Ilustracija (©AFP)
Ilustracija (©AFP)

Prečica do Kopa Libertadores: Zeleni obračun u Kaliju i najprijatnije iznenađenje u Tolimi

Vreme čitanja: 5min | sre. 06.10.21. | 23:03

Kup Kolumbije: Noćas na programu dva meča polufinala, revanši za dve sedmice

Preostala su četiri tima u borbi za trofej Kupa Kolumbije. Takmičenje ulazi u završnu fazu, a ove noći na programu su prvi polufinalni dueli, dok se revanši igraju dve nedelje kasnije. Po imenima, veličini i broju trofeja Deportivo Kali i Atletiko Nasional odigraće najatraktivniji meč, dok će sa druge strane žreba finalistu odlučiti okršaj između Deportes Tolime i Deportivo Pereire.

U uzbudljivim četvrtfinalnim duelima Kali je eliminisao svog gradskog i najvećeg rivala Ameriku u čuvenom klasiku Valjekuakano, Nasional je uspeo da savlada prestonički Independijente Santa Fe, Tolima je pobedila La Ekidad, a kao najprijatnije iznenađenje ovogodišnjeg izdanja nacionalnog Kupa, Deporivo Pereira je u sjajnom meču izbacila svog imenjaka iz Pasta.

Izabrane vesti

03.00: (2,75) Deportivo Kali (3,05) Atletiko Nasional (2,55)

Stari poznanici i veliki rivali, ali i pored decenijskih sukoba, okršaji Deportiva iz Kalija i Atletiko Nasionala ne kategorišu se kao fudbalski klasik, što bi bez nekih naročitih dilema i debata za sve ove godine i mogao da postane. Pored zajedničkih boja koje ih simbolišu, veliki broj trofeja završio je u vitrinama ovih velikana. Opet, što se tiče isključivo pehara namenjenog osvajaču Kupa, Zeleni iz regije Valjeka podigli su ovaj trofej tek jednom, u izdanju odigranom 2010. godine, dok su prvi put u njegovom finalu nastupali davne 1981, a poslednji put pokušali su da se domognu njegovog sjaja 2019. kada su poraženi od drugog tima iz Medeljina, Independijentea.

Kao domaćin sa stadiona Paskal Gerero, Deportivo Kali u noćašnji okršaj (01.00) ulazi sa ciljem da napravi razliku u prvoj utakmici i sa prednošću otputuje na revanš u Medeljin. Međutim, zadatak neće biti nimalo lak. Ispred njega se nalazi sastav sa trenutno najboljim učinkom u kolumbijskom fudbalu, ali i ekipa koju krasi ofanzivna igra. Zeleni iz Kalija imaju dobru uvertiru pred ovaj meč, jer su u prethodna dva ligaška duela uspeli da ostvare pobede, a naročito im daje samopuzdanje činjenica da su proteklog vikenda u gostima savladali Envigado sa 2:1 zahvaljujući golovima Kevina Velaska i Hosea Karosa Kaldera.

------------------------------

Misliš da poznaješ fudbal bolje od drugih? Mozzart Prognozzer ti pruža šansu da to i dokažeš i osvajaš vredne nagrade svake nedelje! Odigraj odmah potpuno besplatno!

------------------------------

Proizvođači šećera, kako nadimkom umeju da oslovljavaju ovaj klub, proživeli su period oporavaka i privikavanja od dolaska novog trenera, nekadašnjeg reprezentativca Venecuele i golmanske legende Rafaela Dudamela, koji je svojim entuzijazmom uspeo da ih vrati na pobednički kolosek. Deportivo je u stalnom fudbalskom progresu, kao i na tabeli kolumbijske Klausure, što mu je ulilo veliko samopouzdanje u odluci da se dokopa mesta koje vodi u eliminacionu fazu i borbu za titulu, kao i ulasku u veliko finale Kupa.

U zelenom taboru iz Kalija za ovaj meč neće moći da računaju na Teofila Gutijereza, koji odrađuje sankciju od dva meča neigranja pošto je zaradio isključenje u klasiku protiv Amerike.

Za Atletiko Nasional ovo će biti nova prilika za još jedan pehar u Kupu, koji je već osvajao u četiri navrata, što ga čini i najtrofejnijim klubom u ovom takmičenju. Sada kada mirno predvode elitni karavan kolumbijske lige, Zeleni iz Antiokije idu i prema drugom trofeju, a jedan od koraka ka tome biće gostovanje na Paskal Gerero stadionu u Kaliju. Nasional u ovaj duel dolazi sa obavezom pobede, a sve kako bi se iskupio za poraz koji je doživeo proteklog vikenda u sklopu 12. kola, kada ga je Deportivo Pereira "tukao" sa 3:2 na stadionu Ernan Ramirez Viljegas sa koga ovaj klub nije izašao pognute glave još od 2009. godine.

U gostujućem sastavu, trener Alehandro Restrepo neće moći da računa na Aldaira Kintanu, niti na Žersona Kandela, jer su obojica pozvani u sastav nacionalne selekcije za predstojeće kvalifikacione mečeve za Svetsko prvenstvo u Kataru iduće godine.

01.00: (1,70) Deportes Tolima (3,45) Deportivo Pereira (4,90)

U nešto kasnijem terminu, noćas (03.00) nas očekuje i drugi polufinalni duel, između zvaničnog ligaškog branioca titule, Deportes Tolime i Deportivo Pereire, kluba koji nikada u istoriji nije došao do ove faze takmičenja. Tim iz Ibagea, koji je u prvoj utakmici odigrao nerešeno 0:0 protiv La Ekidada, uspeo je da mesto među najbolja četiri kluba obezbedi na svom stadionu Manuel Muriljo Toro u pobedi od 2:0 i golovima Omara Albornoza i Gustava Adrijana Ramireza. Sa svoje strane, Pereira koja je rezultatski zaostajala u prvom četvrtfinalnom meču 3:2, uspela je da na Viljegasu pobedi Deportivo Pasto sa 2:1 (zbirno 4:4, pravilo gola u gostima ove sezone ne važi), a zatim i u penal završnici eliminiše sastav iz istoimenog grada. U regularnom delu meča golove za tim iz Matekanje postigli su Brajan Leon Munjiz i Ever Valensija, dok je Džejson Kinones golom u 90. minutu gostima ostavio nadu za prolazak dalje kroz penal lutriju, što će se ispostaviti da im nije donelo sreću. 

Deportes Tolima, osvajač ovog trofeja u sezoni 2014, ali i prošlogodišnji poraženi finalista, u susret ulazi sa željom da ostvari što bolji rezultat pred odlazak na revanš u Pereiri. Ipak, u domaćem stastavu neće moći da računaju na neke od ključnih igrača poput golmana Džefersona Martineza i krilnog napadača Džejsona Angula, koji su van stroja zbog povreda, dok su Andrej Estupinjan i Nilson Kastriljon još pod znakom pitanja, ali i za koje postoju mogućnost nastupa u noćašnjem dvoboju.

Aurirohosi predvođeni Hoseom Aleksisom Markezom žele da nastave sa iznenađenjem u Kupu, kao i u prvenstvu gde se nalaze na poziciji koja vodi u plej-of. Takođe žele da se plasiraju u finale turnira koje ustupa mesto kontinentalnom turniru.

Očekuje se ogromna podrška navijača u Tolimi, ne samo zbog konačne instance i mogućnosti ponovnog osvajanja pehara, već i zbog toga što je kapacitet stadiona Muriljo Toro proširen za još 15.000 mesta.

Trenersko osoblje, igrači, menadžeri i navijači, naročito ovdašnjih velikana, svesni su da je Kup Kolumbije kraći put do jednog od mesta u Kopa Libertadores. Pobednik ovog izdanja kao nagradu će imati direktan plasman na najvažniji turnir na klupskom nivou u Južnoj Americi, nešto što bi bilo pravo finansijsko rasterećenje pred teškom ekonomskom situacijom kroz koju prolazi većina klubova u ovoj državi. Ostali timovi koji će predstavljati Kolumbiju u najeminentnijem klupskom takmičenju biće Deportes Tolima šampion Aperture, kao i prvak Klausure koja je u toku, ali i najbolji iz reklasifikacija, iliti Ligilje.


tagovi

Kup KolumbijeDeportivo KaliAtletiko NasionalDeportes Tolima

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara