Temu Puki, Marku Kanerva, Lukas Hradecki i Ari Lahti (©AFP)
Temu Puki, Marku Kanerva, Lukas Hradecki i Ari Lahti (©AFP)

Predsednik Fudbalskog saveza ima svoj tim, i godinama ne uspeva da skine Helsinki s trona

Vreme čitanja: 5min | sub. 06.04.24. | 10:27

Kreće šampionat Finske, HJK brani titulu, a KuPS ponovo glavni izazivač

Vreme je da se zakotrlja lopta u zemlji hiljadu jezera. U Finskoj, tačnije, postoji oko 190 hiljada jezera, ali i samo jedan "večiti" fudbalski šampion. Helsinki brani tron, a prošlogodišnji drugoplasirani KuPS će pokušati da ga ponovo izazove ove godine...

Velika promena u odnosu na prošlu kampanju je izostanak Honke, koja je proglasila bankrot i umesto nje priliku da debituje na najvišoj nacionalnoj sceni dobio je Gnistan. Klub iz glavnog grada je na kraju sezone poražen u plej-ofu za promociju od Marijehamna, ali je iskoristio ponor kluba iz Espa.

Izabrane vesti

Uz Helsinki i KuPS, osvajači Kupa Ilves i pobednik plej-ofa VPS upotpunjuju listu klubova koji će se predstojećeg leta takmičiti u evropskim kupovima. Podmlađeni Inter Turku i SJK, koji su prošli put razočarali, spadaju u red onih za koje se očekuje da će izvršiti pritisak na ambiziozni tandem sa vrha.

S druge strane, Kotka je direktno ispala iz lige, dok je pretposlednji Marijehamn uspeo da opstane kroz plej-aut protiv Gnistana. Novajlija u šampionatu je i prošlogodišnji šampion druge lige Ekenas IF.

18.00: (2,95) KuPS (3,25) Helsinki (2,30)

Ligaški deo sezone će da se završi 1. septembra posle 22. kola, a potom se ekipe dele u dve grupe po šest. Najbolja šestorka će se boriti za titulu, a preostala će biti uključena u borbu za opstanak. Ekipe će nastaviti sa ovim procesom noseći bodove koje su prikupili u osnovnom delu. U grupnoj fazi, timovi se suočavaju samo jednom.

Onaj koji završi prvi u plej-ofu postaje šampion i obezbeđuje učešće u kvalifikacijama za Ligu šampiona, dok drugi dobija ulaznicu za Ligu konferencije. Za još jednu kartu za kvalifikacije za najmlađe evropsko takmičenje boriće se tri najslabija tima iz plej-ofa i najbolji iz plej-auta. Pobednik ovog mini-turnira će igrati dvomeč sa trećeplasiranim za izlazak na međunarodnu pozornicu. U grupi za ispadanje tim koji završi poslednji, ispada u niži rang, dok će pretposlednji da igra dvomeč protiv drugoplasiranog iz druge lige. Institucija Kupa će takođe igrati bitnu ulogu u konačnom plasmanu, pošto pobednik dobija ulaznicu za Ligu konferencije.

POMOĆNIK MILOJEVIĆEVOG ASISTENTA IZ ZVEZDE "VLADA" IZ SENKE

Helsinki je osvojio 14. titulu šampiona u ovom veku, a 33. ukupno, i ubedljivo je najtrofejniji sastav u Finskoj. Slede Haka i davno ugašeni HPS sa devet kruna, TPS sa osam, HiFK ima sedam, a KuPS šest pehara nacionalnog prvaka.

HJK je nastavio dominaciju osvajanjem četvrte "zlatne medalje" zaredom. Statistika je ubedljiva, ali iza nje je situacija daleko ozbiljnija. U poslednje tri sezone, na primer, Helsinki je dva puta osvajao šampionat za po jedan bod, a prošlu sezonu je završio poravnat sa KuPS-om.

Minula prvenstvena bitka je bila uzbudljiva uglavnom zato što su plavo-beli loše startovali. Dugogodišnji glavni trener Toni Koskela je smenjen, a Toni Korkeakunas je bio angažovan do kraja sezone. Doneo je ordenje, ali je dobio mnogo kritika, i odluka rukovodstva HJK-a da angažuje Španca Ferana Sibilu takođe je otkrila da Korkeakunas nije baš uživao visok stepen uvažavanja.

Sibila, inače, ove godine puni 36, i 2020. je bio pomoćnik Poji Asbagiju u Geteborgu. Zanimljivo, Asbagi je prošle sezone asistirao Milošu Milojeviću u Crvenoj zvezdi, a sada je strateg katarskog Al Šamala, dok će Sibila ponovo zvanično da ima ulogu asistenta jer nema neophodnu licencu. Vršilac dužnosti prvog trenera Helsinkija, na papiru, je Osi Virta.

RAZLIKE U BUDŽETU

Helsinki se svake godine pojavljuje kao nepokolebljivi favorit za titulu. Međutim, ove godine je u nekoj fazi reorganizacije, što možda mogu da iskoriste konkurenti. Pre svih KuPS. Tri godine zaredom tim iz Kuopija se na kraju fudbalski "samoubio", "poklonivši" vrh prestoničkom timu, a deluje da neće odustati dok se ne popne na tron.

Vlasnik KuPS-a, Ari Lahti, finski milioner i ujedno predsednik Fudbalskog saveza, oživeo je klub proteklih godina uz prilično veliku finansijsku podršku. Međutim, HJK je i dalje platežno sposobniji, te mu je u predstojećoj sezoni budžet za igrače 2,2 miliona evra, dok KuPS tek premašuje milion evra.

DEBITANT GNISTAN PROSLAVIO 100 GODINA I PLANIRA IZGRADNJU STADIONA

Na drugoj strani tabele, u borbi za opstanak, izdvaja se Gnistan. Tim sa severa glavnog grada proslavio je 100 godina postojanja u februaru, i dobio najlepši poklon plasmanom u Veikasuligu. Subota će biti istorijski trenutak kada će se Gnistan - inače Iskra u prevodu na finski - suočiti sa Inter Turkuom u debiju u najjačem rangu na svom terenu.

14.00: (3,50) Gnistan (3,35) Inter Turku (2,00)

Sada kada kreće sezona više nije važno što je Gnistan prvo podbacio u baražu i na kraju zamenio Honku koja je bankrotirala. Neko vreme je neizvesna situacija uticala na to kako Gnistan može da se pripremi za Veikausligu.

U fudbalskoj istoriji Helsinkija ima mnogo priča o klubovima koji su se uzdigli i odatle prilično brzo nestali. Te priče često povezuje činjenica da temelji klubova nisu bili dovoljno čvrsti. Gnistanova osnova je drugačije izgrađena od mnogih početnika iz Helsinkija. To je tradicionalni klub, i ima jaku vezu sa lokalnom zajednicom.

--------------------

Sve utakmice prvenstva Finske možete da gledate i da se kladite na sajtu mozzartbet.com. Dovoljno je da budete registrovani, a registracija je besplatna.

--------------------

Tokom istorije, Gnistan je bio tranzitna tačka za vrhunske finske trenere, kao što su Jani Honkavara, Toni Korkekunas i Erka Lehtola, a sada je cilj kluba da razvija fudbalere. Žuto-plavi u planu imaju izgradnju modernog stadiona. Ambicioznim planovima kredibilitet daju posvećeni investitori i otud možda ne bi trebalo potcenjivati novajliju, koji je na mala vrata ušetao u finsku elitu.

BAČANIN JEDINI SRPSKI PREDSTAVNIK

Čast Srbije u aktuelnoj kampanji Veikauslige braniće samo Marko Bačanin. Dvadesetpetogodišnji napadač je početkom marta parafirao saradnju na godinu dana, sa opcijom za još jednu sezonu. Bačanin je uverio rukovodstvo kluba da vredi tokom jednomesečnog testa.

"Marko je odličan dodatak timu. Unosi smirenost u igru, posebno pred golom i, naravno, postiže golove", rekao je trener Hake Endi Smit.

Bačanin, koji je poslednji put igrao u Mozzart Bet Prvoj ligi Srbije za užičku Slobodu dobro se prilagodio u Finskoj.

"Pošto sam pažljivo istražio Hakinu istoriju i tradiciju, bio sam prijatno iznenađen. Jedan od glavnih razloga za moj dolazak je bila želja trenera Endija Smita da me dovede. Po mom mišljenju, on je trener sa odličnom vizijom koji ima sve sastojke za uspeh", poručio je Marko Bačanin.

------------

MOZZART TE VODI NA... NA ENFILD, SAN SIRO, VESTFALEN... STADION ILI DVORANU KOJE ODABEREŠ!

------------

FINSKA 1 - 1. KOLO

Subota

14.00: (3,50) Gnistan (3,35) Inter Turku (2,00)

16.00: (2,55) Haka (3,15) VPS (2,70)

16.00: (1,75) Ilves (3,50) Lahti (4,50)

16.00: (1,75) Marijehamn (3,50) Ekenas IF (4,50)

16.00: (1,85) SJK (3,45) Oulu (4,00)

18.00: (2,95) KuPS (3,25) Helsinki (2,30)

***kvote su podložne promenama


tagovi

Finska 1HelsinkiHJK HelsinkiKuPSInter TurkuGnistanlahtiHakaMarko BačaninSeinajoki

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara