Slavlje Nikola Barele (Reuters)
Slavlje Nikola Barele (Reuters)

Pre pola godine Inter nemoćan u Napulju, večeras se šepurio podno Vezuva!

Vreme čitanja: 3min | ned. 03.12.23. | 22:45

Prvi favorit sa titulu prvaka Italije tri puta tresao mrežu aktuelnog šampiona

Bilo je to 21. maja ove godine. Inter je gostovao Napoliju već okićenom šampionskom lentom koja mu je decenijama izmicala. Nerazuri su došli na stadion Dijego Armando Maradona i u meču bez velikog takmičarskog značaja prikazali izdanje iz kojeg je vrištala nemoć, jedva zapretili Napolitancima i izgubili 3:1. Ali pola godine kasnije, promenila se klima u Seriji A. Ponovo je Inter gostovao na jugu, ali se ovoga puta šepurio podno Vezuva i sa tri pogotka počeo da prazni tribine nekadašnjeg San Paola i pre nego što je utakmica završena - 0:3.

Čekao je Napoli na titulu prvaka Italije 33 godine, a od nje se praktično oprašta manje od četiri meseca otkako je počeka sezona. Imali su Azuri šansu da podmetnu nogu četi Simonea Inzagija, da uspore pohod ka Skudetu, da borbu za pehar zakuvaju. Da su pobedili i sami bi prišli Nerazurima na minus pet i pomogli Juventusu da 14. kolo Serije A okonča kao lider. Ovako se Inter vratio na čelo kolone i još jednom potvrdio zašto je glavni kandidat za šampionski naslov.

Izabrane vesti

Ostaje Sasuolo jedini tim koji je od starta sezone srušio velikana sa Meace. Inter ove takmičarske godine ne gubi derbije, zapravo mahom uzima po ceo plen u duelima sa najvećim klubovima Italije (uz izuzetak meča sa Juventusom iz prošlog kola).

Nije to bila klasična jednosmerna ulica od utakmice, imao je i Napoli svoje gol šanse i načine da piredi neprijatnosti odbrani i golmanu gostiju, ali je Inzagijeva ekipa postizala golove u idealnim momentima, a Jan Zomer podmazao trijumf i sprečio probleme sa nekoliko sjajnih odbrana. Počev od one iz trećeg minuta kada je zaustavio prelep dalekometni hitac Elifa Elmasa. Razliku u prilično izjednačenom prvom poluvremenu napravio je volej Hakana Čalhanoglua, savršeno odmeren udarac sa ivice šesnaesterca na koji Meret nije imao odgovor. Bilo je to u 44. minutu, tek da Valteru Macari u cajtnotu mora da menja taktiku i savete za svoj tim na poluvremenu.

Mogli bi Napolitanci da se razgalame i zbog sudijske odluke iz 58. minuta kada je Aćerbi de fakto nagazio Osimena, ali posle konsultacije sa VAR sobom, Davide Masa nije otišao da pogleda snimak. Umesto penala za branioca titule, četiri minuta kasnije pogodak Nikola Barele za 2:0. Ne zna se da li je bolji bio pas Lautara Martineza ili Barelin prijem i slalom kroz srce odbrane na petoparcu.

Do kraja, Napoli je imao još jednu zrelu šansu da zakuva meč, ali je Zomer sprečio pogodak Viktora Osimena. Kao da se malo paučine uhvatilo na revolver Nigerijca koji se večeras prvi put posle skoro dva meseca našao u startnoj postavi Napolija u ligaškom meču.

A zašto odbrana domaćina nije mogla da dobije prelazne ocene, videlo se kod Barelinog gola, a apsolutno je potvrđeno u 85. minutu kada ju je presekla lopta Huana Kvadrada, idealna za lagani peti ligaški gol Markusa Tirama, ubedljivo najkvalitetnijeg letnjeg pojačanja u Seriji A, verovatno i šire.

SERIJA A – 14. KOLO

Petak

Monca - Juventus 1:2 (0:1)

/Karboni 90+1 - Rabio 12, Gati 90+4/

Subota

Đenova - Empoli 1:1 (1:0)

/Malinovski 37 - Kanćelijeri 67/

Lacio - Kaljari 1:0 (1:0)

/Pedro 8/

Milan - Frozinone 3:1 (1:0)

/Jović 43, Pulišić 50, Tomori 74 - Brešanini 82/

Nedelja

Leče - Bolonja 1:1 (0:0)

/Pikoli 90+10pen - Likojanis 68/

Fjorentina - Salernitana 3:0 (2:0)

/Beltran 6, Sotil 19, Bonaventura 56/

Udineze - Verona 3:3 (2:1)

/Kabasel 16, Luka 30, 72 - Đurić 37, Engong 61, Anri 90+7/

Sasuolo - Roma 1:2 (1:0)

/Enrike 25 - Dibala 76pen, Kristensen 82/

Napoli - Inter 0:3 (0:1)

/Čalhanoglu 44, Barela 62, Tiram 85/

Ponedeljak

20.45: (3,00) Torino (3,35) Atalanta (2,55)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

InterNapoliNikolo BarelaHakan Čalhanoglu

Obaveštavaj me

Inter

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara