pobedi. Tri puta slavio je Rosario Sentral, računajući i poslednji duel odigran početkom septembra prošle godine. Sa druge strane, Taljeres je zabeležio dve pobede u pomenutom period, takođe, obe na svom Mario Alberto Kempesu.

LIGA KUP ARGENTINE - 3. KOLO

Subota

Independijente - Himnasija LP U TOKU

Nedelja

01.15: (1,77) Taljeres (3,35) Rosario (4,60)

01.15: (2,90) Rivadavija (2,95) Urakan (2,50)

21.00: (2,30) Riestra (3,00) Barakas Sentral (3,20)

23.15: (1,55) River Plejt (3,50) Velez (6,75)

Ponedeljak

00.30: (2,15) Platense (3,05) Sentral Kordoba (3,45)

01.30: (1,97) Njuels (3,15) Belgrano (3,90)

21.30: (2,20) Godoj Kruz (3,05) Lanus (3,35)

22.00: (2,35) San Lorenco (2,75) Union (3,35)

23.45: Tigre - Boka Juniors

Utorak

01.30: Estudijantes - Rasing

02.00: Banfild - Instituto

23.00: Sarmijento - Defensa i Hustisija

Sreda

01.15: Atletiko Tukuman - Argentinos Juniors

***kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Liga kup ArgentineTaljeres KordobaRosarioRosario Sentral

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara